Σπαζοκεφαλιά ήταν για τους ειδικούς το ερώτημα ποια είναι η πιο θανατηφόρα μέρα της χρονιάς. Αρχικά, όσοι έσπευσαν να μελετήσουν τα...
περιστατικά θανάτου που καταγράφονται τους δώδεκα μήνες του έτους, πίστευαν ότι ο Απρίλιος θα ήταν ο πιο «πένθιμος» μήνας της χρονιάς. Έκπληκτοι όμως διαπίστωσαν πως τον πρώτο μήνα του έτους και μάλιστα την Πρωτοχρονιά, καταγράφονταν οι περισσότεροι θάνατοι από οποιαδήποτε άλλη μέρα!
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Independent", o καθηγητής κοινωνιολογίας, Ντέιβιντ Φίλιπς μελέτησε 57 εκατομμύρια πιστοποιητικά θανάτου που εκδόθηκαν από το 1979 έως το 2004 και κατέληξε σε αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Όχι μόνο πέθαιναν περισσότεροι άνθρωποι τους χειμερινούς μήνες, αλλά την πρώτη μέρα του έτους καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά θανάτου. Ο Φίλιπς υπολόγισε τα εκατομμύρια θανάτων από φυσικά αίτια την πρώτη ημέρα του έτους. O τρόπος με τον οποίο έκανε τους υπολογισμούς ήταν ο εξής: Μελέτησε τα αρχεία από τη βάση δεδομένων στο Κέντρο Ελέγχο Ασθενειών και Πρόληψης. Τα τελευταία χρόνια, τον Ιανουάριο υπήρξαν κατά μέσο όρο 40 χιλιάδες έως 50 χιλιάδες θάνατοι, αρκετά περισσότεροι από τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, για παράδειγμα.
Το ερώτημα όμως είναι γιατί την πρώτη μέρα της χρονιάς είμαστε πιο ευεπίφοροι σε αυτοκτονίες, τροχαία δυστυχήματα ή άλλες πράξεις που κόβουν το νήμα της ζωής; Ο Βρετανός ειδικός επισημαίνει ότι οι θάνατοι που καταγράφονται την 1η Ιανουαρίου οφείλονται κυρίως σε αρρώστιες, χρόνια νοσήματα και σε προχωρημένη ηλικία και λιγότερο σε τροχαία δυστυχήματα, αυτοκτονίες ή άλλα αίτια τα οποία δεν σχετίζονται με θέματα υγείας.
«Πάντως είναι δύσκολο να κατανοήσουμε αυτό που συμβαίνει. Το θέμα είναι πως δεν πρόκειται μόνο για ένα μυστήριο αλλά κι ότι κανείς δεν κάνει προσπάθεια για να το εξιχνιάσει», όπως ο ίδιος τονίζει. Ο Φίλιπς αποφάσισε να ξεκινήσει την έρευνα όταν διαπίστωσε πως την παραμονή των Χριστουγέννων, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων γεμίζουν ασθενείς ενώ την ημέρα της Πρωτοχρονιάς γίνεται το αδιαχώρητο. Κάνοντας έρευνα για το θέμα διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότεροι θάνατοι δεν οφείλονταν στις καιρικές συνθήκες ή στο γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι δεν είχαν αντέξει στη μοναξιά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.