Ο νέος νόμος για την αδειοδότηση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών επιχειρεί να λύσει ένα διαχρονικό πρόβλημα, με κίνδυνο να δημιουργήσει νέες παρενέργειες, τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία...
Ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά στον περιορισμό του ανταγωνισμού (4 μόνο πάροχοι περιεχομένου γενικής στόχευσης), στην παράκαμψη του ΕΣΡ, στις τεχνικές προδιαγραφές στις οποίες βασίζεται για τη χρήση του φάσματος και στην αλόγιστη διοικητική παρέμβαση που επιβάλλει στη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων (400 εργαζόμενοι ανά πάροχο κατ’ ελάχιστο).
Η οιονεί «κρατικοποίηση» της ελεύθερης ιδιωτικής τηλεόρασης, μέσω δημιουργίας επιχειρηματικών και εργατικών μορφωμάτων που θα λειτουργούν με στρεβλά οικονομικά κριτήρια, θα δημιουργήσει de jure και de facto ολιγοπώλιο στην τηλεοπτική αγορά, θα επιφέρει υψηλότερο κόστος λειτουργίας (με αντίκτυπο στις τιμές των διαφημιζομένων προϊόντων μέσω της τηλεόρασης) και τεχνολογική απαξίωση επενδύσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στον τομέα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διεθνώς.
Παράλληλα, το πιθανό έλλειμμα πολυφωνίας που θα προκύψει ως παράπλευρη απώλεια από τις αλλαγές που δρομολογούνται, θα πλήξουν το πολιτικό μας σύστημα και θα μας απομακρύνουν περαιτέρω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Και σύνεση η δημοκρατία, αναφέρει ο ΣΕΒ.
Σύμφωνα με το ΣΕΒ, στα 2/3 των 65 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα PISA του ΟΟΣΑ, οι μαθητές 15 ετών έχουν καλύτερες επιδόσεις σε ανάγνωση, μαθηματικά και επιστήμες σε σύγκριση με τα ελληνόπουλα.
Σημειώνεται ότι αυτές οι χαμηλές επιδόσεις καταγράφουν την αποτυχία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος να προετοιμάσει μεγάλο μέρος της νεότερης γενιάς για έναν κόσμο όπου τα παιδιά άλλων χωρών αποκτούν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν στη συνέχεια να έχουν πιο ανταγωνιστικές επιδόσεις στις ανοιχτές παγκόσμιες αγορές εργασίας.
Επιπλέον, έτσι, ένας σχετικά μεγάλος αριθμός από ελληνόπουλα θα είναι πιο εκτεθειμένα στις πιέσεις που ασκεί η μετανάστευση θέσεων εργασίας χαμηλών δεξιοτήτων σε χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας. Κι αυτό διότι δεν θα έχουν το υπόβαθρο να συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική αγορά που αναπτύσσεται στην παγκόσμια κοινωνία και οικονομία της γνώσης, ώστε να στραφούν στο μέρος της αγοράς εργασίας που δίνει έμφαση στις δεξιότητες και όχι στο χαμηλό κόστος εργασίας.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η μαθησιακή εμπειρία δεν είναι ευχάριστη για τα ελληνόπουλα, ώστε να επιδιώκουν τη μάθηση. Μετά δε την αποφοίτηση προορίζονται να εργασθούν σε ένα περιβάλλον που δεν προάγει την καινοτομία.
Σύμφωνα με το ΣΕΒ, η προσωρινή εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση -0,7% το 2015, πολύ βαθύτερη της αναμενόμενης μέχρι σήμερα, αντικατοπτρίζει τη δυσκολία προβλέψεων σε μια περίοδο έντονων ασυνεχειών στη λειτουργία της οικονομίας, χωρίς να εκπλήσσει την αγορά.
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2016 ξεκινάει με ένα σημαντικά βελτιωμένο πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα, ως αποτέλεσμα κυρίως του περιορισμού των ταμειακών πληρωμών για πρωτογενείς δαπάνες και την αύξηση εσόδων από την Ε.Ε. για επενδύσεις που δεν έχουν τιμολογηθεί ακόμα. Η τάση αυτή είναι συμβατή με τη δημιουργία αποθεματικών στο δημόσιο καθώς η διαπραγμάτευση παρατείνεται. Η αγορά εργασίας δείχνει να ανθίσταται την ώρα που το ισοζύγιο ίδρυσης επιχειρήσεων προσεγγίζει νέα ιστορικά χαμηλά, με το ισοζύγιο ίδρυσης επιχειρήσεων να είναι πλέον έντονα αρνητικό, τις τιμές ακινήτων να συνεχίζουν να υποχωρούν και τον αποπληθωρισμό να επιμένει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.