Ένα δυνατό μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου...
Τρεις Ελληνίδες, δότριες μυελού των οστών βράβευσε τη Δευτέρα στο Ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ» η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΌΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το πιο «ζωντανό» μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρας για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.
Στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΌΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», που συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, υπάρχουν πλέον 21.000 δότες, αριθμός που εκτιμάται ότι μπορεί να πενταπλασιαστεί μέσα στην επόμενη διετία.
Από τη μικρή αυτή δεξαμενή –διότι για να καλυφθούν οι ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών στη χώρα μας απαιτούνται τουλάχιστον 50.000 δότες- εντοπίστηκαν και οι γυναίκες που μπορούσαν να δώσουν, όπως και έπραξαν, το σωτήριο μόσχευμα για ασθενείς.
Οι δύο δότριες βρέθηκαν συμβατές με ασθενείς που χρειαζόταν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και με την απόφασή τους να προχωρήσουν στην προσφορά του μοσχεύματος, χάρισαν «ζωή» σε ένα παιδί στην Ελλάδα και έναν ενήλικο στη Γερμανία. Η τρίτη γυναίκα, η κυρία Νικολέτα Ευρυπίδου, είναι εκείνη που άνοιξε τον δρόμο της δωρεάς μυελού των οστών στην Ελλάδα το 1992, όταν αναζητώντας μόσχευμα για τον σύζυγό της, έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία της επιστήμης για άλλους ασθενείς που χρειάζονταν μεταμόσχευση. Ο σύζυγός της έχασε τη μάχη για τη ζωή του αλλά η ίδια, όπως θυμήθηκε συγκινημένη, πραγματοποίησε το όνειρό της το 1994 και πρόσφερε μόσχευμα σε ασθενή που το χρειαζόταν.
«Δεν θεωρώ ότι οι άνθρωποι πρέπει να βραβεύονται γιατί πράττουν το καθήκον τους. Προσωπικά, ευχαριστώ για το βραβείο αυτό από τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ, αλλά πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχω δεχτεί το πιο ωραίο βραβείο, τη ζωγραφιά του παιδιού που δέχτηκε το μόσχευμά μου. Εγώ θα ήθελα μόνο να ευχηθώ η δωρεά του μυελού των οστών να είναι τόσο αυτονόητη στο μέλλον ώστε να μην τίθεται θέμα βράβευσης».Αυτό το μήνυμα έστειλε από την Τήνο η πρώτη δότρια της ελληνικής δεξαμενής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, η οποία πέρυσι πρόσφερε την ευκαιρία για μια νέα ζωή σε ένα παιδί. Μητέρα και η ίδια τριών παιδιών, επιθυμεί την ανωνυμία της και όπως επισήμανε η κυρία Βαρδινογιάννη, έλαβε μια απόφαση που δείχνει πραγματικό μεγαλείο ψυχής.
H κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη με την κυρία Νικολέτα Ευρυπίδου
H κυρία Μαριάννα Βαρδιονογιάννη, με τον καθηγητή κ. Στέλιο Γραφάκο (αριστερά)και τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Εμμανουήλ Παπασάββα (δεξιά)
Συγκινημένη παρέλαβε το βραβείο από την κυρία Βαρδινογιάννη, η κυρία Ειρήνη Χρυσανθή, καθηγήτρια Αγγλικών και μητέρα ενός παιδιού από τη Ρόδο, η οποία είχε δηλώσει τη βούλησή της να προσφέρει μόσχευμα εφόσον χρειαστεί μέσω της Τράπεζας «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». «Δεν έπραξα κάτι ιδιαίτερο. Εύχομαι ο Θεός να σας έχει καλά να συνεχίσετε αυτό το δύσκολο ταξίδι» είπε η νεαρή γυναίκα προς τους εκπροσώπους της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διοικητής των παιδιατρικών νοσοκομείων, κ. Εμμανουήλ Παπασάββα, στο Ογκολογικό Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ» έχουν καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια –οπότε και λειτουργεί- 16.254 νοσηλείες παιδιών και έχουν πραγματοποιηθεί 83.320 θεραπείες ημερήσιας νοσηλείας.
«Είναι τεράστιο επίτευγμα των γιατρών μας και όλων όσοι στηρίζουν το νοσοκομείο και την ΕΛΠΙΔΑ, διότι πριν από δυο δεκαετίες τα ελληνόπουλα που εμφάνιζαν καρκίνο νοσηλεύονταν κυρίως στο εξωτερικό. Σήμερα όμως τουλάχιστον το 80% των περίπου 300 περιστατικών καρκίνου που καταγράφονται κάθε χρόνο σε παιδιά, νοσηλεύονται και αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα και στο Ογκολογικό Παίδων» ανέφερε η κυρία Βαρδινογιάννη, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στην ίδρυση του νοσοκομείου.
Η δότρια κυρία Ειρήνη Χρυσανθή με τον αγγελιοφόρο του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, Σάκη Ρουβά
Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Γραφάκο, διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Παίδων «Αγία Σοφία», μόλις το 25% των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών, βρίσκει συμβατό δότη από το οικογενειακό του περιβάλλον. Το 75% των ασθενών θα αναγκαστεί να αναζητήσει στην Τράπεζα Εθελοντών τον συμβατό δότη.
Πώς μπορεί να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών
Εθελοντές δότες μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων μπορούν να γίνουν άτομα από 18 έως 45 χρόνων. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων και την λήψη ελάχιστου (5ml) δείγματος αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου με βατονέτα) για να τυποποιηθεί ο ιστικός τύπος. Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης καταχωρούνται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο (BMDW) Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Με την εγγραφή στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» ο εθελοντής παραμένει εγγεγραμμένος στο αρχείο μέχρι το 55ο έτος, διατηρώντας βεβαίως το δικαίωμά του να διαγραφεί. Αμέσως μόλις βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή θα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα και να προβεί σε διαδικασία που θα του υποδείξει το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο ασθενής που περιμένει το μόσχευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.