Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ρωσοτουρκικός «πόλεμος» στο ποδόσφαιρο


Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν προκλήσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, με τελευταία περιστατικά αυτά που διαδραματίστηκαν χτες το βράδυ μετά το τέλος του αγώνα μεταξύ ...



Φενερμπαχτσέ και Λοκομοτίβ Μόσχας, όπου ένας Ρώσος ποδοσφαιριστής φόρεσε φανελάκι με τον Πούτιν, ενώ ο αρχηγός των Τούρκων ανέμιζε τη σημαία με τον Κεμάλ Ατατούρκ

Τίποτα δεν γίνεται να μείνει ανεπηρέαστο από την πολιτική και ειδικότερα από τα εθνικά θέματα, κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα γεγονότα του χτεσινοβραδινού αγώνα μεταξύ της Φενερμπαχτσέ και της Λοκομοτίβ Μόσχας στο «Σουκρού Σαράτσογλου» της Κωνσταντινούπολης.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας έχουν αγγίξει το κόκκινο με αφορμή την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους Σουκχόι, από την Τουρκία πριν από περίπου τρεις μήνες.

Μετά από αλλεπάλληλες απειλές και από τις δυο πλευρές, μια ενέργεια του Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε να βάλει στο παιχνίδι και το χώρο του ποδοσφαίρου. Απαγόρευσε τους Τούρκους ποδοσφαιριστές στο ρωσικό πρωτάθλημα. Έτσι οι ομάδες της Ρωσίας δεν αγόρασαν Τούρκους κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, ενώ σιγά σιγά, μπαίνουν στον «πάγο» όσοι Τούρκοι δεσμεύονται από συμβόλαια με ρωσικές ομάδες.

Το νέο κεφάλαιο στην τεταμένη σχέση μεταξύ των δυο χωρών γράφτηκε χτες το βράδυ με αφορμή την αναμέτρηση της «Φενέρ» με τη Λοκομοτίβ για τη φάση των 32 του Europa League. Αγωνιστικώς, και σχεδόν αδιάφορα, οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 2-0, ευκολα. Η ουσία όμως, είναι στα εξωαγωνιστικά

Ο Ταράσοβ με φανελάκι Πούτιν

Μετά το τέλος του παιχνιδιού, κατευθυνόμενος προς τα αποδυτήρια, ο Ντμίτρι Ταράσοβ έβγαλε τη φανέλα του και έμεινε με ένα αμάνικο φανελάκι, που απεικόνιζε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν με στολή από την περίοδο που υπηρετούσε στο ρωσικό Ναυτικό και από κάτω είχε την επιγραφή "ο πιο ευγενικός πρόεδρος".

Όσοι παρατήρησαν τη φανέλα αντέδρασαν, περισσότερο λόγω της εικόνας του Πούτιν, αφού ελάχιστοι γνωρίζουν ρωσικά και μπορούσαν να αντιληφθούν το νόημα της επιγραφής.

Ωστόσο ο Ταράσοβ έσπευσε να υπερασπιστεί την κίνησή του, εν αναμονή, βέβαια, των κυρώσεων από την UEFA, καθώς απαγορεύονται τα πολιτικά μηνύματα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες: «Είναι ο πρόεδρός μου. Τον σέβομαι και αποφάσισα να δείξω πως είμαι πάντα στο πλευρό του, έτοιμος να τον υποστηρίξω. Αυτό που έγραφε η μπλούζα ήταν όλα όσα ήθελα να πω».



Χρηματικό πρόστιμο για τον Ταράσοβ

Η ενέργεια του Ντμίτρι Ταράσοβ, οδήγησε την UEFA στην απόφαση να ανοίξει φάκελο για τον Ρώσο ποδοσφαιριστή. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στα πολιτικά μηνύματα και ο παίκτης της Λοκομοτίβ είναι πιθανό να τιμωρηθεί. Η απόφαση της UEFA θα γνωστοποιηθεί στις 17 Μαρτίου, ενώ ο σύλλογος της Ρωσίας τον τιμώρησε ήδη με χρηματικό πρόστιμο.

Ο Βολκάν με τη σημαία του Κεμάλ

Ιδιαιτέρως πιεστικοί, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων, ήταν οι εκπρόσωποι της τουρκικής ομάδας, όμως νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μια νέα φωτογραφία, που κάνει το γύρο του κόσμου, ήρθε να δώσει βήμα και στους ανθρώπους της Λοκομοτίβ.

Σε αυτήν, ο τερματοφύλακας και αρχηγός της Φενερμπαχτσέ και της εθνικής Τουρκίας, Βολκάν Ντεμιρέλ, απεικονίζεται, μετά το τέλος του παιχνιδιού, να κυματίζει μέσα στο γήπεδο Σουκρού Σαράτσογλου, μια σημαία με τον Τούρκο ηγέτη Κεμάλ Ατατούρκ, προκαλώντας τους Ρώσους να απαιτήσουν ίση εφαρμογή του νόμου περί πολιτικών μηνυμάτων.

Παρ' όλα αυτά, εκτός από την κίνηση του Ρώσου ποδοσφαιριστή, από την πλευρά των Τούρκων δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς συνελήφθησαν τρεις οπαδοί της Φενέρμπαχτσε, οι οποίοι επιτέθηκαν στο λεωφορείο της Λοκομοτίβ Μόσχας. Μάλιστα, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία απέρριψε τις εκκλήσεις για μη διασταύρωση ομάδων των δυο χωρών, σε οποιαδήποτε φάση της διοργάνωσης προκειμένου να αποτραπούν τυχόν εντάσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.