Ο... μουγκός πρώην Πρωθπουργός παίρνει αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με το parapolitika.gr, βλέπει μεγάλο κίνδυνο για την Ελλάδα...
Ο πρώην πρωθυπουργός όσο περνάει ο καιρός βλέπει πως η πολιτική κατάσταση δεν παρουσιάζει καμία βελτίωση και το πολιτικό προσωπικό εμφανίζεται κατώτερο των περιστάσεων, αλλά και των προσδοκιών της κοινωνίας.
Οι θέσεις αυτές συμπυκνώνονται στο γεγονός ότι, ανεξάρτητα από πρόσωπα, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα, αποτέλεσμα του οποίου είναι η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και η εξαετής ύφεση.
Αυτό που παρατηρεί ο κ. Καραμανλής, με ιδιαίτερο μάλιστα σκεπτικισμό, είναι πως η Ελλάδα αδυνατεί να αντιληφθεί σε όλα τα επίπεδα τις έντονες αλλαγές που συντελούνται όχι μόνο στη «γειτονιά» της, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ εξακολουθεί να εθελοτυφλεί απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να στροβιλίζεται διαρκώς σε ένα σπιράλ, με άγνωστο αποτέλεσμα.
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο από όλα τον κ. Καραμανλή είναι πως η Ελλάδα δεν αποκλείεται τελικά να μην καταφέρει να αποφύγει ένα «ατύχημα», όπως χαρακτηριστικά το λέει, με αποτέλεσμα τον περαιτέρω, βαρύ και επώδυνο τραυματισμό της.
Η ανάλυση της κατάστασης αυτής είναι πολυεπίπεδη, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Την κουβέντα που έχει ανοίξει για αποχώρηση της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν τη θεωρεί ιδιαίτερα σοβαρή και ο φόβος που εκφράζει είναι πως μπορεί να αποτελέσει προπομπό για ακόμα σοβαρότερες αποχωρήσεις, εννοώντας προφανώς την έξοδο της χώρας και από τη ζώνη του ευρώ.
Στη δύσκολη αυτή εξίσωση προστίθενται πάντα και τα εθνικά θέματα. Ο κ. Καραμανλής συνδέει την οικονομική αδυναμία και αστάθεια με θέματα εθνικής ασφάλειας, τα οποία είχε πολύ ψηλά στην ατζέντα του την περίοδο της μακράς πρωθυπουργίας του. Και ιδιαίτερα σήμερα, στο ρευστό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, ουδέποτε τα αφήνει εκτός συζήτησης, αλλά πάντα τα θεωρεί συνάρτηση της ευρύτερης ισχύος και προστασίας που μπορεί να απολαμβάνει η χώρα μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά και του κατά πόσο η ίδια η Ελλάδα μπορεί να σχηματίσει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο στα πολύ σοβαρά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, βάζει πολύ ψηλά το μείζον θέμα των μεταναστευτικών ροών και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ευρώπη την Ελλάδα.
Η ανάλυση που κάνει στους συνομιλητές του είναι διπλή. Από τη μία, η Ευρώπη δείχνει μια διάθεση να «ξεφορτωθεί» ένα ζήτημα που άπτεται και ανθρωπιστικών παραμέτρων και, από την άλλη, βρίσκει διέξοδο στην Ελλάδα αντιμετωπίζοντάς τη σαν τον «φτωχό» - κυριολεκτικά και μεταφορικά- «συγγενή» της.
Η πρώτη πτυχή, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο η Ε.Ε. στρουθοκαμηλίζει στο θέμα αυτό, δείχνει, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, και τη βαθιά κρίση που περνάει η ίδια η Γηραιά Ηπειρος. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Καραμανλής σχολιάζει δηκτικά τα πεπραγμένα της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης, επαναφέροντας τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει στο τελευταίο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό πέρυσι, με αφορμή το δημοψήφισμα: «Οι εταίροι μας έκαναν σοβαρά σφάλματα στην αντιμετώπιση της κρίσης».
Στο δεύτερο κομμάτι, αυτό της Ελλάδας, θεωρεί πως η χώρα μας, με αλλεπάλληλα σφάλματα, έχει δώσει αφορμή στους εταίρους να την αντιμετωπίζουν σαν τον παρία της Ενωσης, κάτι που τον ενοχλεί ιδιαίτερα και δεν το κρύβει, υπενθυμίζοντας πως την περίοδο της διακυβέρνησής του η χώρα έθεσε βέτο στα Σκόπια κόντρα στη θέληση των ΗΠΑ, κάτι που, τότε τουλάχιστον, ανέδειξε μια Ελλάδα με εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια. Με δεδομένα αυτά τα προβλήματα, ο Κώστας Καραμανλής θεωρεί πως η δίνη στην οποία έχει μπει όλη αυτή την περίοδο η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει.
ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο πως δεν τον αφορά καμία κομματική εμπλοκή με τη Νέα Δημοκρατία. Ακόμα και οποιαδήποτε συζήτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», η διάθεσή του να ανοίξει κουβέντα με επίκεντρο τους κομματικούς ανταγωνισμούς και τις εσωτερικές διαμάχες, που πάντα υπάρχουν σε ένα κόμμα, είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. «Δεν με αφορά», λέει και αμέσως γυρίζει σελίδα.
Tο μήνυμα της απουσίας Καραμανλή
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Κώστα Καραμανλή από την προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες. Με δεδομένο ότι απείχε και στην αντίστοιχη διαδικασία που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικούς μήνες για το ίδιο θέμα, ήταν λογικό να επανέλθουν οι συνειρμοί για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού.
Είναι ξεκάθαρο ότι η διαχρονική κόντρα του κ. Καραμανλή με τους καναλάρχες τού δημιουργεί εκ προοιμίου θετική διάθεση έναντι των πρωτοβουλιών του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά, ενώ κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν οι πληροφορίες ότι το αρχικό νομοσχέδιο του τελευταίου είχε περάσει από την Παναγή Κυριακού πριν από την κατάθεσή του, μέσω… Στυλιανίδη, τον οποίο είχε επισκεφθεί εκείνες τις ημέρες στο γραφείο του ο υπουργός Επικρατείας.
Ωστόσο, η συλλήβδην αρνητική στάση της Ν.Δ. τόσο αυτή την Πέμπτη όσο και τον περασμένο Οκτώβριο οδήγησε τον κ. Καραμανλή στην απόφαση της αποχής, προκειμένου να στείλει το ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμά του, χωρίς ταυτόχρονα να κινηθεί αντίθετα από την κομματική γραμμή. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνομιλεί τακτικά με τον κ. Καραμανλή, προώθησε επί πρωθυπουργίας του δεύτερου το σχέδιο του «βασικού μετόχου», ενώ παρείχε όλο αυτό το διάστημα ατύπως τις συμβουλές του στην κυβερνητική ομάδα που επεξεργάστηκε τον νέο νόμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.