Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Γιατί όλο και περισσότεροι θέλουν να δημιουργήσουν μια «εταιρεία του ενός ευρώ»;


Oι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (ΙΚΕ), συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των νέων επιχειρηματικών προσπαθειών...



Οι «εταιρείες του ενός ευρώ», δηλαδή οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των νέων επιχειρηματικών προσπαθειών από την είσοδο του θεσμού στην Ελλάδα το 2012 μέχρι και το 2016 καθώς έχουν συσταθεί 11.845 ενώ έχουν κλείσει 836, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ΙΚΕ εστιάζεται αφενός μεν στο ελάχιστο κόστος που απαιτείται για τη σύστασή τους αλλά και στην ευελιξία που σχετίζεται με τη διαχείρισή τους σε ότι αφορά τη διανομή κερδών και υποχρεώσεων σε σχέση με τις ΑΕ και ΕΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων τις πρώτες θέσεις «δημοφιλίας» καταλαμβάνουν τα εστιατόρια, οι καφετέριες τα καφέ – μπαρ, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, το λιανεμπόριο ειδών ιματισμού και τα λογιστήρια ενώ φαίνεται ότι το εύρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μίας ΙΚΕ “ακουμπά” τους περισσότερους κλάδους από φροντιστήρια, γυμναστήρια, φούρνους, πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ και άλλες δραστηριότητες λιανεμπορίου αλλά και χονδρεμπορίου, ταξιδιωτικά γραφεία, ιατρεία, σχολές οδηγών, καταστήματα μανικιούρ – πεντικιούρ, περίπτερα κυλικεία, τουριστικά γραφεία και πλήθος άλλες δραστηριότητες.

Σε ότι αφορά στις πιο πολλές διαγραφές ΙΚΕ που έγιναν από το 2012 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2016 αυτές αφορούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, καφέ μπαρ εστιατόρια, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, παραγωγή ενέργειας από μετατροπή αιολικής ενέργειας και οι υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας για εφαρμογές και ο κλάδος «εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών (ως αγαθού επένδυσης του άρθρ.33 παρ.4 του Κώδικα ΦΠΑ) για ίδια άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους».

Τα πλεονεκτήματα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία από την έκθεση του ΓΕΜΗ η οποία συνόδευε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, το γραφειοκρατικό κόστος για τη σύσταση μιας εταιρείας ΙΚΕ είναι τουλάχιστον κατά 25% φθηνότερο από μία ΕΠΕ. Για το πρώτο χρόνο η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 828,5 ευρώ ανά εταιρεία. Τα έξοδα σύστασης είναι κατά 230 ευρώ χαμηλότερα, η εξοικονόμηση από τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων είναι 262,5 ευρώ και από τροποποιήσεις καταστατικού και άλλες πράξεις είναι 336 ευρώ.

Άμεση Σύσταση

Επί του πρακτέου, οι ΙΚΕ συστήνονται, παρακάμπτοντας συνήθεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης, με μοναδικό υποβαλλόμενο δικαιολογητικό μία υπεύθυνη δήλωση εκ μέρους των υπόχρεων προσώπων. Η αίτηση αφορά στη σύσταση και την καταχώριση στο ΓΕΜΗ, συνοδευόμενη με έγγραφη εντολή, όπου δεν περιλαμβάνεται αίτηση για χορήγηση αντιγράφου ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων από ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ. Μάλιστα, αντί της αίτησης για εγγραφή των εταίρων στα εν λόγω ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνεται αίτηση για αποστολή ανακοίνωσης προς τους αρμόδιους κατά περίπτωση ασφαλιστικούς οργανισμούς της σύστασης της ΙΚΕ και αποστολή των στοιχείων των εταίρων και του/των διαχειριστή/ων στα κατά περίπτωση αρμόδια Ταμεία. Εν συνεχεία η Υπηρεσία Μίας Στάσης οφείλει να αποστείλει τη σχετική ανακοίνωση για τη σύσταση της εταιρείας καθώς και τα στοιχεία των εταίρων και των διαχειριστών αυτής στον ΟΑΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.