Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Έτοιμη για επέμβαση στη Λιβύη η Γαλλία


Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει την νέα κυβένηση της Λιβύης ενισχύοντας την ναυτική της ασφάλεια, καθώς η νεοσύστατη κυβέρνηση επιδιώκει να εδραιώσει την εξουσία της σε όλη τη χώρα μετά από το χάος που επικράτησε στη χώρα....



‘’Πρέπει να περιμένουμε μέχρις ότου ο πρωθυπουργός, Fayez al-Sarraj μας ανακοινώσει τι μέτρα ασφαλείας σχεδιάζονται και τι είδους βοήθεια ελπίζει να λάβει από τη διεθνή κοινότητα για τη διασφάλιση της ασφάλειας στη θάλασσα της Λιβύης. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε ‘’ , τόνισε ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian στο ραδιόφωνο France's Europe 1 radio.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε την απόλυτη υποστήριξη της στην κυβέρνηση της Λιβύης για την τόνωση της οικονομίας και της ασφάλειας της συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης της λιβυκής ακτοφυλακής με απώτερο στόχο να ανακόψουν τη ροή των μεταναστών σε όλη τη Μεσόγειο.

Η ΕΕ ανησυχεί για την επέκταση του του ‘’Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη’’ αλλά και για μια νέα αύξηση των προσφυγικών αφίξεων στην Ιταλία από τη Λιβύη ήδη από την αρχή της άνοιξης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να επεκταθεί η εντολή της ναυτικής αποστολής στην Μεσόγειο, επιχείρηση η οποία ονομάστηκε ''Σοφία'' και έχει ως στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπινης σαρκός ( trafficking) στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Στην περιοχή που πρόκειται να δράσει η ''Σοφία'', υπάρχουν περιορισμοί για επιχειρήσεις που αφορούν διεθνή ύδατα, καθώς η ΕΕ δεν έχει εντολές ούτε από τη Λιβύη ούτε από τον ΟΗΕ για να περιπολεί στη Λιβυκή ακτή.

Σε τρείς μήνες το ΝΑΤΟ θα μπορεί πλέον να περιπολεί στα ανοικτά της Λιβύης, ώστε να εμποδίζει την άφιξη μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία, όπως δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Roberta Pinotti τη Δευτέρα.

Η αποστολή, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 7 Ιουλίου, θα είναι μέρος ενός ευρύτερου ιταλικού σχέδιο, που σκοπεύει να κλείσει τη δυτική διαδρομή της Μεσογείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση την επιστροφή των λεγόμενων οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους .

Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault νωρίτερα αυτό το μήνα είχε δηλώσει ότι η Γαλλία δεν σχεδιάζει να αναπτύξει χερσαία στρατεύματα ή να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά το 2011 όταν το ΝΑΤΟ ανέτρεψε και σκότωσε το δικτάτορα Καντάφι.
Την ίδια περίοδο υπήρχε αναταραχή εντός και εκτός κυβέρνησης και τότε μια στρατιωτική οργάνωση κατέλαβε την Τρίπολη, επέβαλλε την παρουσία της και πίεσε το εκλεγμένο Κοινοβούλιο να να καταφύγει ανατολικά.

Μια συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας προτάθηκε από τον ΟΗΕ και τον Δεκέμβριο εγκρίθηκε από ορισμένους νομοθέτες και στις δύο πλευρές.

Ο Sarraj δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της συμφωνίας αυτής και επικεφαλής του της αντιπολίτευσης της Τρίπολης, Khalifa Ghweil, αρνήθηκε να αναγνωρίσει την εξουσία του.

Πηγή:onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.