Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι - Παρόντες Αλ.Τσίπρας, Πρ.Παυλόπουλος, Φώφη Γεννηματά, Ευ.Βενιζέλος, Κώστας Σημίτης, σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και πλήθος κόσμου...
Το τελευταίο αντίο είπαν η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια, συγγενείς, φίλοι και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στον Γεράσιμο Αρσένη. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι.
Τραγικές φιγούρες η γυναίκα του Λούκα Κατσέλη και τα παιδιά του Διονύσης και Έφη, Ανδρέας και Χριστίνα, Αμαλία, Δημήτρης και Μελιάνα.
Η σχέση του Γεράσιμου Αρσένη με τη Λούκα Κατσέλη καρμική, με εκείνη στο παρελθόν να έχει αναφερθεί στην ιδιαίτερη γοητεία που άσκησε πάνω της, από την πρώτη στιγμή γνωριμίας τους και που λίγο αργότερα η «δίψα» τους για την πολιτική τους ένωσε για... πάντα με τα ιερά δεσμά του γάμου.
Οι δυο τους παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο το 1985, την πρώτη χρονιά στην ουσία που επετράπη ο πολιτικός γάμος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, με την τότε σύζυγό του Μαργαρίτα, είχε υπογράψει ως μάρτυρας του γάμου.
Επίμονος, ο Γεράσιμος Αρσένης υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις του παρά τις αντιδράσεις από εξεγερμένους νεολαίους σχετικά με τις προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας. Πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται το περιβόητο «κάτσε καλά Γεράσιμε» που ακουγόταν σε πορείες και καταλήψεις εκείνης της εποχής.
Ο ίδιος πριν από λίγο καιρό στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου του είχε αναφερθεί σε αυτήν την περίοδο και είχε με νόημα πει ότι ίσως και τα πράγματα να ήταν καλύτερα στην πολιτική ζωή αν τελικά γίνονταν πριν από πολλά χρόνια ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Στην κηδεία του έδωσε το παρών πλήθος κόσμου τόσο από την πολιτική όσο και την από καλλιτεχνική ελίτ της χώρας. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εκφώνησε επικήδειο, όπως ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγέρος και ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής των αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου. Μεταξύ άλλων στο τελευταίο αντίο στον Γεράσιμο Αρσένη βρέθηκαν ο Κώστας Σημίτης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Φώφη Γεννηματά και πολλά μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα όπως η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Αφατη θλίψη για τη σύζυγο, Λούκα Κατσέλη
O Αλέξης Τσίπρας
Ο Προκόπης Παυλόπουλος
Η Φώφη Γεννηματά
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Κώστας Σημίτης
Η Αλέκα Παπαρήγα
Μετά την εξόδιο ακολουθία, ο Γεράσιμος Αρσένης ετάφη στο νεκροταφείο Αμαρουσίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Να σημειωθεί ότι αντί στεφάνου, η οικογένεια του εκλιπόντος παρακαλεί όποιος επιθυμεί να καταθέσει δωρεά στον τραπεζικό λογαριασμό Υποτροφιών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη μνήμη του Γεράσιμου Δ. Αρσένη (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ IBAN GR1001103150000031554540182).
Ποιος ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη. Εργάστηκε ως οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη. Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964 – 1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.
Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια «Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη Πραγμάτων» (New International Economic Order, NIEO), μια τελικά ατελέσφορη προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο και πιο προοδευτικό διεθνές οικονομικό σύστημα.
Πολιτική πορεία
Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Παπανδρέου, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 – 20 Φεβρουαρίου 1984). Στην κυβέρνηση εισήλθε τον Ιούλιο του 1982, με τον πρώτο ανασχηματισμό. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 – 26 Ιουλίου 1985), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 – 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 – 26 Ιουλίου 1985). Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».
Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέστρεψε το 1989.
Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996). Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη. Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 13 Απριλίου 2000) στην κυβέρνηση Σημίτη. Οι μεταρρυθμίσεις του ήταν αμφιλεγόμενες και προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου.
Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του τελευταίου.[1]
Ήταν έγγαμος με τη Λούκα Κατσέλη, πρώην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πρώην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2009-2010) και προηγουμένως καθηγήτρια του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν νομικός και οικονομολόγος και είχε τέσσερα παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.