Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ: Θα συναντηθώ με τον Αναστασιάδη όταν είμαι έτοιμος


Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μια πρόκληση που πρέπει να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε, ανέφερε ο κ. Έιντε μετά από τη σημερινή του συνάντηση με τον Μ. Ακιντζί...



Θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν είμαι έτοιμος γι' αυτό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ μετά από την δίωρη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκυπριο ηγέτη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «όλοι αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι η ιδανικότερη».

Έχουμε μια πρόκληση που πρέπει να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε, ανέφερε, συμπληρώνοντας τα εξής: «Όλοι μας θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και να εργαστούμε από κοινού για να δούμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση, την οποία ούτε θέλω υπερβολικά να δραματοποιήσω, αλλά ούτε και να μειώσω, επειδή πρέπει να ασχοληθούμε με τα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει. Είμαι όμως βαθύτατα πεπεισμένος ότι οι δύο ηγέτες δεν θα επιτρέψουν τις δυσκολίες των τελευταίων δύο ημερών να επισκιάσουν την αξιοσημείωτη πρόοδο του τελευταίου έτους».

Τις τελευταίες ημέρες, συνέχισε, άκουσε και διάβασε τη δέσμευση και των δύο ηγετών να βρουν έναν τρόπο «να πάμε πίσω στο σημείο όπου ήμασταν». Θέλησε δε – όπως είπε – να υπενθυμίσει την ιστορικής σημασίας – κατά την έκφρασή του – δήλωση που έγινε μόλις πριν από μία εβδομάδα από τους δύο ηγέτες όπου επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να βρουν μια λύση εντός του 2016.

Ο κ. Ειντε είπε επίσης ότι με βαθιά ανησυχία ενημερώθηκε για την αλλαγή όσον αφορά την πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους στα κατεχόμενα. Μετά από πολλά χρόνια μιας πολύ θετικής βελτίωσης στην δυνατότητα πρόσβασης στις εκκλησίες στο «βορρά», όπως ανέφερε, έμαθε τώρα για την νέα πολιτική που φαίνεται ότι είναι πιο περιοριστική και προέτρεψε τον κ.
Ακιντζί «να κάνει ό, τι μπορεί». «Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό δεν προέρχεται από αυτό το γραφείο, αλλά εγώ τον προέτρεψα να κάνει ό, τι μπορεί για να διορθωθεί αυτό, επειδή αντιβαίνει ευθέως στο δικοινοτικό πνεύμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια». Πιστεύει, ανέφερε, ότι είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρυνθεί η άμεση επαφή μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ των πιστών, μεταξύ των οργανώσεων όλων των ειδών και από τις δύο πλευρές. Έχουν συμβεί πολλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα ήθελα πάρα πολύ να αποφευχθεί αυτό που τώρα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανεξάρτητα ποιος είναι υπεύθυνος, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.