Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Η Βενετία του Αμστερνταμ χτίζεται πάνω στο νερό


Η συνοικία IJburg είναι μια μοντέρνα πλωτή γειτονιά στα ανατολικά του Άμστερνταμ η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε...


 το 1997, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πληθυσμιακής έκρηξης και της έλλειψης στέγης μέσα στην πόλη.

Η ιστορία του Ijburg
Η ιστορία του IJburg ξεκινά από πολύ παλιά, το 1965, όταν οι αρχιτέκτονες Jo van den Broek και ο Jaap Bakema δημιούργησαν το Pampus Plan, το όραμά τους για μια πόλη που θα χτιζόταν πάνω στη λίμνη IJ και θα προσέφερε στέγη σε 350.000 κατοίκους.
Ωστόσο, το κράτος προτίμησε να προωθήσει τη μετακίνηση των κατοίκων του Αμστερνταμ σε άλλες περιοχές και έτσι το σχέδιο έμεινε στο χαρτί.
Πολλά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1996, το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Οι πολέμιοι του σχεδίου ζήτησαν δημοψήφισμα καθώς εξέφρασαν αντιρρήσεις με αφορμή τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της λίμνης.
Το δημοψήφισμα έγινε στις 19 Μαρτίου του 1997. Και παρόλο που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάχθηκαν ενάντια στην κατασκευή της πλωτής πόλης, ο ανεπαρκής αριθμός των ψήφων το κατέστησαν άκυρο και έτσι η κατασκευή προχώρησε.



Τα νησιά
Το IJburg αποτελείται από 6 τεχνητά νησιά που χτίστηκαν πάνω στη λίμνη IJ, ενώ ακόμη τέσσερα θα κατασκευαστούν στο μέλλον.
Ο συνολικός σχεδιασμός αποτελείται από συνολικά 10 νησιά, τα οποία θα συνδέονται με το κέντρο της πόλης μέσω τραμ.



Οι κάτοικοι
Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο πρώτο νησί τον Νοέμβριο του 2002. Από τότε, πολλοί άνθρωποι έχουν επιλέξει να ζήσουν σε αυτή τη μικρή και μοναδική στο είδος της πόλη.
Λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων, το Ijburg δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί το 2012 όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Το 2014 ξεκίνησε μια νέα φάση κατασκευής με νέες ομάδες σπιτιών να χτίζονται στα νησιά καθώς και μια νέα παραλία.
Όταν ολοκληρωθεί, η γειτονιά αυτή θα έχει 18.000 σπίτια για 45.000 κατοίκους και θα προσφέρει δουλειά σε 12.000 άτομα, αφού εκτός από σπίτια θα υπάρχουν σχολεία, καταστήματα, κέντρα αναψυχής, εστιατόρια, ακόμα και... νεκροταφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.