Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Χαστούκι της Ε.Ε. στην Σκωτία: "Καμία διαπραγμάτευση! Βγαίνετε από την Ε.Ε. ως Βρετανία"


Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και ραγδαίες! Το Brexit έχει σοκάρει τους πάντες και η Σκωτία συνεχίζει να υψώνει το... λάβαρο της επανάστασης σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πορεία της Βρετανίας προς την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση!...




Την Κυριακή, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον απείλησε πως η Βουλή της χώρας μπορεί να μπλοκάρει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. ασκώντας βέτο!

Μπορεί στο βρετανικό δημοψήφισμα να επικράτησε το Brexit με 51,9% έναντι 48,1% του Bremain αλλά στη Σκωτία τα ποσοστά ήταν 62% υπέρ του Remain και 38% υπέρ του Leave. Μιλώντας την Κυριακή στο BBC, η πρωθυπουργός της Σκωτίας τόνισε πως θα μπορούσε να ζητήσει από τους βουλευτές να αρνηθούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να νομιμοποιήσουν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Όταν η Στέρτζον ρωτήθηκε για το αν σκέφτεται να ζητήσει από τα μέλη της Βουλής της Σκωτίας (όπου το κόμμα της έχει τις 63 από τις 129 έδρες) να μην στηρίξουν τη νομιμοποίηση του δημοψηφίσματος, απάντησε «φυσικά». «Αν η Βουλή της Σκωτίας έκρινε στη βάση του τι είναι συμφέρον για τη χώρα, τότε η επιλογή του να πούμε πως "κοιτάξτε, δεν θα ψηφίσουμε για κάτι που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Σκωτίας", φυσικά αυτό είναι στο τραπέζι».

Η δήλωση της Σκωτσέζας πρωθυπουργού που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός βέτο στο Brexit προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή των Συντηρητικών της Σκωτίας Adam Tomkins, που μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έκανε λόγο για... ανοησίες. "Πολλές ανοησίες ακούγονται για το ότι το Holyrood (σ.σ. Βουλή της Σκωτίας) έχει τη δύναμη να μπλοκάρει ή να ασκήσει βέτο στο Brexit. Δεν έχει καμία τέτοια δύναμη". Και σε δεύτερο tweet πρόσθεσε πως η Βουλή μπορεί να αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή της αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να μπλοκάρει την απόφαση.

Όλα αυτά ενώ η Σκωτία "ονειρεύεται" την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες ύστερα από το βρετανικό δημοψήφισμα και την απόφαση για Brexit αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο θα ήθελε να πιστεύει το Εδιμβούργο. Και ήδη οι Βρυξέλλες έκλεισαν και μάλιστα με ηχηρό τρόπο την... πόρτα, κόβοντας κάθε συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.