Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Ετοιμάζει δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση ο Τσίπρας


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου με απλή αναλογική μιλά πλέον ανοιχτά για...


 ευρύτερη συνταγματική αναθεώρηση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα δημοψήφισμα, στο οποίο ο λαός θα δώσει μια κατεύθυνση στην κυβέρνηση για τις αλλαγές.
Στο μήνυμα του πρωθυπουργού για την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης αναφέρει ότι «Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για τη δημοκρατία» και γι' αυτό, όπως αναφέρει, απευθύνει στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ' όλα στον ίδιο τον λαό, την πρόσκληση για ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση.
«Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021», σημειώνει ο κ. Τσίπρας
Οι βασικές κατευθύνσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση θα αναγγελθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, το δημοψήφισμα θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, προκειμένου η ίδια η κοινωνία να πάρει τον πρώτο λόγο για το νέο Σύνταγμα, θα έχει πολλαπλά ερωτήματα αναφορικά με όλες τις μεγάλες αλλαγές της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπως η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
Οι πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφορικά με τις προτάσεις που θα θέσει επί τάπητος ο Αλέξης Τσίπρας προς διαβούλευση και εις βάθος συζήτηση για ένα έτος θα αφορούν κυρίως θεματικές και δεν θα αποτελούν αποκρυσταλλωμένες θέσεις μέχρι να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Μερικές από αυτές είναι:
– Αναβάθμιση του θεσμού του δημοψηφίσματος και τη δυνατότητα διενέργειάς του κατόπιν λαϊκής βούλησης ικανού αριθμού πολιτών
– Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία
– Ψαλίδισμα των βουλευτικών προνομίων τα οποία έχουν υπερσυγκεντρωθεί μέσα από την πάροδο των ετών
– Σημαντικές αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων
– Συνταγματική κατοχύρωση των υπέρτατων κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ρεύμα
– Στήριξη του κράτους Δικαίου και των θεσμών που προάγουν τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή
– Συνταγματική διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων
Ερωτηματικά παραμένουν ο διαχωρισμός των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, καθώς και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι οι εν λόγω προτάσεις δεν θα αποτελέσουν την τελική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρά μονάχα θέσεις προς ευρεία συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.