Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Κοροϊδία χωρίς τέλος από Τσίπρα: Ψίχουλα σαν ισοδύναμα στη «σφαγή» του ΕΚΑΣ [video]


Και ο εμπαιγμός συνεχίζεται. Μην έχοντας απάντηση για το που θα βρεθούν τα λεφτά και μετά την πραγματική «σφαγή» που έγινε στα ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, ο Αλέξης Τσίπρας μοίρασε ψέματα, βαρύδγουπες αοριστολογίες και υποσχέσεις, δίνοντας για ακόμη μία φορά αναληθή εικόνα της σημερινής χαώδους κατάστασης που βρίσκεται η Ελλάδα...




Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους επτά πυλώνες της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, αποκαλύπτοντας παράλληλα μία σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα και που έχουν ως στόχο την αντιστάθμιση μεγάλου ποσοστού της απώλειας του ΕΚΑΣ, για τις ομάδες των δικαιούχων.
«Αναλάβαμε πριν 1,5 χρόνο την κυβέρνηση μιας κοινωνικά λεηλατημένης χώρας με ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές και χωρίς δημοσιονομικά περιθώρια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το παλιό πολιτικό κατεστημένο, αφού σπατάλησε εκατομμύρια «σε ολυμπιάδες, εξοπλιστικές μίζες και σκάνδαλα» άφησε την πλειοψηφία του λαού απροστάτευτη
Η ανεργία διπλασιάστηκε την περίοδο 2010-2014 και το 2015 όταν αναλάβαμε, 1 στους 3 διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι φτωχοί αυξήθηκαν λόγω των μνημονίων, οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν τα χρόνια της κρίσης


Η Ελλάδα είχε γίνει το νεοφιλελεύθερο πειραματόζωο της Ευρώπης και παλιό σύστημα ήταν πρόθυμο να αποδεχθεί το πείραμα της κοινωνικής λεηλασίας προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία, ωστόσο εμείς επιλέξαμε να κινηθούμε στον αντίποδα των επιλογών των περασμένων κυβερνήσεων, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρέθεσε τους εφτά πυλώνες της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους στους οποίους εστιάζει η Κυβέρνησή του και είναι οι εξής:
Υγεία
Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας. Εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες μονάδες σε πολλούς Δήμους της χώρας, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλλων. «Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας ότι στο παρελθόν οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν «πάρτι» διαφθοράς εις βάρος των πολιτών.

Κοινωνική Ασφάλιση
Ο δεύτερος πυλώνας των παρέμβασεών της κυβέρνησης αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση.
«Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινήσει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013», τόνισε ο κ. Τσίπρας
Δίχτυ προστασίας για τους κοινωνικά αδύναμους
Τρίτος πυλώνας είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων. Η κυβέρνηση εξασφάλισε δωρεάν ρεύμα σε 90.000 νοικοκυριά, δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά και την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη.
Προστασία της εργασίας
Επισημαίνοντας την ασυδοσία που επικρατούσε παλαιότερα στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. «Επιδίωξή μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασία και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταχυρωθούν και συνταγματικά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για το θέμα του κατώτατου μισθού. Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες.
Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις.


Αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για αντιμετώπιση της ανεργίας
Αν και η ανεργία έχει αποκλιμακωθεί με μείωση από 26% σε 23%, μπροστά μας. Τα προγράμματα για ανέργους είναι μόνο ένα τμήμα της προσπάθειάς μας, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι, δυστυχώς, το προηγούμενο διάστημα τα προγράμματα αυτά ενέτειναν την εκμετάλλευση. Ωστόσο, τόνισε, τώρα έχουν επανασχεδιαστεί για να μη συνεχιστεί άλλο το σκάνδαλο. Ο μισθός των συμμετεχόντων στα voucher είναι αυξημένος και τα δικαιώματά τους πλήρη.
 Στεγαστική πολιτική
Έκτος πυλώνας του σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η στεγαστικη πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη, κατά τον κ. Τσίπρα. Το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων καλύπτεται από την τρέχουσα συμφωνία, επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο Νόμος Κατσέλη συνεχίζει να ισχύει και προστατεύει 2 στους 3 δανειολήπτες. Η κυβέρνηση επίσης συγκροτεί φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη.
Παιδεία
Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία. Αρχικά ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης. Η κυβέρνηση θα διευρύνει το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία, ενώ για τον λόγο αυτό θα προσληφθούν μέσα στο καλοκαίρι 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο ΚΥΣΚΟΙΠ σχετικά με το ΕΚΑΣ εξήγγειλε δέσμη μέτρων που η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

α) Πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη.
β) Απαλλαγή, για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.
γ) Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης.
δ) Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.
ε) Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι, αν και η κυβέρνηση είναι ακόμα μακριά από τον στόχο της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, τα στελέχη της δίνουν τη μάχη με όλες τους τις δυνάμεις. «Τα μέσα μας αρκετές φορές δεν είναι ισχυρά αλλά συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση και στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο», τόνισε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η μάχη πρέπει να δοθεί μαζί με τον κόσμο, με τη δική του συμμετοχή. «Το νέο κοινωνικό κράτος δεν μπορεί παρά να είναι για τον λαό, με τον λαό και από τον λαό», ανέφερε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.