Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Στον αέρα η επένδυση του Ελληνικού - Ο Μπαλτάς το κηρύσσει αρχαιολογικό χώρο


«Φωτιές» ανάβει το υπουργείο Πολιτισμού στην επένδυση του Ελληνικού, καθώς σκοπεύει να κηρύξει σχεδόν το σύνολο της προς παραχώρηση έκτασης σε αρχαιολογικό χώρο...



Η εξέλιξη αυτή κινδυνεύει να τινάξει στον «αέρα» την παραχώρηση, η οποία έχει μάλιστα συμβατικά ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης του κυρωτικού νόμου προκειμένου αυτός να ψηφισθεί από τη Βουλή.
Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου, προς τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενημερώνουν πως «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης».
Επιπλέον, με αυτή την επιστολή ζητούν από όλους τους αποδέκτες- ανάμεσά τους τα υπουργεία Αμυνας, Υποδομών και Οικονομικών- εντός δύο μηνών τις απόψεις τους, προκειμένου να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες.
Στην επιστολή επισυνάπτεται και τοπογραφικό διάγραμμα, μαζί με πίνακα των οδών που οριοθετούν την υπό χαρακτηρισμό περιοχή, το οποίο δημοσίευσε η «Καθημερινή». Από αυτό προκύπτει ότι η εν λόγω έκταση περιλαμβάνει πρακτικά το σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.
Αρχικά, υπήρχε η πληροφορία ότι το υπουργείο Πολιτισμού ενδέχεται να δημιουργήσει θέμα, με τον χαρακτηρισμό ως νεότερου μνημείου και διατηρητέου κτιρίου που στέγαζε παλιότερα το Κολλέγιο Θηλέων και άλλων λίγων κτιρίων εντός της έκτασης.
Τελικά όμως, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στα χέρια της η εφημερίδα, το ζήτημα δεν αφορά λίγα κτίρια, αλλά την κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου. Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων είναι η 16η Νοεμβρίου του 2016.
Επιπλέον, προκαλεί αίσθηση ότι ανάμεσα στους υπό εξέταση για ανακήρυξη ως διατηρητέων κτιρίων χώρους, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, περιλαμβάνονται και οι δύο διάδρομοι, απογείωσης και τροχοδρόμησης, αλλά και αυτός ακόμα ο υδατόπυργος της πρώην αμερικανικής βάσης.
Ολα αυτά, λιγότερο από δύο μήνες μετά από την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ του ανάδοχου επενδυτικού σχήματος υπό την Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ και ένα μήνα μετά από την έγκριση των αλλαγών στη σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Επιπλέον όμως, αυτή η νέα εξέλιξη, όχι μόνο απειλεί να τινάξει στον αέρα μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και δημιουργεί τον κίνδυνο καταβολής αποζημιώσεων από το Δημόσιο για αθέτηση συμβατικών του υποχρεώσεων, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα. Υπενθυμίζεται ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας και σε πλήρη ανάπτυξη το έργο να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα.
Πρόβλημα από το υπουργείο Πολιτισμού ενδέχεται να αντιμετωπίσει και ο διαγωνισμός για το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να παραχωρήσει για 40 χρόνια σε ιδιώτη επενδυτή, σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο που έχει εγκρίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Οπως γράφει η «Καθημερινή», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ενημερώσει το ΤΑΙΠΕΔ πως μεγάλο μέρος της υπό παραχώρησης έκτασης αξιολογείται ως υποψήφιο για να κηρυχθεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ανάλογα προβλήματα είχαν δημιουργήσει ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού, τόσο στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, τα οποία ξεπεράστηκαν, όσο και στην έκταση της Αφάντου στη Ρόδο, που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.