Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Τα αλλάζουν όλα οι Κινέζοι σε ΟΛΠ - Πειραιά


Μια νέα σελίδα έχει ξεκινήσει να γράφεται εδώ και λίγες ημέρες στον Πειραιά, μετά τη μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην COSCO...



 Η ανάληψη του μάνατζμεντ της διαχειρίστριας εταιρείας του λιμανιού του Πειραιά σηματοδοτεί το τέλος μιας πολυετούς επενδυτικής οδύσσειας, που ξεκίνησε το 2008, όταν ένα από τα πλέον στρατηγικά τμήματα του λιμένα (Προβλήτας ΙΙ και ΙΙΙ) και το σημαντικότερο κομμάτι της δραστηριότητας του ΟΛΠ παραχωρήθηκε στη Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ Α.Ε.), θυγατρική της COSCO στην Ελλάδα, για 30+10 έτη.

Αν και η συγκεκριμένη συμφωνία παραχώρησης αποτέλεσε πεδίο έντονων πολιτικών συγκρούσεων και συνάντησε σφοδρότατες αντιδράσεις, με τον Πειραιά να "παραλύει" από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι τον Μάρτιο του 2009, προκαλώντας έμφραγμα στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, εκ των υστέρων αναγνωρίστηκε ως game changer για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Στόχος η πρωτιά

Σήμερα ο Πειραιάς είναι ήδη το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, χωρίς, μάλιστα, μεγάλη διαφορά όγκου από τα προπορευόμενα ισπανικά λιμάνια Βαλένθια και Αλχεθίρας, τα οποία οι Κινέζοι της COSCO φιλοδοξούν να ξεπεράσουν σε σύντομο χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης της UNCTAD "Review of Maritime Transport" και της "Containerisation International", ο ρυθμός αύξησης των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά για την περίοδο 2010-2015, οπότε η COSCO βρισκόταν σε πλήρη λειτουργική δραστηριότητα, είναι της τάξεως του 700%.

Μόλις τον περασμένο Μάιο η ΣΕΠ Α.Ε. σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ διακίνησης. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους έκλεισε με ρυθμούς αύξησης των φορτίων της τάξεως του 10%, παρά τη μεγάλη κάμψη του εισαγωγικού στην Ελλάδα εμπορίου, τις απεργίες στα υπόλοιπα λιμάνια και τη διακοπή επί εβδομάδες της σιδηροδρομικής σύνδεσης στην Ειδομένη από τους μετανάστες.

Τα νέα έργα

Η εκτίμηση των επικεφαλής της θυγατρικής του κινεζικού ομίλου είναι πως, μαζί με τον Προβλήτα Ι του ΟΛΠ, το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να προσεγγίσει άμεσα σε δυναμικότητα τα 7,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, με μεσοπρόθεσμο στόχο τα 10 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Ήδη η ΣΕΠ ολοκληρώνει τα έργα κατασκευής και εξοπλισμού του δυτικού τμήματος του Προβλήτα ΙΙΙ του ΟΛΠ, που τελεί υπό τη διαχείρισή της. Ήδη έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του νέου αυτού κομματιού του λιμανιού, που σε πλήρη ανάπτυξη και σε συνδυασμό με τον ανατολικό Προβλήτα ΙΙ και τον Προβλήτα ΙΙΙ θα ανεβάσουν τη δυναμικότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων που πραγματοποιεί η θυγατρική της COSCO στον Πειραιά στα 6,8 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια. Η επένδυση ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την COSCO και εντάσσεται στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού που είχε υπογραφεί στα τέλη του 2014.

Οι αλλαγές στο μάνατζμεντ

Στο νέο 11μελές δ.σ. του ΟΛΠ οι Κινέζοι θα ελέγχουν οκτώ θέσεις, με τις υπόλοιπες να ελέγχονται από το Δημόσιο και από εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ. Ενεργό ρόλο στη διοίκηση αναλαμβάνει ο Captain Fu Chengqu, επικεφαλής της ΣΕΠ, ενώ τη θέση του προέδρου θα καταλάβει ο Νο 2 της COSCO, Wan Min. Στη σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται πως ο ΟΛΠ θα παραμείνει υπό ιδιωτικό έλεγχο, θα διατηρήσει την έδρα του στην Ελλάδα και θα παραμείνει εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πόσα τελικά θα επενδύσει η COSCO στο λιμάνι

Επενδύσεις που αναμένεται να φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η COSCO στο λιμάνι, με στόχο να μετατραπεί ο Πειραιάς στη μεγαλύτερη πύλη της Ασίας στην Ευρώπη, αλλά και κόμβο (hub) για την κρουαζιέρα.

Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ και της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει συγκεκριμένες επενδύσεις, η υλοποίηση των οποίων πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο χρονικές περιόδους, πενταετούς διάρκειας εκάστη. Οι προβλεπόμενες επενδύσεις, βάσει της σύμβασης, ανέρχονται σε 350 εκατ. ευρώ, ενώ η COSCO έχει γνωστοποιήσει πως θα υλοποιήσει επιπλέον επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, επενδύσεις ενδέχεται να προέλθουν και από άλλες δραστηριότητες, κυρίως στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όπου εκτιμάται πως οι παρεμβάσεις μπορούν να αγγίξουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Car terminal

Σύμφωνα με το πλάνο, θα υλοποιηθούν έργα και στο Car Terminal του λιμανιού, με στόχο να υπερδιπλασιαστεί η δυναμικότητά του σε 20.000 αυτοκίνητα, από 9.000 σήμερα. Οι παράγοντες ζήτησης που συνδέονται με την κατασκευή και λειτουργία του έργου δημιουργούν συνολικά περισσότερες από 31.000 νέες θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν, όμως και οι "παράπλευρες" συνέργειες που αναπτύσσονται με την ανάληψη του ελέγχου του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO. Όπως έχει γράψει το "Κ", ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κινεζικούς ομίλους που επιθυμούν συνεργασία με την COSCO, μεταξύ των οποίων η πετρελαϊκή Sinopec, η Huawei Technologies, η Alibaba, η China Datang Corp. (μία από τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κίνα), η CMEC (μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες), η μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων Cofco, καθώς και τραπεζικά ιδρύματα όπως η China Development Bank και η CM Investment.

Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 12ης Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.