Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Με ύφεση θα κλείσει το 2016 παραδέχεται τώρα η κυβέρνηση


Συρρίκνωση της οικονομίας 0,3% φέτος προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού – Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017 – Διαψεύδει δημοσίως τις εκτιμήσεις Τσίπρα κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου...



Δημόσια παραδοχή, έστω και ανώνυμα, ότι η οικονομία θα διατηρηθεί σε ύφεση και φέτος, από κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο πρακτορείο Reuters, πριν ακόμη... στεγνώσει το μελάνι από τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο πρακτορείο πριν από μία εβδομάδα και στην οποία υποστήριζε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 0,2% έως 0,4% φέτος.
Σε δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, σε διαρροή αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος κατατίθεται επισήμως στη Βουλή τη Δευτέρα, παραδέχεται ότι φέτος η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3%, κάτι το οποίο έχουν, ήδη, προεξοφλήσει οι δανειστές αλλά όχι και το Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η οικονομία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2017 -κάτι το οποίο έχει εκτιμήσει και η Κομισιόν στις τελευταίες προβλέψεις της για την Ελλάδα.
Την επόμενη χρονιά, η χώρα καλείται βάσει του προγράμματος να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο από το φετινό 0,5%. Το τελευταίο νούμερο θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, παρότι και σε αυτό το μέτωπο η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα κινηθεί πάνω από τον στόχο (όπως και η ΤτΕ που εκτίμησε ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ).
Σε ό,τι αφορά στο χρέος, αναμένεται ότι την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει σε 175,8% του ΑΕΠ από 180% του ΑΕΠ φέτος.
Πάντως ο πρωθυπουργός , σαφέστατα, δεν συμφωνεί ούτε με το... προσχέδιο του προϋπολογισμού, ούτε με αυτά που παραδέχεται ανώνυμα το κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Απόδειξη η δήλωσή του, στις 22 Σεπτεμβρίου, στο πρακτορείο Reuters ότι «τα κρατικά έσοδα και οι τουριστικές ροές ενισχύθηκαν και ότι η Ελλάδα μπορεί να εμφανίσει ανάπτυξη από 0,2% έως και 0,4% φέτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.