Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Τα κυβερνητικά ψέματα για την βιωσιμότητα του νέου τηλεοπτικού τοπίου


Μπορεί η συζήτηση που έχει ξεκινήσει αναφορικά με την επόμενη μέρα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες να περιστρέφεται κυρίως γύρω από την κυβερνητική ρητορική, αλλά και το μέλλον περίπου 2.000 δημοσιογράφων, πλην όμως υπάρχουν και παράμετροι, οι οποίες ακόμα και για την ίδια την πανηγυρίζουσα κυβέρνηση...




μπορεί να είναι εξόχως προβληματικές, όπως η βιωσιμότητα των νέων τηλεοπτικών σταθμών σε ένα περιβάλλον διαρκώς μειούμενης διαφημιστικής δαπάνης.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης/koolnews.gr

Πιο συγκεκριμένα, οι τηλεοππτικοί σταθμοί προσεφεραν εξωφρενικά τιμήματα για τις άδειες, από περίπου 40 εκ. ευρώ και ορισμένοι έφτασαν ως και τα 75 εκ. ευρώ. Επί παραδείγματι, τα 75 εκ. ευρώ που πλήρωσε ο ΑΝΤ1 για την άδεια υπερβαίνουν τον ετήσιο κύκλο εργασιών του. Αυτό, για να καταλάβει κανείς πως τα τιμήματα που κλείδωσαν είναι υπερβολικά και εκτός των μέτρων της αγοράς.

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία αναφορικά με τη βιωσιμότητα των σταθμών ήταν εξ' αρχής προβληματική: ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε πως υπάρχουν περίπου 200 εκ. ευρώ που μοιράζονται ετησιως ως διαφημιστική δαπάνη στα κανάλια, οπότε το μοίρασμα της πίτας στα 4 θα διασφάλιζε όρους βιωσιμότητας. Η συλλογιστική αυτή ήταν εξ' αρχής έωλη. Κατ' αρχάς, η πίτα δεν μοιράζεται ισομερώς. Δεν μπορεί ένα κανάλι με 20% τηλεθέαση (μέσος όρος) και ένα με 8% να παίρνουν το ίδιο μερίδιο από την πίτα. Επίσης, τα 200 εκ. ευρώ (χρησιμοποιούμε το ποσο ως δεδομένο απλώς και μόνο για την οικονομία της συζήτησης) μοιράζονταν ως δαπάνη σε περισσοτερα κανάλια. Άπαξ και υπάρχουν μόνο 4 ιδιωτικά κανάλια, ποιος ο λόγος το ύψος της διαφημιστικής δαπάνης να παραμείνει ίδιο, από τη στιγμή που το μήνυμα θα μπορεί να περνά στον κόσμο με λιγότερα χρήματα, με δεδομένο τον μικρότερο αριθμό των πομπών που θα το αναπαράγουν; Τέλος, δεν είναι όλοι στην ίδια θέση ως προς το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας. Θα ήταν αυθαίρετο και εκτός λογικής της αγοράς να θεωρεί κανείς πως ο επί 25 και πλέον χρόνια εν λειτουργία ΑΝΤ1 που ελέγχει περίπου το 30% της διαφημιστικής δαπάνης θα πάρει το ίδιο ποσοστό με ένα νέο κανάλι, το οποίο δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα και μέχρι να δημιουργηθεί, το ήδη υπάρχον κανάλι θα έχει προλάβει να μεγαλώσει το δικό του ποσοστό, λόγω της ενδεχόμενης απροθυμίας των διαφημιστικών να συνεργαστούν σε πιο σταθερή βάση με σταθμούς που ενδεχομένως θα πάψουν να λειτουργούν σε ορισμένους μήνες.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κάποιος επιχειρηματίας απόσβεση των χρημάτων που έχει επενδύσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αυτό ισχύει και για τους 4 που πήραν τις άδειες. Πολλώ δε μάλλον για τους νέους παίκτες, Μαρινάκη και Καλογρίτσα, οι οποίοι έχουν το επιπλέον και πολύ μεγάλο κόστος του να στήσουν ένα κανάλι από το μηδέν. Ρεαλιστικά, οι εν λόγω θα μπορούσαν να προσβλέπουν σε συμπράξεις με ήδη υφιστάμενα κανάλια, ώστε να πάρουν πίσω ως τίμημα για τη στρατηγική συνεργασια ένα μέρος από όσα έδωσαν για την άδεια, ενώ η πλευρά Μαρινάκη έχει το έξτρα προνόμιο να διαθέτει έναν ειδησεογραφικό όμιλο ως βάση, συνεπώς, ιδίως για τις ενημερωτικές εκπομπές, υπάρχει μια έτοιμη μαγιά. Βεβαίως, ήδη ακούγεται πως στον όμιλο ΑΝΤ1 υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από στελέχη της παλαιάς φρουράς για το τίμημα που δόθηκε, το οποίο χαρακτηρίζεται ως εκτός πραγματικότητας, ενώ και στελέχη του ΣΚΑΪ υπογραμμίζουν πως το τίμημα ήταν υπερβολικό.

Το εκτός πραγματικότητας τίμημα για τα δεδομένα του τηλεοπτικού τοπίου είχαν υπογραμμίσει εγκαίρως τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του Αlpha Δημήτρης Φουρλεμάδης όσο και στελέχη από την πλευρά Βαρδινογιάννη, εξηγώντας τη στάση του ως «αυστηρά επιχειρηματική» και λέγοντας πως δεν θα έδινε ποτέ ένα τίμημα, το οποίο θα θεωρούσε πως δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Και μπορεί η κυβέρνηση να θριαμβολογεί για το υψηλό τίμημα που απέσπασε, σύντομα όμως θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα: τα έσοδα που χάνονται για τα ταμεία του κράτους και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε βάθος χρόνου, είναι πολύ περισσοτερα από αυτά που το κράτος εισεπραξε για τις άδειες και θα εισπράξει από τους αδειοδοτηθέντες, ενώ παράλληλα η μη αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών θα έχιε σημαντικό αντίκτυπο και στο τραπεζικό σύστημα, λόγω του δανεισμού των τηλεοπτικών επιχειρήσεων. Τέλος, η βιωσιμότητα των νέων τηλεοπτικών σταθμών θα δοκιμαστεί στην πράξη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα για να «ρεφάρουν» οι ιδιοκτήτες τα τεράστια ποσα που κατέβαλαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.