Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ο χάρτης φοροδιαφυγής στην Ευρώπη


Η φοροδιαφυγή, αν και κατά πολλούς ευρωπαίους αποτελεί... ελληνικό προνόμιο, φαίνεται πως μαστίζει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ότι στη χώρα μας. Πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή είναι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, η... Ιταλία με 36 δισ. ευρώ ανείσπρακτα έσοδα από ΦΠΑ. Ωστόσο, τα στοιχεία, αφορούν το 2014.
Συνολικά στην ΕΕ, η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ ανήλθε στο τρομακτικό ποσό των 159,5 δισ. ευρώ.
Σε απόλυτους όρους, τα υψηλότερα ελλείμματα ΦΠΑ σημειώθηκαν στις εξής χώρες:
  • Ιταλία (36,9 δισ. ευρώ),
  • Γαλλία (24,5 δισ. ευρώ),
  • Γερμανία (23,5 δισ. ευρώ)
  • Μεγάλη Βρετανία (17,8 δισ. ευρώ)
  • Πολωνία (9,3 δισ. ευρώ)
  • Ρουμανία (7,1 δισ. ευρώ)
  • Ισπανία (6,2 δισ. ευρώ)
  • Ολλανδία (4,9 δισ. ευρώ)
  • Ελλάδα (4,9 δισ. ευρώ)
Να σημειωθεί ότι σε ποσοστά, το έλλειμμα ΦΠΑ κυμάνθηκε από το υψηλότερο 37,9% στη Ρουμανία και το χαμηλότερο ποσοστό του 1,2% στη Σουηδία.
Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Τα κράτη μέλη χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από μη εισπραχθέντα έσοδα ΦΠΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το ισχύον καθεστώς είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απάτης και των λανθασμένων υπολογισμών στον τομέα του ΦΠΑ, και είναι σαφές ότι οι αριθμοί δεν πρόκειται να βελτιωθούν από μόνοι τους.Τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα στην καθιέρωση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ που θα είναι θωρακισμένο έναντι της απάτης, όπως πρότεινε η Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, καλώ όλα τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεων του επόμενου έτους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα».
Δείτε το χάρτη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.