Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ο Πολ Τόμσεν ανοίγει πάλι θέμα μείωσης των συντάξεων


Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ελληνικό χρέος, το Ταμείο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μιλώντας...


 στην Ουάσινγκτον στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου ζήτησε νέα μέτρα περικοπών στις συντάξεις, αλλά και περικοπή του αφορολόγητου.
Ο κ. Τόμσεν έθεσε θέμα περαιτέρω μείωσης των συντάξεων και αλλαγών στη φορολογία μιλώντας συγκεκριμένα για υψηλότατο αφορολόγητο όριο, που έχει ως αποτέλεσμα το 60% των νοικοκυριών να μην πληρώνουν φόρους.
Ειδικά στο θέμα του αφορολόγητου, δεν είναι πρώτη φορά που το Ταμείο έχει απαιτήσεις ζητώντας μείωση του αφορολόγητου και παράλληλα μείωση φορολογικών συντελεστών, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα.
Αναφορικά με το θέμα της μείωσης των συντάξεων, ο κ. Τόμσεν επεσήμανε πως η ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα φτάνει έως και το 11% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ευρωζώνη είναι στο μισό.
Μάλιστα, για άλλη μία φορά προειδοποίησε πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και να δώσει νέα δάνεια στη χώρα, εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, φορολογικό αλλά και τον δημόσιο τομέα.
Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε το ασφαλιστικό και το φορολογικό ως παράγοντες ρίσκου για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα εφόσον η Αθήνα δεν υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν το Δημόσιο μηχανισμό.
Ο κ. Τόμσεν επαναβεβαίωσε ότι το Ταμείο μπορεί να υποστηρίξει όπου ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα «κοπεί» στο 1,5%, αντί για 3,5% που ισχύει σήμερα για το 2018 κι έπειτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.