Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

ΕΡΕΥΝΑ: Αυξήθηκαν τα εργατικά ατυχήματα λόγω κρίσης [πίνακες]


Ραγδαία αύξηση καταγράφουν τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας, θανατηφόρα και μη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.... Μία εξέλιξη πάντως που χρονικά συνδέεται τόσο με το «ξήλωμα» των εργασιακών σχέσεων με τη μεταρρύθμιση του 2012, την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία που επικρατεί στη χώρα μας αλλά και τις καταγγελίες των Εργατικών Συνδικάτων για μείωση των μέτρων ασφαλείας σε μία προσπάθεια περικοπής του λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το newmoney.gr.

Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ αφορά το έτος 2014 και είναι άκρως αποκαλυπτική για τα ατυχήματα – δυστυχήματα που συνέβησαν, αναδεικνύοντας παράλληλα τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα, τους κλάδους αλλά και τους συνήθεις τραυματισμούς. Ανατριχιαστικό επίσης είναι οι τρόποι με τους οποίους εργάτες βρήκαν τραγικό θάνατο στη δουλειά τους...

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία

Σύμφωνα με την έρευνα το 2014 κατεγράφησαν 4.241 εργατικά ατυχήματα έναντι 3.762 το 2013. Τα 3.127 αφορούν σε άνδρες και τα 1.114 σε γυναίκες.

Αύξηση παρουσιάζουν και τα θανατηφόρα ατυχήματα. Το 2014 κατεγράφησαν 46 (39 ανδρών και 7 γυναικών) ενώ το 2013 34 (31 ανδρών και 3 γυναικών).

Η πιο «επικίνδυνη» ηλικιακή ομάδα, όπως φαίνεται απ' την έρευνα είναι μεταξύ 35 και 44 ετών ενώ τα περισσότερα θανατηφόρα αφορούσαν τις ηλικίες 40 - 49 ετών.

ilikiaka

Σύμφωνα με την έρευνα τα συχνότερα είδη τραυματισμού είναι τα τραύματα και οι επιφανειακές κακώσεις (1.707 ατυχήματα, 40,3%), τα κατάγματα (1.669 ατυχήματα, 39,4%), και τα εξαρθρήματα, διαστρέμματα και εξαρθρώσεις (447 ατυχήματα, 10,5%).

Την ίδια ώρα από το σύνολο των 46 θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, τα 20 ατυχήματα (43,5%) οφείλονται σε «διάσειση και εσωτερική κάκωση» και τα 11 ατυχήματα (23,9%) οφείλονται σε «κατάγματα».

ergatΤα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα και κλάδοι

Αναφορικά με τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας της τοπικής μονάδας του εργοδότη, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα του έτους 2014 συνέβησαν στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών» (900 ατυχήματα, 21,2%) και ακολουθούν «Μεταποίηση» (879 ατυχήματα, 20,7%) και «Κατασκευές» (465 ατυχήματα, 11%).

Τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα συνέβησαν στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών» (11 ατυχήματα, 24%) και ακολουθούν «Μεταποίηση» (9 ατυχήματα, 20%) και «Κατασκευές» (8 ατυχήματα, 17%).

kladoi

Αναφορικά με το επάγγελμα του παθόντα εργατικό ατύχημα, οι «Χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και συναρμολογητές (μονταδόροι)» εμφανίζουν τα περισσότερα ατυχήματα (1.011, 24%) και ακολουθούν οι «Ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες» (978 ατυχήματα, 23%) και οι «Απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» (861 ατυχήματα, 20%)»

Σχετικά με το επάγγελμα του θανόντα από εργατικό ατύχημα τα περισσότερα ατυχήματα αφορούν στους «Ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες» (15 ατυχήματα, 33%) και ακολουθούν οι «Χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και συναρμολογητές (μονταδόροι)» (13 ατυχήματα, 28%).

ergatika atyximata

Τα περισσότερα ατυχήματα ήταν η «οριζόντια ή κατακόρυφη πρόσκρουση με σταθερό αντικείμενο (το θύμα κινείται)». Ακολουθεί το «πλήγμα από κινούμενο αντικείμενο, σύγκρουση με κινούμενο αντικείμενο».

Η «οριζόντια ή κατακόρυφη πρόσκρουση με σταθερό αντικείμενο (το θύμα κινείται)» είναι και η συχνότερη αιτία θανάτου στους άνδρες. Για τις γυναίκες συχνότερη αιτία είναι η «παγίδευση, σύνθλιψη κλπ».

ergat2

 tropos tray

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.