Τα κρίσιμα θέματα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τον νόμο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως έχουν τεθεί από τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, τέθηκαν χθες επί τρεις και πλέον ώρες στο τραπέζι της διάσκεψης των ανώτατων δικαστικών, που πλέον έχει μπει για τα καλά στον σκληρό πυρήνα των θεμάτων που αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο της απόφασής τους...
Η χθεσινή διάσκεψη ολοκληρώθηκε γύρω στις 9.30 μ.μ. χωρίς το δικαστήριο να καταλήξει σε απόφαση, ενώ νέα διάσκεψη έχει οριστεί για την Τετάρτη το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής της υπόθεσης, Γιώργος Παπαγεωργίου, επί μακρόν υποστήριξε τη θέση του ενώπιον της Ολομελείας σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου, ενώ υπήρξε ζωηρή ανταλλαγή απόψεων από μέλη της, ενώ η μάχη των επιχειρημάτων ήταν σκληρή.
Η φύση του θέματος, η πολιτική φόρτιση της υπόθεσης και το αυτονόητο ενδιαφέρον για την έκβαση της δικαστικής κρίσης, σε συνδυασμό με το βαρύ κλίμα που ημέρες τώρα έχει δημιουργηθεί –κυρίως λόγω της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ– καθόρισαν τη χθεσινή διάσκεψη του δικαστηρίου. Με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση της χθεσινής διάσκεψης δεν κατέληξε σε απόφαση, αυξάνονται οι πιθανότητες, εκτός απροόπτου, η απόφαση να εκδοθεί την προσεχή Τετάρτη.
Πάντως, το κρίσιμο θέμα της αρμοδιότητας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου κυριάρχησε χθες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη διάσκεψη των ανώτατων δικαστών, καθώς το θέμα αυτό αποτελεί τον βασικό πυλώνα της όποιας απόφασης του ΣτΕ.
Αν τελικώς το δικαστήριο οδηγηθεί σε κρίση αντισυνταγματικότητας, κάνοντας δεκτό ότι μόνον το ΕΡΣ μπορούσε να οργανώσει και να φέρει σε πέρας τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και όχι ο αρμόδιος υπουργός, όπως προβλέπει ο νόμος που κρίνεται, τότε η εφαρμογή του νόμου θα τιναχθεί στον αέρα και θα πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση. Σε αντίθετη περίπτωση, που ο νόμος κριθεί συνταγματικός, τότε η εφαρμογή του θα συνεχιστεί χωρίς εμπόδιο και όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν αδειοδοτηθεί θα πρέπει να κλείσουν, μόλις ο αρμόδιος υπουργός εκδώσει τη σχετική απόφαση.
Κρίσιμο επίσης είναι και το θέμα του περιορισμένου αριθμού αδειών που ορίστηκαν από τον επίμαχο νόμο σε τέσσερις, πρόβλεψη που από την πλευρά των καναλιών έχει θεωρηθεί ως αυθαίρετη, ως αντίθετη με το Σύνταγμα και με την κοινοτική νομοθεσία.
Και το θέμα του περιορισμένου αριθμού αδειών απασχόλησε τη διάσκεψη, καθώς και άλλα θέματα που έχουν τεθεί προς κρίση. Σε κάθε περίπτωση, δικαστικές πηγές ανέφεραν πως η απόφαση στο σύνολό της θα κρίνει τη βιωσιμότητα του νόμου και θα επιφέρει –όποια κι αν είναι– συνέπειες με πολιτικές παραμέτρους και όχι μόνον.
Στο μεταξύ, την αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, προς ακρόαση των τεσσάρων υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες στα μέλη της Επιτροπής η πρόεδρός της, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου. Επισήμως δεν έχει γνωστοποιηθεί η αιτία αυτής της αναβολής. Πληροφορίες φέρουν την κ. Χριστοδουλοπούλου να επικαλείται τις δηλώσεις των προσκεκλημένων πως θα στείλουν εκπροσώπους τους και δεν θα προσέλθουν οι ίδιοι στη συνεδρίαση. Κύκλοι της αντιπολίτευσης, πάντως, εκτιμούσαν πως η πλειοψηφία αποφάσισε να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ πριν δοθεί συνέχεια στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.