Παιχνίδι καθυστέρησης με νέα εμπόδια και «γκολ από τα αποδυτήρια» για τους δανειστές φοβούνται πλέον στην κυβέρνηση, ενόψει της β΄ αξιολόγησης που ξεκινά...
αμέσως μόλις σβήσουν τα φώτα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν ότι ακόμα και με όλα τα προαπαιτούμενα ουσιαστικά κλεισμένα, δεν μπόρεσαν να πανηγυρίσουν το τέλος της α΄αξιολόγησης με ολόκληρη την δόση ων 2,8 δισ. ευρώ, κάτι που προϊδεάζει ορισμένους για το τι μπορεί να επακολουθήσει όταν θα κρίνονται τα επόμενα 45 προαπαιτούμενα και τα 6,1 δισ. που το συνοδεύουν.
Το παιχνίδι «χοντραίνει», με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαψεύδει πως υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαίων ή του ΔΝΤ περί της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα (ενώ προ ημερών μόλις και το ΔΝΤ διέψευδε πως υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό του για οριστική αποχώρησή του) την ώρα όμως που λάθη ή παραλείψεις της ελληνικής πλευράς ρίχνουν «νερό στον μύλο» κύκλων των δανειστών που επαναφέρουν ακόμα και σενάρια περί Grexit.
Σαν να μην καταλαβαίνει πως το ΔΝΤ έχει στηλώσει τα πόδια και δεν συναινεί να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν βρεθεί «εδώ και τωρα» λύση για το χρέος, αντί στο τέλος του 2018 που προβλέπει η συμφωνία στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριζε μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες μετά το Εcofin, ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως Ταμείο όχι μόνον θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα καταβάλει μάλιστα και δόση πριν το τέλος του χρόνου!
Η «αισιοδοξία» Σόιμπλε έρχεται σε αντίθεση με προχθεσινές δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ πως δεν θέλουν υποδείξεις από κανέναν και ότι η στάση τους θα εξαρτηθεί από τους όρους που θέτει το Ταμείο -εκ των οποίων ο βασικότερος ίσως είναι μια γενναιόδωρη ελάφρυνση για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους- αλλά και με τις πληροφορίες του πρακτορείου ΜΝΙ που κάνει λόγο για πολιτικό αδιέξοδο στο θέμα του χρέους, μεταφέροντας και ένα κλίμα απροθυμίας εκ μέρους των Ευρωπαίων να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, από ευρωπαϊκές πηγές, οι επικεφαλής των θεσμών συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον το Σάββατο και συζήτησαν για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ. Εκεί οι κ.κ. Ποουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM εξέτασαν όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, το χρέος, τη δεύτερη αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ και φέρονται να κατέληξαν πως είναι «μη ρεαλιστικό» το σχέδιο για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο 2016, ενώ δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η κατάσταση έτσι περιπλέκεται για την ελληνική κυβέρνηση που θέλει να επιταχύνει τις εξελίξεις και να έρθουν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος πριν μπει το 2017 (και, πάντως, όχι μετά τις γερμανικές εκλογές γιατί, όπως έλεγε σε άλλη ανάλογη περίπτωση πέρυσι και ο κύριος Τσακαλώτος, «αν μας βρει το καλοκαίρι, καήκαμε»).
Η δήλωση Τσακαλώτου τον Φεβρουάριο του 2016 «Αν η αξιολόγηση πάει Ιούνιο, καήκαμε»
Το μείζον τώρα για τον υπουργό Οικονομικών είναι να κλείσει μέχρι τον Νοέμβριο η επόμενη αξιολόγηση, ώστε κυβέρνηση και ΔΝΤ να βάλουν στο τραπέζι πριν εκπνεύσει η χρονιά την ελάφρυνση του χρέους, γιατί αν παραταθεί η αβεβαιότητα, δεν θα υπάρχει «καθαρός διάδρομος» για να έρθουν ξένες επενδύσεις, ούτε θα υπάρξει συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οδηγώντας, εν τέλει, στην στασιμότητα της ελληνική Οικονομία ή και σε ένα νέο Μνημόνιο.
Ακόμα χειρότερα, τους φόβους αυτούς επιτείνουν δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου που φέρνουν στο προσκήνιο όμως ακόμα και ακραίες απόψεις ή σχέδια σε βάρος της χώρας μας, όπως της γερμανικής Die Welt που, υπό τον τίτλο «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!» διαβλέπει αδιέξοδο. Όπως γράφει «το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο». Και το άρθρο καταλήγει: «Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα - με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση».
Με τον -αισιόδοξο πάντως- τίτλο «Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο στην Ελλάδα» και η εφημερίδα Der Tagesspiegel επισημαίνει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ η εφημερίδα Huffington Post αναφέρει πως «η διάσωση της Ελλάδας μπορεί σύντομα να αποδειχτεί αυτό που είναι: ένας τεράστιος πύργος από τραπουλόχαρτα. Αυτό που δεν θέλει να πει (ο Β. Σόιμπλε) στους Γερμανούς: σύντομα η Ευρώπη θα αναλάβει μόνη της τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτό θα το αντιληφθεί και η Γερμανία που επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της στήριξης προς την Ελλάδα».
Από την άλλη πλευρά, οι Financial Times σε άρθρο γνώμης τους, με τίτλο: «Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στην ελληνική ομάδα διάσωσης», υποστηρίζουν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκαιο ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζοντας ότι «σε κάποιο χρονικό σημείο, η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρωζώνη πιθανόν να αποφασίσουν ότι θα προτιμούσαν να μην έχουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, εάν αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν να αποφύγουν μία μείωση της αξίας του χρέους. Αυτό θα ήταν σοβαρό λάθος», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Αποβάλλοντας τον αγγελιοφόρο, επειδή το μήνυμα δεν αρέσει στην Ευρωζώνη, δεν αποτελεί μία συνετή πορεία δράσης».
Αντί όμως να διαλύει το κλίμα αβεβαιότητας που κατατρέχει τη χώρα μας, η κυβέρνηση καταφέρνει να το συντηρεί. Μία μέρα μετά την ανακοίνωση του Eurogroup που καλούσε την Αθήνα να τελειώνει με το διορισμό των στελεχών του υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως η απόφαση Τσακαλώτου τελικώς υπεγράφη στις 7 Οκτωβρίου (άρα όταν ήταν στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ) και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 10 Οκτωβρίου, την ώρα δηλαδή που στο Λουξεμβούργο το Eurogroup «έσπαζε» την δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Προφανώς εάν είχε υπογραφεί νωρίτερα η απόφαση (που εδώ και μισό μήνα θεωρείται ειλημμένη σε συμφωνία με τους δανειστές) η σχετική αναφορά θα είχε αποφευχθεί, ώστε να μην μένουν σκιές σε ένα κείμενο που θα περιέγραφε την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτουμένων της α΄αξιολόγησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.