Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Αμφισβητεί την «ισχυρή ανάπτυξη» για το 2017 το Δημοσιονομικό Συμβούλιο


Καμπανάκι για τον προϋπολογισμό - Εφικτή η είσπραξη των φόρων για το 2016 - H ​​πρώτη ​εξαμηνιαία έκθεση ​της...


 νέας Ανεξάρτητης Αρχής.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών για Ανάπτυξη και επίτευξη των στόχων του 2017. Ενώ θεωρεί εφικτή την είσπραξη των φόρων του 2016, βάζει αστερίσκους για το 2017, ενώ εκφράζει αμφιβολίες και για την ισχυρή ανάκαμψη, στη οποία έχει στηρίξει η κυβέρνηση τον νέο κρατικό προϋπολογισμό.
​​​H ​​πρώτη ​εξαμηνιαία έκθεση ​της νέας Ανεξάρτητης Αρχής , την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου​ κ. Παναγιώτης Κορλίρας και προβλέπεται από το Μνημόνιο και αποτελεί κριτήριο για την λήψη διορθωτικών μέτρων από την κυβέρνηση πριν τεθεί σε εφαρμογή ο αυτόματος «κόφτης» δαπανών, ​διαπιστώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
Για το 2016 ο στόχος των εσόδων θα επιτευχθεί, ακόμα και αν υπάρξει κάμψη των εισπράξεων στα τέλη του έτους
Για το 2017 «υπάρχουν επιφυλάξεις τόσο για το ύψος της ανόδου του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης, όσο και για την άνοδο των τιμών και της απασχόλησης». Εξάλλου, όπως τονίζεται, τον Σεπτέμβριο επιδεινώθηκαν τόσο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, όσο και ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών.
«Η επίτευξη του στόχου των φορολογικών εσόδων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης, η άνοδος των λιανικών τιμών, η άνοδος της απασχόλησης, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος κλπ. Εάν όλα αυτά τα μεγέθη διαμορφωθούν το 2017 σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προσχεδίου, τότε αυξάνεται η πιθανότητα είσπραξης των ως άνω φόρων. Όμως, όπως αναλύεται διεξοδικά, υπάρχουν επιφυλάξεις» για όλα αυτά.
Όπως αναφέρει στο προλογικό σημείωμα ως Πρόεδρος ο καθηγητής κ.Παναγιώτης Κορλίρας, «το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2. Παρ. 6 του Ν.4270/2014, δημοσιοποιεί την πρώτη Εξαμηνιαία Έκθεση για τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις. Η Έκθεση έρχεται μετά την έκφραση της γνώμης του ΕΔΣ για τις μακροοικονομικές προβλέψεις που περιλαμβάνονταν στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017, ενώ θα ακολουθήσει και η αξιολόγηση των δημοσιονομικών προβλέψεων του Προϋπολογισμού του 2017».
Τονίζει πάντως ότι «πληρέστερη εικόνα για τις δημοσιονομικές και τις μακροοικονομικές εξελίξεις θα έχουμε μετά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και με την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Είναι φανερό, ότι η κατάληξη της αξιολόγησης, με όσα θα συμφωνηθούν και θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο, θα επηρεάσουν τον ισχυρισμό μας ότι ο χειμώνας 2016-2017 ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής στη διαδρομή της οικονομικής κρίσης από το 2010 μέχρι σήμερα».
«Θεωρούμε ότι οι στόχοι για το τρέχον έτος 2016 είναι ασφαλώς επιτεύξιμοι, ενώ η επίτευξη των στόχων για το 2017 είναι εφικτή υπό προϋποθέσεις. Δεδομένου ότι οι όποιοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα επόμενα χρόνια συναρτώνται με τη δυναμική της οικονομικής μεγέθυνσης, εντοπίζουμε και σχολιάζουμε την προοπτική να τεθούν υψηλοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, ως ένα παράγοντα που, σε σημαντικό βαθμό, δεν επιδρά θετικά στη διαδικασία της μεγέθυνσης. Παράλληλα, τονίζουμε την ανάγκη να προχωρήσει μια αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και την στροφή προς διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες».
Και καταλήγει: «Παρά την περιορισμένη, μέχρι τώρα, επιστημονική του στελέχωση, το ΕΔΣ θα επιτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του ως Ανεξάρτητη Αρχή, με γνώμονα την αξιοπιστία και την επιστημονική ακεραιότητα που του αρμόζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.