Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Έφηβοι μετανάστες πωλούν σεξ ακόμα και για 3 ευρώ στους δρόμους της Αθήνας


Στην καρδιά της Αθήνας, τα πεζοδρόμια βρίθουν από περαστικού, τα εστιατόρια είναι γεμάτα με...


 πελάτες και τα πλήθη ρέουν από το μετρό.
Μόλις όμως κάνετε, σημειώνει το CNN, λίγα βήματα πιο πέρα, στην κοντινή πλατείας Βικτωρίας, θα βρείτε το συγκλονιστικό κόσμο του σεξ και της εκμετάλλευσης, κι όλα αυτά για επιβίωση. Το εμπόριο του σεξ υπήρχε πάντα εδώ, αλλά τώρα έχει επιδεινωθεί από τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που φθάνουν από την Μέση Ανατολή.
Στα δίχτυα αυτού του εμπορίου απελπισίας βρίσκονται και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι – πολλοί από αυτούς έφηβα αγόρια.

Πώς δουλεύει
Ξεκινά με επαφή με τα μάτια, ένα φαινομενικά ευγενικό «γεια σου», ή μια παράκληση για ένα τσιγάρο.
Σε ένα παγκάκι, ένας μεγαλύτερος άνδρας τρίβει τους ώμους ενός νεαρού πρόσφυγα. Άλλοι σχηματίζουν μικρές ομάδες στην πλατεία, οριοθετώντας τις επιλογές τους.
«Είναι ένα παιχνίδι» εξηγεί στο CNN ο κοινωνικός λειτουργός Τάσος Σμετόπουλος.
«Υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά που προσφέρουν απλά καταλύματα, τρόφιμα και ρούχα. Φυσικά οι ανήλικοι θέλουν χρήματα. Αυτή είναι το σκεπτικό… Να συγκεντρώσουν χρήματα για να περάσουν παράνομα στην κεντρική Ευρώπη».
Έφηβοι μετανάστες πωλούν σεξ ακόμα και για 3 ευρώ στους δρόμους της Αθήνας
Ένας από αυτούς που αναζητούν τρόπο να αποδράσουν στην Ευρώπη είναι ο Αλί (δεν είναι αυτό το πραγματικό του όνομα), ένα 17χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν. Ήρθε στην Ευρώπη με την ελπίδα πως θα πάει σε κάποιο σχολείο και εν συνεχεία θα καταφέρει να φέρει και την μητέρα του.
Έφτασε στην Ελλάδα μόνος του, με 270 ευρώ στο όνομά του, χωρίς ένα μέρος για να μείνει και βρέθηκε σε ένα περιβάλλον που βρίθει από ναρκωτικά και πορνεία.
Τώρα, εξαρτάται από τα ναρκωτικά και τα χρήματα των πελατών του, η πραγματικότητα του πώς έγινε η ζωή του είναι συγκλονιστική.
«Είπα στον εαυτό μου: ‘κοίτα ήρθες στην Ευρώπη, ποιος ήταν ο στόχος σου;’» λέει. «Δεν το κάνω αυτό επειδή μου αρέσει. Αν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο, θα έβγαινε με μια κοπέλα. Αλλά επειδή δεν έχω τα χρήματα, δεν έχω άλλη επιλογή».
Όπως πολλοί από τους φίλους του, ο Αλί πηγαίνει τακτικά στο πάρκο γύρω από το ξενοδοχείο, όπου οι συμφωνίες κλείνονται συνήθως με ντόπιους άνδρες, και οι τιμές κυμαίνονται από 5 έως 12 ευρώ.
«Μερικοί προσφέρουν 3 ευρώ, άλλοι 100 και άλλοι 80 ευρώ. Αλλά δεν πηγαίνω με κανέναν για λιγότερο από 60 ευρώ» εξηγεί.
Στα ξέφωτα στα γειτονικά μονοπάτια, δεκάδες συσκευασίες προφυλακτικών είναι πεταμένα στο έδαφος.
«Στο τέλος της ημέρας, αν πάτε μέσα στο πάρκο, αυτοί έρχονται και κάποιοι κατεβάζουν τα παντελόνια σου μόνο και μόνο για να δούνε τα οπίσθιά στο» λέει ο Αλί. «Κάποιοι σε πλησιάζουν, σου μιλούν και σου δείχνουν τα χρήματα τους, έτσι δουλεύει».
Ο Αλί λέει επίσης πως μερικοί από τους μεγαλύτερους άνδρες ζητούν από τα αγόρια να τους συνοδεύσουν σε μία κοντινή ντίσκο και μετά στα σπίτια τους. Ο ίδιος εκδίδεται κάθε μέρα τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες – τα χρήματα και η ευκαιρία για ένα ζεστό κρεβάτι είναι πολύ καλά για να τα απορρίψει. «Κάποιοι μπορει να σε πάρουν στο σπίτι τους, να σου δώσουν χρήματα και ότι άλλο θελήσεις» λέει. «Σου φέρονται σας να είσαι ο σύζυγός τους, ο φίλος τους και σου δίνουν 200, 300 ή και 400 ευρώ. Είναι πολύ δύσκολο. Πώς μπορεί ένας άνδρας να είναι με κάποιον άλλον άνδρα και να του φέρεται έτσι; Αυτοί οι άνδρες είναι άρρωστοι. Δεν έχει σημασία πόσο συχνά το κάνω, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο».

Με το βλέμμα στην ελπίδα
Πολλοί από τους πρόσφυγες προσκολλώνται στις υποσχέσεις των λαθρεμπόρων, οι οποίοι περιφέρονται στο πάρκο, που με αρκετά χρήματα μπορούν να σε μεταφέρουν παράνομα στην Δυτική Ευρώπη και να ζητήσουν άσυλο εκεί.
«Είναι σοκαριστικό για εμάς, για μένα, για σένα» λέει ο Τάσος. «Αλλά γι’ αυτούς (τους πελάτες του σεξ και τους λαθρεμπόρους) είναι σαν ένα καινούριο κρέας. Τους ανθρώπους που είναι απελπισμένοι, είναι πολύ εύκολο κάποιος να τους κακοποιήσει».

Γιατί τώρα;
Η φαινομενική αύξηση των ασυνόδευτων ανηλίκων που εκδίδονται έρχεται μετά τη συμφωνία «ένας για έναν» που επετεύχθη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας τον Μάρτιο.
Η συμφωνάι προέβλεπε πως η Τουρκία θα δεχόταν πίσω τους μετανάστες που διέσχιζαν τα σύνορα της για την Ελλάδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχόταν πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.
Όμως η συμφωνία πάγωσε και οι πρόσφυγες έμειναν στην Ελλάδα, μια χώρα που εξακολουθεί να μην μπορεί να τους φιλοξενήσει όλους.
Μεταξύ αυτών που εξακολουθούν να περιμένουν για καταφύγιο, είναι περίπου 1.200 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση – αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.