Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Βενεζουέλα: Πληθωρισμός εκτός ελέγχου - Βάζουν πλέον στη ζυγαριά τα χαρτονομίσματα


Σε μια χώρα που δεν δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία για την οικονομία, υπάρχει μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει από κάθε...


 έλεγχο: σε ορισμένα καταστήματα οι έμποροι ρίχνουν στη ζυγαριά πακέτα με χαρτονομίσματα: χρειάζονται τόσα πολλά για μια αγορά, που άλλος τρόπος υπολογισμού δεν υπάρχει.
«Όταν αρχίσει το μέτρημα, είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη για υπερπληθωρισμό εκτός ελέγχου» λέει στο Bloomberg ένας αναλυτής, αφού σε ορισμένα καταστήματα στη Βενεζουέλα οι έμποροι ρίχνουν στη ζυγαριά πακέτα με χαρτονομίσματα: χρειάζονται τόσα πολλά για μια αγορά, που άλλος τρόπος υπολογισμού δεν υπάρχει. «Οι πολίτες δεν ξέρουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει στοιχεία» συνεχίζει. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός του 2016 θα κλείσει κάπου μεταξύ 200% και 1.500%.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κυβέρνηση Μαδούρο έχει ήδη ζητήσει -με διακριτικό τρόπο- από εταιρείες να τυπώσουν νέα μεγαλύτερα χαρτονομίσματα: των 1.000, 5.000, 10.000 ή και των 20.000 μπολιβάρες. Επειδή μάλιστα ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει χριστουγεννιάτικο μπόνους και ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να τυπωθούν, διατυπώνονται και πιο πρακτικές σκέψεις: να προσθέσουν απλά ορισμένα μηδενικά στα υπάρχοντα τραπεζογραμμάτια, αλλάζοντας και το χρώμα.
Ο 25χρονος φούρναρης Μπρέμερ Ροντρίγκες περιγράφει και ένα άλλο πρόβλημα. Τα τσουβάλια με χρήματα που «ζυγίζει» καθημερινά για τις αγορές των πελατών του, πιάνουν χώρο. Συνήθως τα κρύβει στο γραφείο του μέχρι να πάει στην τράπεζα.
Και όταν βγαίνει στο δρόμο με όλο αυτό το «εμπόρευμα», όλοι τον κοιτούν περίεργα: «Νιώθω σαν τον Πάμπλο Εσκομπάρ» λέει στο Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.