Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Η κρίση έπληξε και την παραοικονομία, αλλά ακόμη βαστάει


Μειωμένη εμφανίζεται τόσο η παραοικονομία, όσο και η «καθαρή» οικονομία στα χρόνια της κρίσης, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη μείωση της ρευστότητας στην αγορά, που, αναπόφευκτα, περιόρισε τις αδήλωτες συναλλαγές σε μετρητά...



Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η «μαύρη» οικονομία υπολογίζεται στα 40 δισ. ευρώ, αν και μειώθηκε κατά 20 δισ. στα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα, η «καθαρή» οικονομία συρρικνώθηκε κατά 60 δισ. ευρώ.

Με δεδομένη τη σαφώς μεγαλύτερη κατάρρευση της νόμιμης δραστηριότητας, η παραοικονομία παρέμεινε σημαντικό τμήμα της παραγωγής. Το 2013 αντιστοιχούσε στο 23,6% της οικονομικής δραστηριότητας, ελαφρά κάτω από το 25,4% που είχε καταγραφεί το 2010.

Η λειτουργία της «σκιώδους οικονομίας» οδηγεί σε μεγάλες απώλειες και για το κράτος, με τα διαφυγόντα έσοδα να υπολογίζονται στο 9-10% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.