Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Τι θέλει να προλάβει η Ρωσία τον Ομπάμα και στέλνει τον Λαβρόφ στην Αθήνα;


Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η έκτακτη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, ακριβώς μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα...
Στην «ατζέντα» θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η πορεία των διμερών σχέσεων, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού πραγματοποιείται λίγους μήνες, μετά την αντίστοιχη του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Μάιο του 2016. Κι αν οι Ρώσοι επιμένουν να μην την συνδέουν με την επίσκεψη Ομπάμα, στις 15 Νοεμβρίου, το έκτακτο της επίσκεψης, μάλλον το αντίθετο αποδεικνύει.

Πρόκειται για μία συνάντηση, η οποία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι μακραίωνοι πολιτικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, λένε οι Ρώσοι από την μεριά τους.

Ο Λαβρόφ θα γίνει αρχικά, δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο, και από τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, θα έχει συνομιλίες με τον κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα συνυπογράψει το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας - Ρωσίας για την τριετία 2017-2019.

Οι δύο υπουργοί θα συμμετάσχουν παράλληλα, στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ θα παραστούν και στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ - Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Σχετικά με το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα προσδοκά από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει τη θέση της για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα λαμβάνει υπόψη της αποκλειστικά τα συμφέροντα των Κυπρίων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν παράλληλα, την αναγκαιότητα διατήρησης των καναλιών επικοινωνίας με τη Ρωσία, καθώς κρίνουν ως αντιπαραγωγική την παγίωση μίας νέου ψυχροπολεμικού τύπου, αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.