Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Η Ρωσία αποσύρεται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης


Οι ΗΠΑ επέκριναν την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, αν και οι ίδιες δεν αποδέχονται...


 τη δικαιοδοσία του να ερευνήσει υποθέσεις αμερικανών στρατιωτικών, οι οποίοι φέρονται να διέπραξαν ωμότητες στο Αφγανιστάν.
Παρόλο που κατηγορεί τη Μόσχα ότι διαπράττει «αδικαιολόγητες» πράξεις «σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου» στη Συρία, η Ουάσιγκτον απέρριψε αυτή την εβδομάδα τα αποτελέσματα μιας προκαταρκτικής έρευνας του ΔΠΔ, τα οποία παρουσίασε η εισαγγελέας Φάτου Μπενσούντα για το ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου» στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 2000 από αμερικανούς στρατιώτες και πράκτορες της CIA.
Όπως η Ρωσία, έτσι και οι ΗΠΑ, είχαν υπογράψει στις 17 Ιουλίου 1998 το Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, όμως καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν την επικύρωσε.
Μετά την ανακοίνωση από τρεις αφρικανικές χώρες -τη Νότια Αφρική, το Μπουρούντι και τη Γκάμπια- η Μόσχα επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στο Διεθνές Δικαστήριο ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να αποσύρει την υπογραφή της από την ιδρυτική συνθήκη του Δικαστηρίου.
Η Ουάσιγκτον επέκρινε την απόφαση των αφρικανικών χωρών διότι, αν και δεν συμμετέχει στο Καταστατικό της Ρώμης, η αμερικανική διπλωματία υποστηρίζει τις έρευνες του Διεθνούς Δικαστηρίου για «εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία».
«Πρόκειται προφανώς για αποφάσεις κυρίαρχων κρατών», παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, όμως «αυτό δεν μειώνει το γεγονός ότι πιστεύουμε πως το Δικαστήριο προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, παρόλο που δεν έχουμε υπογράψει» το Καταστατικό του.
Οι ΗΠΑ απέσυραν την υπογραφή τους από το Καταστατικό, τον Μάιο του 2002, με επιστολή που απέστειλε στον τότε γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, ο Τζον Μπόλτον, υφυπουργός Εξωτερικών του Τζορτζ Ου. Μπους.
Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ήταν αυτός που κήρυξε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» σε απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, αρχικά στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2001 και μετά στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003.
Διεθνές Δικαστήριο: Οι ΗΠΑ ενδέχεται να διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Δικαστήριο είχε ανακοινώσει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και η CIA ενδέχεται να διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν βασανίζοντας κρατούμενους, κυρίως το διάστημα 2003-2004.
Η Μπενσούντα υπογράμμισε ότι θα αποφασίσει «άμεσα» αν θα ζητήσει να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τα εγκλήματα που φέρεται να έχουν διαπράξει ο αμερικανικός στρατός και η CIA.
Αν τελικά αποφασίσει να το κάνει, θα πρόκειται για μια από τις πιο περίπλοκες και αμφιλεγόμενες έρευνες στην ιστορία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Μια τέτοια έρευνα ενδέχεται να εκθέσει για πρώτη φορά τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε μηνύσεις από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Όμως η Ουάσιγκτον αποκλείεται να επιτρέψει να προσαχθούν στο διεθνές δικαστήριο πράκτορες και στρατιώτες της.
«Δεν πιστεύουμε ότι η εξέταση ή η έρευνα του ΔΠΔ σχετικά με ενέργειες του αμερικανικού προσωπικού στο Αφγανιστάν δικαιολογείται ή είναι σωστή», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Τριντό, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ «διαθέτουν ένα ισχυρό, εθνικό σύστημα έρευνας και απόδοσης ευθυνών, το οποίο είναι τόσο καλό όσο οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.