Πλέον ο κος Κοτζιάς με τον κο Τσίπρα είναι επικίνδυνοι για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας...
Την ώρα που η αλβανική κυβέρνηση προωθεί την κατεδάφιση των σπιτιών 19 οικογενειών στην Χειμάρρα, που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα, η έκθεση της Κομισιόν, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στις γνωστές αλυτρωτικές και ανθελληνικές θέσεις (σ.σ. και στη μειονότητα), αλλά συστήνει κιόλας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία, μεταδίδει το protothema.gr.
Στο ίδιο κείμενο, μάλιστα, όπου επαινείται ο περιφερειακός ρόλος της Αλβανίας, γίνεται ειδική αναφορά στον μηχανισμό που συμφώνησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με την αλβανική κυβέρνηση, για την "επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων" όπου, όπως είναι γνωστό, η αλβανική πλευρά έχει συμπεριλάβει και το Τσάμικο.
Στην ουσία, παρά τους δημόσιους "λεονταρισμούς" του κ. Κοτζιά και τις απειλές περί "μπλοκαρίσματος" της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας, φαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, τόσο με την επίσκεψή του στα Τίρανα, στις αρχές του καλοκαιριού, όσο και με την παντελή αδράνεια και απουσία από τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών θεσμών, διευκόλυνε το έργο της Κομισιόν, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία "ενοχλητική" για τον Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του αναφορά στην έκθεση των Βρυξελλών.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα: "Οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν συνολικά θετικές, με συχνές υψηλού επίπεδου επισκέψεις. Η συνεργασία σε θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης έχει ενισχυθεί, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού επιπέδου για να δοθεί απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, με τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας. Με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, οι δύο χώρες συζήτησαν τη θέσπιση ενός κοινού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των "εκκρεμών διμερών ζητημάτων"".
Έτσι, για πρώτη φορά καταγράφεται σε κοινοτικό κείμενο η ύπαρξη διαδικασίας για αντιμετώπιση "εκκρεμών διμερών ζητημάτων", όπου, μαζί με τα υπαρκτά ζητήματα της εφαρμογής της Συμφωνίας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και της προστασίας της αναγνωρισμένης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η Αλβανία βάζει ακόμη στο τραπέζι ζητήματα όπως η άρση του εμπολέμου, το Τσάμικο και η διδασκαλία της αλβανικής για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, τους οποίους ουσιαστικά επιχειρεί να αναβαθμίσει σε μειονότητα (βασιζόμενη κυρίως σε όσους έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα).
Αρνητικές εντυπώσεις, σημειώνει το protothema.gr, προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε Ελληνική Εθνική Μειονότητα, ενώ, στον αντίποδα, υπάρχουν εκτενείς αναφορές για θέματα δικαιωμάτων των Ρομά και των Αιγυπτίων στην Αλβανία.
Πέραν όλων αυτών, η έκθεση της Κομισιόν εξαίρει τον εποικοδομητικό ρόλο της Αλβανίας στην περιφερειακή συνεργασία και στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονιάς με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, αλλά και στη συμμετοχή της σε περιφερειακές πρωτοβουλίες όπου, εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται και η συνεργασία των Δυτικών Βαλκανίων για το μεταναστευτικό.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Κομισιόν, στην ουσία, εξαίρει την Αλβανία και τον μηχανισμό που επιβλέπει τη διατήρηση του κλεισίματος των συνόρων με την Ελλάδα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.