Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Από το ναδίρ στο ζενίθ τα χρηματιστήρια με «χορηγία» Τραμπ


Πολύ γρήγορα ξεπεράστηκε το αρχικό σοκ στα χρηματιστήρια παγκοσμίως μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ κόντρα σχεδόν σε όλες τις...


 δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον.
Η νίκη του Τραμπ πυροδότησε αρχικά ένα τσουνάμι ρευστοποιήσεων καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο τους επενδυτές οι οποίοι αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια, υπό τον φόβο μιας παγκόσμιας οικονομικής και εμπορικής αναταραχής.
Αρχικά τα χρηματιστήρια από την Ασία μέχρι και τις ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα πτωτικά, με μεγάλο «χτύπημα» στον Nikkei που σημείωνε απώλειες 6%. Ο «σεισμός» ξύπνησε μνήμες Brexit, το πετρέλαιο και το δολάριο βυθίστηκαν, το μεξικάνικο πέσο υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό.
Μεγάλος κερδισμένος του επενδυτικού σοκ ήταν για μία ακόμα φορά ο χρυσός.
Παρότι η Χίλαρι Κλίντον θεωρούνταν καλύτερη επιλογή μπροστά στις αμφιλεγόμενες πολιτικές θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ενωτική και συμφιλιωτική ομιλία του νέου αμερικανού Προέδρου, οι αγορές «χώνεψαν» γρήγορα την απρόσμενη επικράτηση.
Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,4% ή 257 μονάδων στις 18.589, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,11% στις 2.163 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,11% στις 5.251 μονάδες.
Σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη της σημερινής διαπραγμάτευσης ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, χάρη στην ενίσχυση των μεταλλευτικών εταιριών και των τραπεζών, με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα εταιριών να προσφέρουν στήριξη στην ευρύτερη αγορά.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 1,3% στην αρχή της συνεδρίασης, αφού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων. Ο δείκτης έκλεισε χθες με άνοδο κατά 1,5%, μετά τη πτώση κατά 2,4% που σημείωσε ύστερα από την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Τον ίδιο ρυθμό ακολουθεί και το Χρηματιστήριο της Αθήνας με ανοδικές τάσεις από το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται λίγο πριν τις 12:00 στις 586 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,74%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.