Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Φόβοι στη Βαλτική για στρατιωτική κίνηση Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ


Ανησυχίες ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν θα μπορούσε να προβεί σε στρατιωτική κίνηση στη Βαλτική για να...


 «δοκιμάσει» το NATO, πριν ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, εκφράζει η Λιθουανία, διά μέσου του υπουργού Εξωτερικών της.
Ο Λίνας Λινκεβίτσιους δήλωσε ότι «φοβάται ιδιαίτερα» τόσο για τις χώρες της Βαλτικής, όσο και για το Χαλέπι της Συρίας.
Στις τρεις βαλτικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, Εσθονία, Λετονία και Λϊθουανία, η εκλογή του κ. Τραμπ έχει δημιουργήσει έντονους φόβους ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγγυηθούν την ασφάλειά τους σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης.
Οι τρεις χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και του NATO.
Μιλώντας στο BBC, ο κ. Λινκεβίτσιους ανέφερε ότι «η Ρωσία δεν είναι υπερδύναμη, αλλά υπερπρόβλημα».
Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει κίνδυνος ο κ. Πούτιν να δει την μεταβατική περίοδο μέχρι την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου 2017 σαν ευκαιρία για να ελέγξει την στρατιωτική προετοιμασία και τη διπλωματική αποφασιστικότητα του NATO.
«Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και θα αναλάβει η νέα αμερικανική κυβέρνηση, το Χαλέπι δεν θα έχει ισοπεδωθεί», είπε ο επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας.
Η Λιθουανία έχει προειδοποιήσει πολλάκις ότι η Μόσχα επανεξοπλίζει τις στρατιωτικές της βάσεις στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στις βαλτικές χώρες και την Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.