Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Για... τουρισμό στην Αθήνα ο Ομπάμα


Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Όμως, η επίσκεψή του κάθε άλλο παρά την δυναμική που ήθελε να προσδώσει η κυβέρνηση, μπορεί να έχει, μετά ην εκλογή Τραμπ...




Δίχως διπλωματικά ανοίγματα προς την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων και του Τραμπ και με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα να έχει στηρίξει δυναμικά -κυρίως- την υποψήφια των Δημοκρατικών, η χώρα μας τοποθετείται σήμερα στους ηττημένους των εκλογών. Κι αυτό διότι η υπόθεση χρέος είχε τοποθετηθεί κάτω από την ομπρέλα Κλίντον-Ομπάμα και τώρα όλη η αρχιτεκτονική ανατρέπεται.

Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει να εξανεμίζονται επί της ουσίας αλλά και επικοινωνιακά τα όποια οφέλη από την επικείμενη επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου.

Από την άλλη, οι δημοσκοπήσεις και οι αναλύσεις που είχε το Μαξίμου στη διάθεσή του δεν περιελάμβαναν παρά ως πολύ μικρή πιθανότητα την επικράτηση του.

Μετά τον πρωινό καφέ που είχαν στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες και την αρχική ψυχρολουσία από την νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ, κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν πως το Μαξίμου ήταν προετοιμασμένο.

«Ημασταν προετοιμασμένοι και για τα δύο ενδεχόμενα με δεδομένο τις πρόσφατες αποτυχίες των δημοκοπικών εταιρειών στις μεγάλες εκλογικές μάχες. Η επίσκεψη Ομπάμα είναι τεράστιας σημασίας με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων και με δεδομένο ότι η κομβική ημερομηνία είναι η 5 Δεκέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν αλλάζει η σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για θέματα εξωτερικής πολιτικής και χρέους.

Φυσικά θα υπάρξουν αλλαγές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα και εκφράζεται προβληματισμό για τα ζητήματα σεβασμού των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και των μειονοτήτων».

Ταυτόχρονα στο υπουργείο Εξωτερικών όπου και παρακολουθούν τις εξελίξεις επικρατεί προβληματισμός κι αυτό διότι καμία ανάλυση δεν έδινε στον κ. Τραμπ προβάδισμα, με αποτέλεσμα η εικόνα που μεταφερόταν προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν η σίγουρη επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εδώ και δέκα ημέρες επικοινωνιακά σηκώνει τις προσδοκίες από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, με τις προσδοκίες όμως να πάρει μια στήριξη η χώρα μας πλέον να εξανεμίζονται.

Πολύ περισσότερο, πιθανή αξιοποίηση από την πλευρά του κ. Ομπάμα του βήματος που θα του προσφερθεί η κυβέρνηση στην Ακρόπολη για μια πολιτική τοποθέτηση κατά των όσων κομίζει πολιτικά ο κ. Τραμπ και σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε μορφή κριτικής εναντίον του, ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αμηχανία την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία οφείλει τώρα να ρίξει γέφυρες προς μια συντηρητική και ξενοφοβική αμερικανική νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.