Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Στην κόψη του ξυραφιού το PSI. Μόλις στο 50% η συμμετοχή

Το 50% προσεγγίζει η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI). Πριν απο λίγο το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε ότι 30 τράπεζες μετέχουν σ΄αυτό. Συγκεκριμένα είναι οι:

Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit.

Όπως ανακοινώθηκε, δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα αξίας 81 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο περίπου 39,3% του συνόλου των ομολόγων (206 δισ. ευρώ) που μπορούν να ανταλλαγούν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος PSI.

Στο ποσό των τραπεζών αν προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, κ.α τα οποία αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν το συνολικό ποσό των ομολόγων που μέχρι στιγμής που διατίθεται προς ανταλλαγή φθάνει τα 101,7 δισ. ευρώ ανεβάζοντας έτσι τη μέχρι στιγμής συμμετοχή στο PSI στο 49,4%.

Νωρίτερα ο Jean Lemierre, σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, είχε δηλώσει με συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ότι παραμένει αβέβαιη η έκβαση του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI).
Ο κ. Lemierre πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να αναθεωρήσουν κάποιους από τους όρους του προγράμματος, αν αυτό χάσει τον εθελοντικό του χαρακτήρα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε "πολύ σοβαρές" συνέπειες για την ευρωζώνη.

Πάντως αισιόδοξοι ότι το PSI θα στεφθεί με επιτυχία, εμφανίστηκαν το πρωί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και ο ευρωπαίος Επίτροπος, Ολι Ρεν που αναφερόμενος στα σενάρια περί τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, έκανε λόγο για υπόθεση που διακινείται από «Κασσάνδρες».

«Προβλέπω ότι θα υπάρξει επαρκής πλειοψηφία πιστωτών που θα δεχθεί τη συγκεκριμένη προσφορά», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στη Βαυαρική Τηλεόραση.

«Χρειαζόμαστε την πλειοψηφία των δύο-τρίτων. Μετά από αυτό η Ελλάδα μπορεί να δεσμεύσει τους υπόλοιπους πιστωτές, στηριζόμενη στην απόφαση της πλειοψηφίας», είπε.

Η προθεσμία λήγει την Πέμπτη το βράδυ. «Την Παρασκευή το πρωί θα ξέρουμε αν έχουμε πετύχει το στόχο. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Πεπεισμένος ότι η διαδικασία απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους θα εξελιχθεί χωρίς εμπόδια, εμφανίζεται και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς προβλήματα, διότι η διαδικασία παραμένει ενδιαφέρουσα για τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει, ενώ σε ερώτηση αν ανησυχεί για ενδεχόμενη ενεργοποίηση των Credit Default Swaps, απαντά: «Δεν είναι το σενάριο που υιοθετούμε. Το αντίθετο».

Πιέσεις Βενιζέλου σε διοικήσεις ταμείων

«Θα δώσουμε έμπρακτη απάντηση στις Κασσάνδρες που προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε πιθανή λύση όπως το PSI», είπε ο κ Βενιζέλος.

Εξαπέλυσε βολές κατά των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν διερωτώμενος «αν δεν πετύχει το psi τι αξία θα έχουν τα ομόλογά τους; Μηδενική».
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να παίρνεις κοινωνικό πόρο και επιχορήγηση και να αρνείσαι, ενώ τόνισε ότι το μήνυμα που στέλνουν οι δημοσιογράφοι δια της απόφασης του ταμείου τους στο εξωτερικό, δεν ωφελεί την εθνική προσπάθεια. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση τα ταμεία που δε συμμετέχουν με εκείνα που μετέχουν, όπως το ΙΚΑ με εκατομμύρια ασφαλισμένους, σημειώνοντας πως ανάμεσα σε εκείνα που αρνήθηκαν είναι και επικουρικά.

Σε ότι αφορά τους μικροεπενδυτές είπε ότι θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης των απωλειών στο ύψος της εγγύησης των καταθέσεων.

πηγή:newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.