Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ποιά είναι τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τα ειδικά μισθολόγια

Ισοδύναμα μέτρα 220 εκατ. από μειώσεις δαπανών θέτει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, για να μην περικόψει κατά 12% τους μισθούς των 200.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια...

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», στόχος είναι να μην πραγματοποιηθούν νέες μειώσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Εάν η τρόικα δεν αποδεχθεί το σύνολο των μέτρων, τότε η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει τη «διάσωση» τουλάχιστον των ένστολων υπαλλήλων. Ειδικότερα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το μνημόνιο προβλέπει από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων να εξοικονομηθούν 200 εκατ. ευρώ φέτος και 400 το 2013.
Το αισιόδοξο σενάριο είναι να γίνουν αποδεκτά τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν ήδη κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο και έχουν κατατεθεί στην τρόικα. Αν τα μέτρα πάρουν το ΟΚ των δανειστών, δε θα γίνει καμία μείωση στους μισθούς όσων αμείβονται από τα ειδικά μισθολόγια.
Το απαισιόδοξο σενάριο είναι η τρόικα να αποδεχτεί μόνο ένα μέρος των ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, θα «σωθούν» οι μισθοί των μάχιμων ένστολων (αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί, λιμενικοί), ενώ θα μειωθούν οι απολαβές γιατρών, διπλωματών και δικαστικών λειτουργών. Το ποσοστό όμως θα είναι μικρότερο του 12%.
Το οικονομικό επιτελείο έχει βρει τα μέτρα που θα προτείνει στην τρόικα με την ελπίδα ότι θα την πείσει να μην επιμείνει στη μείωση των ειδικών μισθολογίων. Ανάμεσα στα ισοδύναμα μέτρα είναι η μείωση των επιχορηγήσεων, η περικοπή παγίων εξόδων της δημόσιας διοίκησης, η μείωση της δαπάνης για ενοίκια και περικοπές 5%, 10% και 20% σε διάφορες λειτουργικές δαπάνες.
Πήγες από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει το Έθνος, δηλώνουν ότι το υπουργείο Άμυνας έχει βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 400 εκατ. ευρώ για το 2012 και 120 εκατ. ευρώ για το 2013, με στόχο να μη μειωθούν οι μισθοί. Μέσα σε αυτά τα μέτρα είναι και η αύξηση της θητείας από τους 9 στους 12 μήνες.
Πήγες του ΥΕΘΑ ανέφεραν ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να εξοικονομηθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου 400 εκατ. Τονίζουν δε, σύμφωνα με το Έθνος, ότι τα ισοδύναμα θα προέλθουν από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του εξοπλιστικού προγράμματος για τις αγορές που έχουν γίνει πριν από το 2005.
Εκεί όμως που θα δοθεί η μεγαλύτερη μάχη είναι το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας, το οποίο η τρόικα ζητά μετ’ επιτάσεως να κοπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.