Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Είμαστε ακόμη ζωντανοί!!! [ΑΡΘΡΟ]

Λίγες ώρες απομένουν για να φύγει το 2012 και σε πείσμα πολλών η χώρα παραμένει όρθια.
Σε πείσμα πολλών τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό, που στοιχημάτιζαν ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ και ότι θα επέλθει η καταστροφή, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και το 2013 ξεκινάει με μία νότα αισιοδοξίας...

 Μπαίνουμε... στην νέα χρόνια όρθιοι, έστω και αν οι περισσότεροι πολίτες έχουν δεχτεί σοβαρά «χτυπήματα». Η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης, ενώ οι ισχυροί της Ευρώπης πλέον δείχνουν την αλληλεγγύη τους με περισσότερους έμπρακτους τρόπους.

Οι δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πολίτες είναι δεδομένες. Από τις πρώτες ημέρες του χρόνου, πολλοί θα δουν εκ νέου τις αμοιβές τους να μειώνονται, ενώ ο αριθμός των ανέργων συνεχίζει να αυξάνεται.

Το μόνο ίσως που δείχνει να αλλάζει είναι η ψυχολογία. Η έλευση της δόσης, αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης να μην κάνει πισωγυρίσματα στις βασικές της επιλογές, δημιουργούν ένα διαφορετικό κλίμα. Όχι πως λύθηκαν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά αναμφίβολα ύστερα από τρία και πλέον χρόνια συνεχούς πτώσης, αρχίζουν να διαφαίνονται και κάποια σημάδια που να επιτρέπουν κάποια έστω και μία μικρή αισιοδοξία για αλλαγή στην πορεία της οικονομίας.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και την Στατιστική Αρχή, δείχνουν αν μη τι άλλο ότι το κλίμα αλλάζει. Ίσως η αλλαγή αυτή να μην φτάσει άμεσα στον πολίτη που έχει να αντιμετωπίσει την δύσκολη καθημερινότητα, ωστόσο το γενικότερο κλίμα είναι διαφορετικό.

Σε λίγες ημέρες η Ελλάδα ολοκληρώνει έναν κύκλο πενταετούς ύφεσης με κύριο χαρακτηριστικό ότι ο ρυθμός πτώσης του ΑΕΠ ήταν εντεινόμενος. Δυστυχώς και το 2013 η Ελλάδα θα είναι σε ύφεση, αλλά υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ήταν αυτή θα έχει μικρότερο ρυθμό, ενώ προς το τέλος του έτους θα φανούν τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών το έλλειμμα του 2012 θα είναι τελικά μικρότερο από ότι είχε προϋπολογιστεί. Και μπορεί σε αυτό να συνέβαλε και το γεγονός ότι το Δημόσιο έχει κάνει μερική «παύση πληρωμών», ωστόσο είναι η πρώτη φορά ίσως και την τελευταία δεκαετία που ο προϋπολογισμός εκτελείται καλύτερα από τις προβλέψεις.

Το δεύτερο στοιχείο που επιτρέπει αισιοδοξία είναι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Έχει υποχωρήσει στο δεκάμηνο σχεδόν κατά 75%. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα, δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που σήμαινε ότι εισάγαμε πολύ περισσότερα από αυτά που εξάγαμε με αποτέλεσμα να είμαστε μία χώρα που δεν παράγει, αλλά μόνο καταναλώνει. Αυτό εξαιτίας της ύφεσης και της ανάκτησης μέρους της χαμένης ανταγωνιστικότητας που σημαίνει περισσότερες εξαγωγές τείνει να αναστραφεί.

Το τρίτο στοιχείο είναι η αύξηση των εξαγωγών με υψηλούς ρυθμούς. Αν και τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, οι ρυθμοί τους ήταν υποτονικοί, τον Οκτώβριο παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση.

Και τέλος το τελευταίο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η αύξησης των νέων παραγγελιών που προοιωνίζουν συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών. Επίσης ανοδική ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα, με μεγάλη ένταση, ήταν και η αύξηση του κύκλου εργασιών για την βιομηχανία.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στην οικονομία. Για να εδραιωθεί όμως η τάση αυτή απαιτείται η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα που δεσμεύθηκε απέναντι στους πιστωτές, ειδικά στο σκέλος που αναφέρεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
 
Θ.Παπάδης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.