Πειραματικό φάρμακο αποκατέστησε εν μέρει την ακοή πειραματόζωων που έπασχαν από κώφωση, αφού για πρώτη φορά επετεύχθη η αναγέννηση των κατεστραμμένων τριχοειδών κυττάρων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Neuron....Όπως εξηγούν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το σκεύασμα δεν είναι ακόμη έτοιμο να χορηγηθεί σε ανθρώπους με κώφωση, αλλά οπωσδήποτε δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για μελλοντική του χρήση.
Αξίζει πάντως να διευκρινιστεί ότι τα ποντίκια δεν απέκτησαν πλήρως λειτουργική ακοή, αλλά από την κατάσταση της ολικής κώφωσης μετά την θεραπεία μπορούσαν πλέον να αντιλαμβάνονται τον θόρυβο μιας πόρτας που κλείνει με δύναμη ή τον ήχο από την κίνηση των αυτοκινήτων.
«Υπήρξε μια μικρή βελτίωση, όχι μια τεράστια βελτίωση», όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Άλμπερτ Έντζ.
Η ακοή είναι εφικτή, επειδή τα ηχητικά κύματα μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος. Το πρώτο και βασικό στάδιο λαμβάνει χώρα στο έσω ους, όταν οι μηχανικές δονήσεις λόγω των ήχων κινούν τα τριχοειδή κύτταρα και αυτή η κίνηση μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα. Τα περισσότερα προβλήματα κώφωσης πηγάζουν από την καταστροφή των τριχοειδών κυττάρων.
Η καταστροφή των τριχοειδών κυττάρων προκαλείται από πολλές αιτίες, όπως υπερβολικό θόρυβο, γήρανση, τοξικές ουσίες, μολύνσεις, φάρμακα (αντιβιοτικά, αντικαρκινικά) κ.α.
Οι Αμερικανοί ερευνητές είναι οι πρώτοι που καταφέρνουν να αναγεννήσουν τα τριχοειδή κύτταρα σε θηλαστικά. Παρόμοια πρόοδος είχε επιτευχθεί πέρυσι με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων, όταν αναδημιουργήθηκαν ακουστικά νεύρα, όμως η αναγέννηση των τριχοειδών κυττάρων του αυτιού ήταν πολύ πιο δύσκολη υπόθεση.
Αν και το επίτευγμα θεωρείται σημαντικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί, ωσότου υπάρξει μια αποτελεσματική θεραπεία της κώφωσης για τους ανθρώπους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ακουστικά βαρηκοϊας βελτιώνουν την κατάσταση, σε άλλες όχι. Προς το παρόν, καμία θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει την κώφωση και μια βασική αιτία είναι ότι στα θηλαστικά, αντίθετα με τα πουλιά ή τα ψάρια, όταν καταστραφούν τα τριχοειδή κύτταρα στον κοχλία του αυτιού, δεν αναγεννιούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.