Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια ψηφοφορία. Μικρό το κακό. Πολύ μικρότερο επί της ουσίας, από τον ντόρο που δημιουργήθηκε καθώς να μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλο μας, δεν είχαν πολλές πιθανότητες να την κερδίσουν. Σε ότι αφορά το συμβολικό μέρος του θέματος, όμως μπορούμε να πούμε πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έκανε μια κοινοβουλευτική γκάφα . Από το '80 είχε να συμβεί κάτι ανάλογο...
να ακυρωθεί δηλαδή ονομαστική ψηφοφορία λόγω απουσίας της πλειοψηφίας των βουλευτών που υπέγραφαν την αίτηση ονομαστικής και ως εκ τούτου να αναβληθεί η ψηφοφορία και να περάσουν τα άρθρα από την πλειοψηφία , αμαχητί.
Η ασθένεια είναι μεταδοτική. Δεν γνωρίζει διαχωριστικές γραμμές και κόμματα. Χτυπά ανεξαιρέτως. Κοινοβουλευτική απραξία θα έλεγα που σε οδηγεί σε σταδιακή χαλάρωση και χάσιμο του στόχου. Γιατί είμαι στην Βουλή, τι ρόλο έχω, που είναι απαραίτητη η παρουσία μου; Άλλος κλεισμένος στην επιτροπή, άλλος στο καφενείο, κάποιος στην τουαλέτα, ένας στο σπίτι του. Από τους 21 υπογράφοντες στην αίθουσα βρέθηκαν μόνο οι 10. Έτσι οι άπειροι κοινοβουλευτικά βουλευτές του Αλέξη Τσίπρα, την πάτησαν. Πιάστηκε αδιάβαστη ακόμα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εθεάθη να μπαίνει ασθμαίνοντας στην Ολομέλεια όταν τα φώτα έκλειναν. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει έξαλλη, όχι με το κόμμα της , αλλά με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη που δεν την ενημέρωσε ότι γίνεται ψηφοφορία ενώ εκείνη βρισκόταν στην επιτροπή. Νόμιζε φαίνεται η Ζωή πως στην Βουλή τηρείται το Savoir Vivre
Κάποιοι πάντως από τους απόντες δήλωναν , σε πηγαδάκια στο καφενείο πως δεν γνώριζαν ότι θα πρέπει να είναι μέσα στην αίθουσα την ώρα που θα γινόταν η ανάγνωση του καταλόγου. Αυτό κάνω πως δεν το άκουσα , καθώς η άγνοια για κόμμα που θέλει να κυβερνήσει, δεν είναι ελαφρυντικό. Ωστόσο ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Νίκος Βούτσης έριξε τις ευθύνες στο προεδρείο που “περαίωσε την εκφώνηση χωρίς να δώσει την ελάχιστη δυνατότητα για την έγκαιρη παρουσία των βουλευτών ή και να προχωρήσει σε ελάχιστη χρονική διακοπή, όπως είθισται».
Για να έχουμε όμως μια συνολική εικόνα όμως του τι συμβαίνει στο κοινοβούλιο σας πάω μια μέρα πριν, στο βράδυ της Δευτέρας. Λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια ο Προεδρεύων Αθανάσιος Νάκος ανακοινώνει -όπως προβλέπει ο κανονισμός- το αίτημα του βουλευτή Γιώργου Α. Παπανδρέου να του δοθεί άδεια για ολιγοήμερη απουσία στο εξωτερικό. Γνωστό πλέον ότι ο πρώην πρωθυπουργός μεταδίδει την εμπειρία του από την θητεία του, σε όλο τον πλανήτη, το ενδιαφέρον είναι "αλλού". Αντιγράφω από τα πρακτικά:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Γεώργιος Παπανδρέου ζητεί άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη για διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 στη Βοστώνη ως ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Η "λεπτομέρεια" λοιπόν δεν είναι πως είναι πως εκείνη ακριβώς τη στιγμή στην αίθουσα της της Ολομέλειας δεν υπήρχαν βουλευτές! Ούτε ένας! Η διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε ολοκληρωθεί και άπαντες, πλην του Προεδρείου και των πρακτικογράφων, είχαν φύγει. Τώρα πως “οι πολλοί” και “όλοι” οι βουλευτές “ενέκριναν” είναι να απορεί κανείς...ή να θλίβεται, ακόμα κι αν πρόκειται για απλές εγκρίσεις αδειών ή ψηφοφορίες χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο.
*στο protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.