Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ο Κόπολα έδωσε στο κρασί του το όνομα "Αρχιμήδης"


Στην κομητεία Σονόμα, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ο γνωστός σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα παράγει ένα κόκκινο κρασί, που το έχει ονομάσει "Archimedes", "Αρχιμήδης" δηλαδή...

Στην Κοιλάδα της Νάπα, στη βόρεια Καλιφόρνια, βρίσκεται ο κυριότερος αμπελώνας της φημισμένης οινοποιίας "Robert Mondavi" (Ρόμπερτ Μοντάβι). Και το όνομα αυτού; "To Kalon" από την αρχαία ελληνική έκφραση για την ύψιστη ομορφιά, όπως εξηγεί η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Στη Χιλή, ένα από τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας, παράγει το βιοδυναμικό κρασί "Ge", που όπως αναφέρεται στην ετικέτα της φιάλης, πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη "Γη".

Εν ολίγοις, τρεις φημισμένοι οινοποιοί της Αμερικής εμπνεύστηκαν ονόματα κρασιών και αμπελώνων από την Ελλάδα, όπως επισήμανε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής εξαγωγών της οινοποιείας "Τσάνταλης ΑΕ", Περικλής Δράκος, εκπροσωπώντας και την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).


Οι Ελληνες οινοπαραγωγοί πρέπει οπωσδήποτε να αντιληφθούν τη δυναμική του ελληνικού ονόματος και να αξιοποιήσουν προς όφελος των ελληνικών κρασιών, πρόσθεσε.

Μιλώντας σε εκδήλωση της έκθεσης Oenos της ΔΕΘ-Helexpo, ο κ. Δράκος είπε χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα [και αυτά που συμβολίζει] μπορούν να μας δώσουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα. Ωστόσο, πρέπει να τρέξουμε. Δεν υπάρχει δευτερόλεπτο να χάσουμε".

Το ελληνικό κρασί χρειάζεται συνολική στρατηγική

Την ανάγκη γρήγορης και ενιαίας κινητοποίησης των Ελλήνων οινοπαραγωγών, για κοινές ενέργειες, που θα “ανεβάσουν” το εμπορικό σήμα του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές, επισήμανε από την πλευρά του και ο Γιάννης Βογιατζής, εκπροσωπώντας την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ).

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να κινηθούμε στρατηγικά, συνολικά για το ελληνικό κρασί. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός προγραμμάτων, ώστε αυτά να έχουν συνάφεια και συνέχεια και εδώ φαίνεται το έλλειμμα που υπάρχει σε επίπεδο Διεπαγγελματικής Οίνου σε ό,τι αφορά το στελεχιακό δυναμικό πωλήσεων και μάρκετινγκ. Πρέπει οπωσδήποτε να στραφούμε σε συνολικές ενέργειες για να μεγαλώσουμε την αξία του brand “Ελλάδα” συνολικά, γιατί οι επιχειρήσεις από μόνες τους δεν είναι βέβαιο τi μπορούν να πετύχουν» , πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι απόψε θα βραβευτεί στη Θεσσαλονίκη η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Τάρα Τόμας, η οποία επί 15-20 χρόνια αρθρογραφεί στο περιοδικό “Wines & Spirits”, μεταξύ άλλων για τα ελληνικά κρασιά, έχοντας συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της καλής τους φήμης.

Η ΕΝΟΑΒΕ έχει δημιουργήσει -μεταξύ άλλων- γραφείο Τύπου στη Γερμανία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει σε βάθος χρόνου ακόμη πιο πρόσφορο έδαφος για τα ελληνικά κρασιά στη χώρα, ενώ "τρέχει" προγράμματα προβολής των ελληνικών οίνων σε πολλές ακόμη αγορές, όπως ΗΠΑ, Ελβετία και Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.