Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ για το "κούρεμα" της Κύπρου


Οι δραματικές ώρες της Κύπρου και η βαθιά ανησυχία στην ευρωζώνη είναι πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή δίκτυα, με το κλίμα νευρικότητας των αγορών αλλά κυρίως τον αναβρασμό το νησί να αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αναφορές, οι οποίες αφήνουν αιχμές για το σχέδιο-βόμβα, του «κουρέματος» των καταθέσεων...



Το πρακτορείο Reuters, στο πρώτο του θέμα αναφέρει ότι «Η Κύπρος επεξεργάζεται την φορολόγηση των καταθέσεων που διχάζει, καθυστερώντας την ψηφοφορία», επισημαίνοντας ότι οι υπουργοι της προσπαθούν να αναθεωρήσουν το σχέδιο, πριν από την διαδικασία της Τρίτης που θα προστατεύσει την οικονομική διάσωση της χώρας ή που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώχευσή της, με επιπτώσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές έπεσαν, υπό τον φόβο ότι η κρίση χρέους επιστρέφει στην νομιμαστική ένωση.

Η ιστοσελίδα των Financial Times αναφέρει ότι «Η Ρωσία επιτίθεται στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου» συμπληρώνοντας ότι υπάρχει σύγχυση σχετικά με το σχέδιο φορολόγησης των καταθέσεων.

«Η Κύπρος αναβάλλει τη συζήτηση για την πρόταση φορολόγησης των καταθέσεων» αναφέρει το κεντρικό θέμα της ιστοσελίδας της Wall Street Journal. Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Κύπρος ανέβαλε για άλλη μία μέρα την ψηφοφορία στη Βουλή για το αμφιλεγόμενο κούρεμα στις καταθέσεις, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τρόποι για να επιβαρυνθούν λιγότερο οι καταθέτες, έτσι ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις.

«Η οργή των Κυπρίων θα μπορούσε να εκτροχιάσει το πακέτο στήριξης της ευρωζώνης» τονίζει στον βασικό του τίτλο του πρακτορείο Bloomberg. «Οι Ευρωπαίοι δείχνουν πρόθεση για ευελιξία στην εφαρμογή της πρωτοφανούς φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο, με στόχο να ξεπεράσουν την οργή (των πολιτών) που μπορεί να θέσει σε κίνδυνω τη διάσωση της χώρας». Το αμερικανικό πρακτορείο κάνει λόγο και για τις επιπτώσεις στις αγορές, με το ευρώ να παρουσιάζει υποχώρηση.

Η ιστοσελίδα του Spiegel επισημαίνει ότι η Κύπρος αναβάλλει την απόφαση για τη συμφωνία στήριξης, επισημαίνοντας ότι οι αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο κούρεμα των καταθέσεων καθυστερεί τη στήριξη. Την ίδια ώρα, ο ιστότοπος του γερμανικού περιοδικού έχει κεντρικό θέμα τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διαβεβαιώνει τους γερμανούς καταθέτες ότι είναι διασφαλισμένες οι οικονομίες τους.

«Κύπρος, εκεί όπου υπάρχει ρίσκο τραπεζικού πανικού» αναφέρει η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, η οποία γράφει χαρακτηριστικά ότι «στα οικονομικά δεν παίρνουμε ένα ρίσκο όταν δεν έχουμε υπολογίσει τις συνέπειες».

«Οι καταθέτες φοβούνται απώλεια των οικονομιών τους κατά την αποπληρωμή του χρέους της Κύπρου» αναφέρει το Russia Today, κάνοντας μνεία στην αναβολή της ψηφοφορίας στη Βουλή και στις προσπάθειες επεξεργασίας της πρότασης κυρίως προς όφελος των μικροκαταθετών.

πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.