Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Πυριτιδαποθήκη η Deutsche Bank

Η κυπριακή διάσωση ήταν ο λόγος που άνοιξε η συζήτηση για το «παραφουσκωμένο» τραπεζικό σύστημα. Και μπορεί οι ευρωπαίοι και κυρίως η Γερμανία να «χτυπάνε καμπανάκι» για τους κινδύνους που δημιουργούνται από τις υπερτροφικές τράπεζες, ωστόσο αποδείχθηκε πως...


 η μεγαλύτερη απειλή για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι η Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα έχει «μαύρη τρύπα» από τοξικά προϊόντα αξίας 55,61 τρισ. ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι οικονομολόγοι την χαρακτηρίζουν ως «πυριτιδαποθήκη» και κάποιοι άλλοι σαν βραδυφλεγή βόμβα.

Όλα ξεκίνησαν την Μεγάλη Τετάρτη, όπου η γερμανική ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι σε μετοχές, δηλ. 90 εκατ. νέες μετοχές. Ανακοίνωσε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο, με εξαίρεση τα δικαιώματα μειοψηφίας, ενισχύθηκαν 19% στα 1,66 δισ. ευρώ.

Στοιχεία που σοκάρουν

Ωστόσο, ο ισολογισμός έκρυβε και κάτι ακόμα. Το γιγαντιαίο «άνοιγμα» που έχει στη ριψοκίνδυνη αγορά των περίπλοκων "παραγώγων" χρηματοοικονομικών προϊόντων, που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη φούσκα του 2001-2007. Τα «άπλυτα» της γερμανικής τράπεζας τα έβγαλε στη φόρα ο αμερικανός οικονομικός blogger Zerohedge, με μια ανάρτηση στο προσωπικό του blog. Ο Zerohedge παρουσίασε την τράπεζα με την μεγαλύτερη έκθεση σε παράγωγα στο κόσμο, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πόσο ευάλωτη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Λίγο μετά την ευφορία της αγοράς στην ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Deutsche Bank, έγραφε ο Zerohedge, ακολούθησε ικανοποίηση με την πρόωρη ανακοίνωση των κερδών της, παρά την αδυναμία των πωλήσεων και των συναλλαγών και την αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες (οι οποίες είναι 354 εκατ. ευρώ για το σύνολο δανείων 399,9 δισ. ευρώ). Όμως κάτι πολύ ενδιαφέρον βρέθηκε στη σελίδα 87 της οικονομικής έκθεσης της τράπεζας για το 2012 η οποία αφορά την έκθεση της ίδιας της τράπεζας σε παράγωγα.

Κι ενώ επικρατεί η εντύπωση πως η JPMorgan είναι η τράπεζα με την μεγαλύτερη έκθεση σε παράγωγα, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Zerohedge, η τράπεζα με τη μεγαλύτερη ενιαία έκθεση παραγώγων δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ, αλλά στην καρδιά της Ευρώπης, και είναι η Deutsche Bank.

Το εν λόγω ποσό ανέρχεται στα €55.605.039.000.000. Τα οποία μετατρέποντας τα σε δολάρια ΗΠΑ κατά την τρέχουσα ισοτιμία ανέρχεται στα $72.842.601.090.000. Δηλαδή περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω από ό,τι η JPMorgan.

Τα καλά νέα για τους λογιστές και τους μετόχους της Deutsche Bank, συνεχίζει ο Zerohedge, είναι ότι μέσα από τη μαγεία του συμψηφισμού, ο αριθμός αυτός μειώνεται στα €776,700,000,000 με θετική αξία ανοίγματος της αγοράς (περιουσιακά στοιχεία), και €756.400.000.000 με αρνητική αξία ανοίγματος της αγοράς (υποχρεώσεις). Αυτά τα ποσά είναι τα μεγαλύτερα που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις στο υπολογιστικό φύλλο του ισολογισμού της τράπεζας και στη συνέχεια μειώνoνται στο ποσό των μόλις €20,3 δισ.

Φυσικά, αυτό λειτουργεί θεωρητικά, όμως στην πράξη η θεωρία καταρρέει από τη στιγμή που δεν υπάρχει συνέχεια στην αλυσίδα ασφάλειας, όπως έχουμε δείξει κατ 'επανάληψη στο παρελθόν, και το ποσό των €20.300.000.000 αμέσως παύει να είναι πραγματικό, και η συμψηφιζόμενη έκθεση σε παράγωγα κυμαίνεται στα 70 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αξίζει δεν να σημειωθεί πως σε σχέση με το γερμανικό ΑΠΕ (2,7 τρισ. δολ.) τα «παράγωγα» της Deutsche Bank είναι υπερ-20απλάσια!

Τα παραπάνω στοιχεία σύμφωνα με τον Zerohedge, είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η Γερμανία, με θεατρικό τρόπο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της, για να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει ένα ντόμινο κατάρρευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στο στόχαστρο της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς

Σημειώνεται πως στα μέσα Απριλίου το Spiegel online αποκάλυψε πως σε έκθεσή της η επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία ερευνά την ευθύνη των τραπεζών στην παγκόσμια οικονομική κρίση, μεταξύ αυτών κατατάσσει και την Deutsche Bank. Στην έκθεσή της η επιτροπή της Γερουσίας υποστηρίζει ότι η Deutsche Bank συνέβαλε με τη συμπεριφορά της στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει, ότι, εν γνώσει της, η Deutsche Bank διακινούσε προβληματικά προϊόντα με ενυπόθηκα δάνεια τα οποία προσέφερε σε επενδυτές. Η οικονομική κρίση, προκλήθηκε από την κατάρρευση της αγοράς που διαπραγματευόταν αυτά τα τοξικά επενδυτικά προϊόντα, τα γνωστά CDOs. Από τις συνολικά 639 σελίδες της έκθεσης, 46 σελίδες αναφέρονται αποκλειστικά στις πρακτικές της Deutsche Bank. Οι συντάκτες της έκθεσης αναλύουν πως η Deutsche Bank, γνωρίζοντας ότι η κατάρρευση της αγοράς υποθηκών βρισκόταν προ των πυλών, δημιούργησε ένα νέο CDO, με τον λαμπερό τίτλο «Gemstone 7», που σημαίνει πολύτιμος λίθος 7.
Αναφέρουν δε ότι το πόσο μεγάλο ρίσκο έκρυβαν τα προϊόντα «Gemstone 7», το γνώριζε ήδη από το 2006 ο υπεύθυνος της Deutsche Bank για την διακίνηση CDO Greg Lippmann, ο οποίος προειδοποιούσε τους συναδέλφους του για τους πολλαπλούς κινδύνους που περιέκλειε η αγορά των ενυπόθηκων δανείων. Μάλιστα η έκθεση αναφέρεται σε E-Mails, όπου ο Lippmann, χαρακτήριζε την Deutsche Bank μηχανή παραγωγής CDOs. Όταν δε η επιτροπή της Γερουσίας κάλεσε σε ακρόαση τον Lippmann, είπε στην επιτροπή ότι χρησιμοποιούσε αυτό τον χαρακτηρισμό για να υπερασπιστεί τη δική του αρνητική θέση απέναντι στην αγορά γι΄αυτό το τοξικό προϊόν

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.