Αναφερόμενο στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο κέντρο της Αθήνας, το περιοδικό σχολιάζει πως δεν θυμίζουν αυτές του παρελθόντος. Ο πεζόδρομος της Ερμού έχει κίνηση, νέα καταστήματα έχουν ανοίξει στο Κολωνάκι, ενώ έχουν λιγοστέψει οι «κράχτες» των....
εστιατορίων που θερμοπαρακαλούν τους περαστικούς να προτιμήσουν τα άδεια μαγαζιά τους, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το άρθρο αναφέρεται επίσης στο οικονομικό κλίμα, που έχει βελτιωθεί σε όλη τη χώρα σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο, οπότε είχαν κορυφωθεί οι φόβοι για ένα Grexit. Παρότι η βελτίωση καταγράφεται περισσότερο στις επιχειρήσεις, παρά στους καταναλωτές, ο σύνθετος δείκτης για την οικονομική εμπιστοσύνη που καταρτίζει η Κομισιόν έχει φτάσει επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2009, πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση χρέους.
Ο Economist κάνει παράλληλα ειδική αναφορά στην αύξηση των τουριστικών κρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν, την επανέναρξη των έργων στους αυτοκινητοδρόμους, τη σταδιακή επιστροφή της ρευστότητας με την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης που στα τέλη του 2012 ξεπερνούσαν το 4% του ΑΕΠ αλλά και την ανάκαμψη των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που από πέρυσι τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί 9%.
«Μια ανάκαμψη θα πρέπει να συμβεί αργά η γρήγορα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι δοκιμασίες για τη χώρα δεν έχουν τελειώσει, δεδομένου ότι η οικονομική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά επιπλέον 4,4% το τρέχον έτος υπό το βάρος της λιτότητας. Ωστόσο τα μέτρα αποδίδουν, λέει το περιοδικό, επικαλούμενο τη μείωση του ελλείμματος και την αναμενόμενη εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.
Καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή στην ανάπτυξη θα παίξουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τον Economist. Η ανακεφαλαιοποίησή τους, που κρίνεται αναγκαία μετά και τη συμμετοχή τους στο PSI, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί λογικά θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ζημιών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στο σημείο αυτό ωστόσο ο Economist επισημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα γίνουν οι «μπροστάρηδες» της ανάκαμψης. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 27,2%, οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα πιέζονται από τους φόρους.
Από την άλλη πλευρά, ο Economist εκφράζει ανησυχίες για την συνεισφορά της εσωτερικής ζήτησης και των εξαγωγών. Οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ενώ τα χαμηλά εισοδήματα πιέζονται από τους φόρους. Την ίδια ώρα οι προοπτικές των εξαγωγών υπονομεύονται από την ύφεση στην ευρωζώνη. Στην ερώτηση αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι εξαγωγές στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, ο Economist απαντά πως το outlook για τις εξαγωγές αγαθών πλήττεται από την ύφεση στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό που μπορεί να αλλάξει τις προοπτικές είναι οι ξένες επενδύσεις. Αλλά, όπως αναφέρει, η Ελλάδα παραμένει ακόμα ένα επικίνδυνο μέρος για τους ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Ένα κρίσιμο τεστ θα είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει σημασία λιγότερο για τα έσοδα που θα αποφέρει και περισσότερο για το ευρύτερο άνοιγμα της οικονομίας που σηματοδοτεί.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.