Στο παρασκήνιο των πολιτικών εξελίξεων αλλά και των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων περιουσίες αλλάζουν χέρια. Ακίνητα, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο Ελλήνων και ξένων επενδυτών.
Και από τους...
πλέον δραστήριους, και από αυτούς που δεν έχουν αναστολές για το μέλλον της χώρας λόγο των δεσμών αίματος με αυτήν, είναι όσοι προέρχονται από τον ελληνισμό της διασποράς, Στην εμπροσθοφυλακή βρίσκεται ήδη τους τελευταίους μήνες η ελληνοαμερικανική ομογένεια. Εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις στην ατζέντα της βρίσκονται και τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών με κάποιους να θέλουν κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων χρεών σε κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας και μέσω αυτών τον έλεγχο των επιχειρήσεων.Και το δίκτυο επαφών που έχει οικοδομηθεί είναι μεγάλο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" περιλαμβάνει ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες διεθνώς καταξιωμένους όπωςοι Andrew Liveris της Dow Chemical, ο John Calamos της Calamos Investments ο George Sakellaris της Ameresco, ο Sotiris Vahaviolos τηςMistras Group, ο Dean Metropoulos της C. Dean Metropoulos & CO, ΜιχάληςΧαλικιάς και ο John Koudounis της Mizuho Securities.
Πολλοί ακόμα ομογενείς κατονομάζονται ως ενδυνάμει επενδυτές. Μεταξύ αυτών ο Michael Jaharis της Kos Pharmaceuticals, ο Spiros Milonas της Ionian Τransport και ο John Catsimatidis της Red Apple Group, όπως και ο ομίλος Λιβέρη και η Carlton του ελληνοεβραϊκής καταγωγής, Howard Michaels και ο Στέλιος Ζαββός της Zeus Capital Partners.
Χαρακτηριστικές των προθέσεων των ελληνομαερικανών οι κουβέντες του Dean Metropoulos.Εκ των μεγαλύτερων private equity investors στην Αμερική, ανέφερε πρόσφατα σε Έλληνες αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη ότι σε πολλούς τομείς δραστηριότητας στην Ελλάδα, ειδικά αυτούς με εξαγωγικές δυνατότητες, όπως τα τρόφιμα, υπάρχει κατακερματισμός σε πολλές μικρές μονάδες. Η συσπείρωση αυτών των μονάδων σε μεγαλύτερα σχήματα και η δημιουργία προϊόντων με αναγνωρίσιμο διεθνώς brand name είναι μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία.
Η δραστηριοποίηση της ομογένειας είναι σημαντική αφού όπως επισημαίνουν παράγοντες των διεθνών αγορών οι ξένοι θα ήταν πολύ πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα εάν έβλεπαν κάποιους εγχώριους παίκτες με γνώση της αγοράς καλύτερη από τη δική τους να τοποθετούνται. Και αυτό ακριβώς φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μιχάλης Χαλικιάς, Republic Bank of Chicago
Στην σκιά των εξελίξεων με τις αυξήσεις κεφαλαίου των μεγάλων συστημικών τραπεζών συνεχίζονται σύμφωνα με πληροφορίες οι κινήσεις γύρω από μικρότερα σχήματα. Έτσι πληροφορίες αναφερουν πως η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (που έχει τραπεζική άδεια) και η Λαϊκή ΑΕΔΑΚ βρίσκονται πιο κοντα στο επενδυτικό σχήμα που φέρεται να συμμετέχουν ο πρώην διοικητή της Εθνικής Τραπέζης Απόστολος Ταμβακάκης και ελληνοαμερικανοί όπως ο επιχειρηματίας Μιχάλης Χαλικιάς (ο οποίος ελέγχει στις ΗΠΑ την Republic Bank of Chicago) και ο Τζον Κάλαμος. Υπενθυμίζεται πως ο Μιχάλης Χαλικιάς είχε εξαγοράσει προ διετίας από την Εμπορική Τράπεζα χαρτοφυλάκιο 14 ακινήτων. Τα ίδια ελληνοαμερικανικά συμφέροντα φέρονται να ελέγχουν την Inter-Continental Real Estate & Development Corp, η οποία κατέβηκε στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τα 28 κτίρια του δημοσίου και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο Χαλικιάς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές είναι έτοιμος να προβεί καις την εισαγωγή εταιρείας επενδύσεων ακινήτων στο ΧΑ και εφόσον καρποφορήσει η κίνηση στον τραπεζικό χάρτη οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να επιταχυνθούν. Στην Αμερική δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες που να μην γνωρίζουν τον Μιχάλη Χαλκιά..Ο Μιχάλης ο Χαλκιάς γόνος οικογένεια κληρικών, γεννήθηκε στο Pittsburgh της Πενσυλβάνιας αλλά στα δυο του χρόνια εν μέσω Β’ παγκόσμιου πόλεμου βρέθηκε στα Καρδάμιλλα της Χίου και από εκεί στο Χαλέπι στην Συρία εωσότου το 1956 επιστρέψει και πάλι στην Αμερική. Τελειώνει το γυμνάσιο στο Pittsburgh και την θεολογική σχολή της Βοστόνης από όπου απεφοίτησε το ’64. Η διαδρομή του εως σήμερα είχε πολλούς σταθμούς μεταξύ των οποίων και δικαστικούς αλλά τον οδήγησε τελικά σε μεγάλη ακίνητη περιουσία και στην ιδιοκτησία αμερικανικής τράπεζας
John Catsimatidis, Red Apple Group
Ο John Catsimatidis ήταν έξι μηνών όταν έφτασε με τους γονείς του στη Νέα Υόρκη, το 1949. Ο πατέρας του ήταν φαροφύλακας από τη Νίσυρο και στις ΗΠΑ έγινε σερβιτόρος. Η μητέρα του, νοικοκυρά. Οι τοίχοι του γραφείου του, στην Red Apple, είναι γεμάτοι με φωτογραφίες του Catsimatidis μαζί με μερικούς από τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο Κουβανός πρώην πρόεδρος Fidel Castro, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο Barack Obama και ο Mitt Romney. Τώρα θέλει να κατεβεί για δήμαρχος της Νέας Υόρκης και αν κρίνει κανείς από τη δημοσιότητα που αναλαμβάνει το αφεντικό της Red Apple Group είναι πιθανόν αν μη τι άλλο να γίνει πολύ γνωστότερος. Αγαπάει την Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε όλα τα επενδυτικά συνέδρια αλλά και σε κατ΄ ιδιαν συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες για την Ελλάδα. Μεγάλωσε στο Χάρλεμ και έμαθε να μιλά αγγλικά βλέποντας τηλεόραση αλλά μένει πλέον στην Fifth Avenue στο Μανχάταν και καπνίζει πούρα Αβάννας ενώ διαθέτει ιδιωτικό τζετ με το οποίο επισκέπτεται και την Ελλάδα όταν έχει χρόνο. Παντρεμένος με την Margo Vondersaar Catsimatidis έχει δύο παιδιά. Τον 20χρονο John Jr., και την 23χρονη Andrea, που παντρεύτηκε πρόπερυσι τον Christopher Nixon Cox, εγγονό του πρώην προέδρου, Richard Nixon. Η περιουσία του ξεπέρασε το 2008 το 1 δισ δολάρια ενώ ο όμιλος επιχειρήσεών του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, 400 βενζινάδικα και βέβαια real estate. Το 2007 ο τζίρος του ξεπέρασε τα 3,3 δις δολ. και απασχολούσε 8.500 εργαζομένους. Έχει κάνει πολλές δωρεές σε διάφορα ιδρύματα, στην εκκλησία αλλά και στο δημοκρατικό κόμμα. Στην Ελλάδα αναζητεί εδώ και μήνες ευκαιρίες τόσο στο real estate και τον τουρισμό όσο και στις δουλειές που ξέρει καλά: Λιανεμπόριο και… καύσιμα. Μέχρι σήμερα, μπορεί το όνομά του να συνδέεται με τα μανάβικα, όμως, η επιχείρηση που τον έκανε πραγματικά πλούσιο είναι η United Refining Co., η οποία λειτουργεί βενζινάδικα και μίνι μάρκετ, καθώς και ένα διυλιστήριο στην Πενσυλβάνια. Η εταιρεία αποτιμάται στα 2 δισ. δολάρια. Προ τριετίας είχε δηλώσει πως «οι Έλληνες επιχειρηματίες στην Ελλάδα έχουν τις δικές τους ομάδες και θεωρούν τους Αμερικανούς ή τους Ελληνοαμερικανούς κοροΐδα». Τώρα πολλοί εξ’ αυτών δεν θα είχαν καμιά αντίρρηση να τον δουν στρατηγικό τους επενδυτή ή και… σωτήρα
Dean Metropoulos, C. Dean Metropoulos & CO
Ομόλογα, μετοχές, ακίνητα, επιχειρήσεις όλα είναι στο μενού του Dean Metropoulos αν κρίνει κανείς από την πορεία του και τις συνεχείς του επαφές με Έλληνες θεσμικούς παράγοντες στην Νέα Υόρκη. Ο C. Dean Metropoulos γεννήθηκε στην Ελλάδα και έφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 9 ετών. Και οι δύο του γονείς δούλεψαν πολύ σκληρά. Η οικογένεια ζούσε στο Γουοτερτάουν της Μασαχουσέτης, όπου ο πατέρας Τζίμης Μητρόπουλος δούλευε σ’ ένα παντοπωλείο και αργότερα έγινε ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στο Νιούτον, που ονόμασε «Cabot». O C. Dean πήγε κολέγιο με υποτροφία και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια πριν πιάσει δουλειά στην εταιρεία GTE. Μόλις 24 ετών έζησε λόγο των επαγγελματικών του μετακινήσεων σε Παρίσι, Χονγκ Κονγκ, Γενεύη και Λονδίνο. Κάπου τότε είδε ως ευκαιρία να εξαγοράσει μια εταιρεία με την οποία μπήκε στον κόσμο των επενδύσεων. «Μια επιχείρηση, με βάση στην Ιταλία και στο Βέλγιο, που κατασκεύαζε σώματα θέρμανσης και κλιματιστικά. Χρόνια μετά η C. Dean Metropoulos & Co. έχει επεκταθεί και τα deals που υλοποιεί είναι συχνά αξίας δισεκατομμυρίων δολα΄ριων. Όμως ο 62 χρονος C. Dean Metropoulos δηλώνει πως εξακολουθεί να έχει παντοτε πάθος να δει κάθε εταιρεία που περνάει από τα χέρια του να γίνεται κερδοφόρα και πρωτοπόρα. Και η ελλαδα αποτελεί, βέβαια, πλέον πεδίον δόξης λαμπρό για deals αναδιαρθρώσεων προβληματικών επιχειρήσεων
John Calamos, Calamos Asset Managment
Τα πράγματα στην Ελλάδα έιναι σαφώς καλύτερα από ότι πριν δύο χρόνια αλλά χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, ανέφερε πρόσφατα στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist o ελληνοαμερικανός επενδυτής John Calamos. Ο ισχυρός άνδρας του εισηγμένου επενδυτικού σχήματος Calamos Asset Managment -που αναδείχθηκε το 2012 ως ένας από τους κορυφαίους fund manager της Wall σε τοποθετήσεις με υψηλές μερισματικές αποδόσεις- βρίσκεται πλέον ολοένα και συχνότερα στην Ελλάδα. Κάτι φυσικό αφού δηλώνει ευθαρσώς δημόσια πως υπάρχουν ευκαιρίες.«Ως διεθνής επενδυτής αυτό που προσδοκώ όταν εξετάζω μια ενδεχόμενη επένδυση, είναι η δυναμική της. Η Ελλάδα έχει δυναμική σε πολλούς τομείς. Κοιτάζοντας το τοπίο βλέπω ότι ο τουρισμός εδώ θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο. Επίσης η ναυτιλία, η αγροτική παραγωγή. Όλοι αυτοί οι τομείς παρουσιάζουν ευκαιρίες. Υπάρχουν ευκαιρίες για εμένα ως διεθνή επενδυτή». Επεσήμανε παράλληλα όμως ότι η Ελλάδα είναι στην 40η θέση από τις 43 συνολικά όσον αφορά τις οικονομικές ελευθερίες. «Υπάρχουν εδώ τέσσερις τομείς: τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, η προστασία της ιδιοκτησίας, η περιορισμένη κυβερνητική παρέμβαση το οποίο προϋποθέτει και μια αναδιοργάνωση της κυβέρνησης, η αποτελεσματικότητα των κανονισμών, η δυνατότητα ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης», αναφέρει χαρακτηριστικά». Για το ελληνικό χρηματιστήριο υπογράμμισε πως το θεωρεί «μια αναδυόμενη αγορά που έχει προσελκύσει το ανάλογο ενδιαφέρον και γι' αυτό και ανάκαμψη της τάξεως του 30% σε σχέση με το 2007».«Υπάρχουν πολλές μεγάλες επενδυτικές εταιρείες οι οποίες έχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τις ξένες αγορές, κριτήρια που εφαρμόζονται καθολικά σε όλες τις χώρες. Έτσι αντιμετωπίζουμε και την Ελλάδα. Επιφυλακτικά και συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς χρειάζεται ακόμα ανταγωνιστικότητα και δημιουργικότητα».
Peter J Pappas, P. J. Mechanical Corp
Το περασμένο καλοκαίρι όταν είχε έρθει στην Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον ήταν στην αποστολή και ο Peter Pappas. Μάλιστα πέρασε την πόρτα του Μαξίμου, και ήταν παρών σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ τον Γιάννης Στουρνάρα , τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο. Μεγαλοκατασκευαστής ο ελληνοαμερικανος Peter J. Pappas Sr είναι φανατικός φίλαθλος του γκολφ. Και με την αγάπη του αυτή «περιβάλει» και το συγκρότημα του Costa Navarino συμφερόντων Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου στην Πελοπόννησο. Κύκλοι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας αναφερουν μάλιστα ότι έχει και μετοχική συμμετοχή ενώ θέλουν να στηρίζει και την υποψηφιότητα του επενδυτικού σχήματος υπο τον Κωνσταντακόπουλο που είχε κατέβει για τον διαγωνισμό για την αγορά του γκολφ στην Αφάντου της Ρόδου.Τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει ο Pappas στις ΗΠΑ είναι πολλά. Ανακαίνισεμεταξύάλλωντα Chrysler Building, GM Building, Park Avenue Atrium, Citicorp Building, Time Warner Center καιταστάδια Citifield και Yankee Stadium. Η εταιρεία του ιδρύθηκε το 1971 και παράλληλα παρέχει συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης. Είναι παντρεμένος με την Catherine Pappas και μετέχει στο Αρχιεπισκοπικό Εθνικό Συμβούλιο ως άρχων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενώ είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαμερικανών Ρεπουμπλικάνων της Νέας Υόρκης. Ο Pappas το φθινόπωρο στην προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ είχε δηλώσει δημόσια και επανειλημμένως ότι «οι Δημοκρατικοί, αν και συνήθως υπόσχονται πολλά για τα ελληνοκυπριακά, πράττουν τελικά ελάχιστα, συχνά δε υιοθετούν στάσεις αρνητικές ως προς τα ζητήματα του Ελληνισμού».
Γιώργος Μ. Λογοθέτης, Libra Group
Ολοένα και πιο αισθητή μέσα στην κρίση γίνεται η επενδυτική και όχι μόνο δραστηριότητα ενός Έλληνα επιχειρηματία της ομογένειας με οικονομικό εκτόπισμα ικανό να του εξασφαλίζει μια θεση στην νέα επιχειρηματική τάξη που ανατέλλει.Ο επιχειρηματίας Γιώργος Μ. Λογοθέτης, φίλος του Bill Clinton και αφεντικό του Libra Group προωθεί την έκδοση ομολόγων της διασποράς, «κοιτάει» ακίνητα, ξενοδοχεία, ανανεώσιμες, καλπάζει στη ναυτιλία και φτάνει ως τα μαστιχόδενδρα της Χίου. Μεταξύ των εταιρειών του ομίλου περιλαμβάνονται και τα ελληνικά «οχήματά του», η EuroEnergy, η Greece Sotheby's International Realty, η First Mediterranean αλλά και η Mayfair land and development, τα Grace Hotels, τα Aria Hotels και η ναυτιλιακή Lomar που φέρεται να ελέγχει περισσότερα από 50 ποντοπόρα πλοία όπως και η Chios Heritage. Στην ενέργεια εχει δρομολογήσει δύο projcet 20ΜW σε φωτοβολταικά πάρκα, και 30 MW αιολικής ενώ λειτουργεί ήδη στη Βόρειο Ελλάδα στις Σέρρες δυναμικότητας 50 MW.Το εύρος του επιχειρηματικού ομίλου έιναι τέτοιο που δύσκολα γίνεται αντιληπτό από το ευρύτερο κοινό πώς έχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, διατηρήσει εν πολλοίς χαμηλό προφίλ.
Όμως τελευταία ο 37χρονος Γιώργος Λογοθέτης με τα τρία αδέλφια του Κωνσταντίνο, Νικόλα και Λέοντα περνούν στο προσκήνιο τόσο με τις επιχειρηματικές τους κινήσεις όσο και με τις δημόσιες δηλώσεις τους σε αμερικανικά fora όπως, τελευταίως, το Concordia Summit όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων για την ελληνική διασπορά και ο Γιώργος Λογοθέτης μίλησε για την ανάγκη να επιστρέψει το «φιλότιμο» στον ελληνικό τρόπο σκέψης.Παράλληλα οι επενδύσεις του group στην Ελλάδα είναι ήδη σε εξέλιξη. Τόσο στον τουριστικό κλάδο όσο και στα ακίνητα , στην ναυτιλία και την ενεργεία αλλά και την αεροπλοΐα όπου ο όμιλος ελέγχει μια εκ των μεγαλύτερων εταιρειών leasing αεροσκαφών στον πλανήτη, την Lease Corporation International (LCI). Προ έτους ναυλομεσιτικοί οίκοι συνέδεαν την οικογένεια Λογοθέτη με τις αλλεπάλληλες εξαγορές πολύ μεγάλων δεξαμενοπλοίων Η κίνηση δεν διαφέρει σε στυλ από την εξαγορά 26 πλοίων της Allocean Group τον Δεκέμβριο του 2009 έναντι 325 εκατ. δολ από την ναυαρχίδα του ομίλου Lomar Shipping ή την αγορά άλλων 10 πλοίων το 2010.
πηγή:financialpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.