Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα κρίση»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΣΑΡΛ ΒΙΠΛΟ

«Η Γερμανία προσπαθεί να καθυστερήσει όσο γίνεται αυτό που ξέρει ότι δεν μπορεί να αποφύγει: να πληρώσει τον λογαριασμό της κρίσης. Μόνο που προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο....



προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που επιχειρεί να αποφύγει». Ο Σαρλ Βιπλό έχει σαφή άποψη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Όμως, τον ανησυχεί που μέχρι στιγμής στην πράξη δεν φαίνεται να γίνεται, όχι μόνο αυτό που προτείνει, αλλά... απολύτως τίποτα. Μιλώντας αποκλειστικά στην «Ημερησία του Σαββάτου», ο επιφανής Γάλλος οικονομολόγος, Σαρλ Βιπλό, εστιάζει ιδιαίτερα στο κομμάτι της Τραπεζικής Ενωσης, η οποία εν πολλοίς παραμένει στα χαρτιά. Το μόνο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο, λέει, είναι η περίφημη φραστική παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι, ότι η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει τη σταθερότητα του ευρώ.

«Η παρέμβασή του εκτόνωσε την πίεση των αγορών στο κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας και διασφάλισε για την Ευρωζώνη περίπου ένα χρόνο ηρεμίας».

Επί της ουσίας, όμως, δεν έγινε τίποτα. Ο ίδιος εστιάζει στις ευρωπαϊκές τράπεζες, τονίζοντας ότι τα τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν ήταν αστεία κι εντελώς αναξιόπιστα. Γιατί; Διότι προφανώς, λέει, η κατάστασή τους είναι πολύ χειρότερη από αυτή που εμφανίζεται προς τα έξω.

Σύμφωνα με τον Γάλλο οικονομολόγο, η ουσιαστική στασιμότητα στο ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης καταδεικνύει πόσο ανίκανες είναι οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης να επιβάλουν πραγματικά αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες.

Η Ευρωζώνη, αντιτείνει, χρειάζεται μια νέα, οξεία κρίση προκειμένου να ταρακουνηθεί το σύστημα και να ενεργοποιηθούν αντανακλαστικά που σήμερα ακυρώνονται από τις πολιτικές λιτότητας κι αποφυγής ουσιαστικού ελέγχου των τραπεζών. Όπως επισημαίνει, οξεία κρίση μπορεί να προκληθεί μόνο αν στο κάδρο εισέλθει και κάποια μεγάλη χώρα όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, και ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Η επιβίωση του ευρώ περνά μέσα από ένα αναπόφευκτο μελλοντικό ραντεβού πολλών χωρών με την αναδιάρθρωση χρέους. Κι αυτό είναι κάτι που η τρόικα Βερολίνο - Παρίσι - Βρυξέλλες το γνωρίζει πολύ καλά», υποστηρίζει ο κ. Βιπλό τονίζοντας ότι «αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να ενορχηστρωθούν ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και πιθανότατα και της Γαλλίας».

Μια τέτοια εξέλιξη, λέει, θα άνοιγε τον δρόμο της επιστροφής στην ανάπτυξη για τις χώρες, όπως π.χ. η Ελλάδα και η Ιταλία, που δεν έχουν σήμερα καμία ελπίδα να αναπτυχθούν, διότι έχουν τεράστιο χρέος να εξυπηρετήσουν.

Δεν λύνει όμως και το πρόβλημα της τραπεζικής κρίσης, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται και ενδέχεται να γίνει πολύ, πολύ πιο οξεία όταν πραγματοποιηθούν οι -αναπόφευκτες κατά τον κ. Βιπλό- αναδιαρθρώσεις χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς οι τελευταίες θα σαρώσουν τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων.

Συνεπώς, θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σύστημα, το οποίο θα μπορεί να αποτρέπει την κατάρρευση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό, τονίζει, δεν μπορεί να γίνει δίχως τη συνδρομή της ΕΚΤ, «η οποία διαθέτει ανεξάντλητους πόρους. Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει όσα ομόλογα χρειάζεται, προκειμένου και να ανακουφιστούν από το χρέος τους οι προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης και να διασωθούν οι πτωχευμένες τράπεζές της, μεγάλες και μικρές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.