Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Καθυστερήσεις και προβλήματα υποδομών για το Μουντιάλ, στη Βραζιλία


Οσο πλησιάζει η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία (12 Ιουνίου -13 Ιουλίου), αφήνοντας πίσω και την προχθεσινή κλήρωση των ομίλων, αυξάνονται οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες για την οργανωτική επιτυχία του Μουντιάλ για μια σειρά από ζητήματα που....


 σχετίζονται με τις καθυστερήσεις στις υποδομές, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις μεγάλες σπατάλες...

Η ίδια η FIFA παραδέχθηκε μέσω του προέδρου της Ζεπ Μπλάτερ αυτή την εβδομάδα ότι τρία γήπεδα δεν θα είναι έτοιμα στην προθεσμία που έχει τεθεί, δηλαδή έως το τέλος Δεκεμβρίου, αλλά «τα προβλήματα είναι τόσο μικρά ώστε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια», είπε χαρακτηριστικά ο Ελβετός πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Και όμως, η FIFA θα πρέπει να έχει τα μάτια της ορθάνοιχτα, διότι όπως προειδοποιεί ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Νότια Αφρική, το 2010, Ντάνι Τζορντάαν, «για να είναι έτοιμα όλα στην ώρα τους θα πρέπει οι εργάτες να δουλεύουν επί 24ωρου βάσεως».

Η FIFA είχε ζητήσει να της παραδοθούν πέντε μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης και τα 12 γήπεδα στη Βραζιλία, ώστε να μπορεί να φροντίσει για την άρτια προετοιμασία τους μέσω δοκιμαστικών διοργανώσεων, ενώ κοινή είναι και η ανησυχία πως από τον Ιανουάριο, οπότε θα αρχίσει το.... Καρναβάλι, οι ρυθμοί προετοιμασίας θα είναι αντιστρόφως ανάλογοι με αυτούς της παραδοσιακής σάμπα.

Δεν είναι μόνο το γήπεδο του Σάο Πάολο, όπου έγινε πριν από δέκα μέρες το δυστύχημα με τους δύο νεκρούς εργάτες. Ούτε οι εγκαταστάσεις στην Κουιάμπα ούτε στην Κοριτίμπα θα είναι έτοιμες έως το τέλος του έτους. Στο γήπεδο της Κουιάμπα δεν έχουν μπει καν τα καθίσματα ούτε έχει ολοκληρωθεί ο αγωνιστικός χώρος, ενώ στην Κοριτίμπα εγκαταλείφθηκε το σχέδιο για συρόμενη οροφή, όπως και στη Μαναούς η πρόβλεψη για ηλιακούς συλλέκτες.

Αυτά δεν πτοούν πάντως το φρόνημα των Βραζιλιάνων: «Είμαστε όλοι Βραζιλιάνοι και οι Βραζιλιάνοι δεν παραιτούνται ποτέ! Θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας, και το πρώτο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα διεξαχθεί κανονικά εδώ», λέει εργοδηγός στο γήπεδο του Σάο Πάολο, εκεί όπου θα ανοίξει η αυλαία της διοργάνωσης.

Πέρα από τις καθυστερήσεις και τις περικοπές στα γήπεδα, οι Αρχές στη Βραζιλία ανησυχούν και για τις ελλείψεις υποδομών στα αεροδρόμια της χώρας. Ηδη έγινε γνωστό ότι οι ανακοινωθείσες ανακαινίσεις σε τρία βασικά αεροδρόμια της διοργάνωσης, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Ρεσίφε και στο Μπέλο Οριζόντε, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Μουντιάλ.

Οι διοργανωτές αγωνιούν και για τον αριθμό εσωτερικών πτήσεων για να εξυπηρετήσουν τους φιλάθλους, καθώς θα χρειάζεται από αγώνα σε αγώνα να μετακινούνται δεκάδες χιλιάδες οπαδοί στην αχανή χώρα της Νότιας Αμερικής. «Πώς θα μετακινηθούν 40.000 οπαδοί των ΗΠΑ από τη Μαναούς μέχρι τη Φορταλέζα, για παράδειγμα; Χρειάζονται 200 αεροπλάνα», προειδοποιεί ο Αμερικανός ειδικός περί αστικών υποδομών Κρις Γκάφνι, μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Πολύ σοβαρό είναι επίσης το θέμα που συνήθως εμφανίζεται στις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά στην περίπτωση της Βραζιλίας λαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις: Πρόκειται για το φαινόμενο της... απειλούμενης αισχροκέρδειας των τοπικών επιχειρήσεων εις βάρος των αναμενόμενων 600.000 φιλάθλων - επισκεπτών στη χώρα, όπως καταγγέλλουν Αγγλοι και Γερμανοί φίλαθλοι ήδη έξι μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται ότι οι τιμές σε πολλά ξενοδοχεία στη Βραζιλία τις ημέρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν ήδη τετραπλασιαστεί, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν… απογειωθεί έως και δέκα φορές υψηλότερα. Ενώσεις φιλάθλων σε Αγγλία και Γερμανία διαμαρτύρονται βλέποντας τα πακέτα για να παρακολουθήσει κανείς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου να φτάνουν τα 10.000 δολάρια (7.400 ευρώ). Οι Αρχές της Βραζιλίας μάλιστα συνέστησαν ειδική επιτροπή, που θα ελέγχει τις τιμές, κατόπιν καταγγελιών.

Επιπλέον, οι ξενοδοχειακές υποδομές θεωρούνται σε κάποιες περιπτώσεις ανεπαρκείς: Στην Κουιάμπα, που έχει γήπεδο 44.000 θέσεων, οι κλίνες στα τοπικά καταλύματα ανέρχονται μόνο σε 13.000.

Τις Αρχές ακόμη απασχολεί το ενδεχόμενο νέων διαδηλώσεων κατά των υπέρογκων εξόδων και της σπατάλης, για τις αθλητικές διοργανώσεις που έχει αναλάβει η Βραζιλία, μετά και τις ταραχές στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του περασμένου Ιουνίου, ωστόσο δεν θέλουν να φανερώσουν τη σχετική αγωνία τους: «Θα έχουμε ατμόσφαιρα πάρτι, όχι διαμαρτυρίας», διαβεβαίωσε πρόσφατα ο υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας, Αλντο Ρεμπέλο.

πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.