Βρώμικο παιχνίδι από τους επικεφαλής της Τρόικα, που παίζουν... κρυφτούλι με την κυβέρνηση και την ημερομηνία επιστροφής τους στην χώρα μας...
Οι κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, οι οποίοι αύριο θα παραστούν, ως συνήθως, στην συνεδρίαση του Eurogroup, θα επανακάμψουν στην Αθήνα εντός των επομένων ημερών, όπως διευκρινίζουν ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από ώρες σύγχυσης και αρνητικών εντυπώσεων που δημιούργησε ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν και παρεμφερής ενημέρωση προς δημοσιογράφους από στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, περί «επιστροφής πλήρους διαπραγματευτικής ομάδας της τρόικας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο και υπό προϋποθέσεις».
Την αναστάτωση πυροδότησε μια σειρά από αναρτήσεις στο twitter του Σάιμον Ο Κόνορ, Εκπροσώπου Τύπου του Επιτρόπου Όλι Ρεν και μάλιστα σε μια τουλάχιστον περίεργη χρονική σύμπτωση, λίγη ώρα μετά το τέλος της ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών και λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του Πρωθυπουργού στην Βουλή, μετά την οποία ακολούθησε η κρίσιμη ψηφοφορία για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2014, ο οποίος σημειωτέον δεν έχει την έγκριση της τρόικας.
Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, ανέφερε ότι «οι τεχνικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Περιμένουμε μια πλήρη διαπραγματευτική ομάδα για να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, αφού οι αρχές έχουν σημειώσει περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο». Το ίδιο περιεχόμενο είχε η ενημέρωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το αυτονόητο για όποιον διαβάσει και ακούσει αυτές τις προτάσεις είναι να αντιληφθεί ότι στην Αθήνα θα βρεθούν αυτήν την εβδομάδα μόνο στελέχη των τεχνικών κλιμακίων κι ότι οι επικεφαλής θα επιστρέψουν από τον Ιανουάριο. Δημιουργήθηκε δηλαδή, προφανώς εν γνώσει του κ. Ο Κόνορ, σε όλους η εντύπωση ότι για ακόμη μια φορά υπάρχει σημαντική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις κι ότι η τρόικα πιέζει με την μη επιστροφή της άμεσα την ελληνική πλευρά ώστε να υποχωρήσει σε σημεία, ώστε να κλείσουν αγκάθια όπως το νέο πλαίσιο προστασίας από τους πλειστηριασμούς, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ο προσδιορισμός και τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014, αλλά και τα μέτρα που θα απαιτηθούν για το 2015.
Η Κυβέρνηση ξαφνιάστηκε από τα ηλεκτρονικά μηνύματα του εκπροσώπου του κυρίου Ρεν. Ο κ. Στουρνάρας από τους διαδρόμους της Βουλής προσπαθούσε να επικοινωνήσει μέσα στην νύχτα με τις Βρυξέλλες και τα αρμόδια στελέχη του ΔΝΤ προκειμένου να μάθει τι συμβαίνει και γιατί βγήκε αυτή η ανακοίνωση μέσα στην νύχτα και δη λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ τόνιζε σε όλους τους συνομιλητές του, στα «πηγαδάκια» της Βουλής, ότι «το μόνο ανοιχτό θέμα, για να εκταμιευθεί η δόση, είναι αυτό των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για το οποίο μάλιστα αυτό που περιμένει η Κυβέρνηση είναι η τοποθέτηση των πιστωτών επί της ελληνικής πρότασης. Πρόκειται για ζήτημα, η …διευθέτηση του οποίου μπορεί να γίνει και μέσω τηλεδιάσκεψης, εντός του Δεκεμβρίου».
Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε από όλους να μην μεγαλοποιούν το θέμα, μέχρι να φανούν πλήρως οι πραγματικές του διαστάσεις, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί απαιτούν ψυχραιμία.
Πηγές από τις Βρυξέλες, διευκρίνιζαν σήμερα το πρωί, ότι εδώ και αρκετές ημέρες, αξιωματούχοι της τρόικας επέμεναν ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων θα γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να υπάρξει κάλυψη σε περίπτωση που ούτε αυτήν την φορά επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να μην δημιουργηθούν αρνητικός διεθνής αντίκτυπος και εντυπώσεις σε βάρος κυρίως της Ελλάδας, από μια ενδεχόμενη, τρίτη αναχώρηση τους «με άδεια χέρια» από την Αθήνα.
Το γεγονός ότι ούτε σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων θα κλείσουν τα ζητήματα με την τρόικα, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις προθέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία κατ΄ εντολή και πίεση του Πρωθυπουργού, επεδίωκε ταχεία πρόοδο σε όλα τα μέτωπα όπου ήταν εφικτό, ώστε να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές ως το τέλος του μήνα και σε κάθε περίπτωση πριν από την Πρωτοχρονιά, οπότε η χώρα αναλαμβάνει για έξι μήνες την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εξελίξεις προσδίδουν πάντως αυξημένο ενδιαφέρον για τις τοποθετήσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο αυριανό Συμβούλιο και τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί ο Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με την «παγωμένη» από το καλοκαίρι δόση του ενός δις, η οποία δεν εκταμιεύεται λόγω της διαφωνίας για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών.
Πρόκειται για «σκόπελο» που η Κυβέρνηση ήθελε να προσπεράσει το γρηγορότερο, ει δυνατόν σε αυτό το Eurogroup, ώστε να φανεί ότι «ξεκολλάει» η διαπραγμάτευση και πως βήμα-βήμα μπορεί να υπάρξει προσέγγιση με την τρόικα και στα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα.
Πάντως, κατά την καταληκτική ομιλία του Πρωθυπουργού στην συζήτηση επί του Προϋπολογισμού του 2014, ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε ότι η τρέχουσα «είναι η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα», ενώ λίγο νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών παραδεχόταν ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις διαβουλεύσεις, την οποία όμως απέδωσε στις …αντιστάσεις που προβάλλει η ελληνική πλευρά.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιάννης Στουρνάρας «η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα. Έχουμε όντως αργήσει διότι τα θέματα είναι πολλά και πολύ δύσκολα. Η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και δεν έχει τελειώσει ακόμη. Διότι δεν συναινούμε. Αν είχαμε συναινέσει θα έπρεπε να δεχθούμε ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης 2,9 δισ. που μας έλεγαν στην αρχή, με οριζόντια μέτρα. Διαπραγματευόμαστε, λοιπόν, για να μπορέσουμε νε εξασφαλίσουμε τις επόμενες δόσεις μέχρι να μπορούμε να βγούμε μόνοι μας και ολοκληρωτικά στις αγορές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.