Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Φρενίτιδα με το «Κυβερνο-shopping». 2,3 δισ. $ σε μία μέρα!


Νέες εποχές, νέες συνήθειες. Ολο και ταχύτερα, όλο και συχνότερα, ο καταναλωτισμός εκδηλώνεται ψηφιακά...



Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα χρήματα ξοδεύονται για καταναλωτικά αγαθά υψηλής τεχνολογίας.

Η Δευτέρα που μας πέρασε ήταν η πρώτη Δευτέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ και, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τα καταστήματα τεχνολογίας προσφέρουν τα προϊόντα τους με εκπτώσεις στο Διαδίκτυο. Οι καταναλωτές, αντί να συρρέουν στα πραγματικά καταστήματα, επισκέπτονται ιστοσελίδες και ψωνίζουν μαζικά τη συγκεκριμένη ημέρα που είναι αφιερωμένη στο ηλεκτρονικό shopping και ονομάζεται Ψηφιακή ή «κυβερνο»-Δευτέρα.

Η Cyber Monday έρχεται να συμπληρώσει με ακόμα μία πινελιά καταναλωτισμού την Ημέρα των Ευχαριστιών. Ο εορτασμός της πιο αμερικανικής γιορτής απ' όλες είναι συνδεδεμένος από παλιά με τη διαφήμιση και την κατανάλωση.

«Κυβερνο-shopping» 2,3 δισ. $ σε μία μέρα

Τη μέρα αυτή ο μέσος Αμερικανός, εκτός από τα ψώνια που θα κάνει, θα παρακολουθήσει στην τηλεόραση δύο πράγματα. Πρώτον, την παρέλαση που οργανώνουν τα καταστήματα Macy's, μία διαφημιστική ιδέα που για πρώτη φορά έλαβε χώρα το 1924, ενώ μεταδίδεται τηλεοπτικά από το 1952 στο NBC. Και, δεύτερον, τον τελικό του αμερικανικού ποδοσφαίρου, στο ημίχρονο του οποίου τα 30 δευτερόλεπτα διαφημιστικού χρόνου πωλούνται προς 4 εκατομμύρια δολάρια.

Μόνο στις ΗΠΑ μέσα στις 24 ώρες της περασμένης Δευτέρας οι ηλεκτρονικές αγορές που έγιναν ξεπέρασαν τα 2,29 δισ. δολάρια. Η αύξηση σε σχέση με το 2012 ήταν πάνω από 18%. Το 1,735 δισ. των αγορών γίνεται από σταθερούς υπολογιστές ή λάπτοπ. Το 49% των αγορών πραγματοποιούνται από τη δουλειά και το 7% αυτών από πελάτες εκτός ΗΠΑ. Αν συνυπολογιστούν οι ηλεκτρονικές αγορές που γίνονται και από smartphones και ταμπλέτες, ο τζίρος ενός και μόνο 24ωρου υπερβαίνει τα 2,29 δισ. δολάρια. Η ΙΒΜ μέτρησε τη συνολική αύξηση κατ' έτος σε 21%. Τα 2,29 δισ. δολάρια της Δευτέρας, σύμφωνα με τον δείκτη της εταιρείας Adobe, είναι ρεκόρ για ένα 24ωρο, το οποίο μάλιστα έρχεται ύστερα από ένα πενθήμερο υψηλών επιδόσεων για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών (28 Νοέμβρη φέτος) και της Δευτέρας 2 Δεκέμβρη έγιναν αγορές μέσω Διαδικτύου αξίας 7,4 δισ. δολαρίων.

Το 42% εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν σε καταστήματα αποκλειστικά εικονικά-διαδικτυακά. Γενικότερα, εκτιμάται ότι το 10% των ετήσιων πωλήσεων των διαδικτυακών καταστημάτων πραγματοποιείται σε αυτό το διάστημα των πέντε ημερών. Η βαρύτητα του συγκεκριμένου πενθημέρου είναι όλο και μεγαλύτερη για τις επιχειρήσεις λιανικής στο Διαδίκτυο.

602 δισ.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται να διασώζεται κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, που θα είναι κακή -όπως δείχνουν τα πρώτα σημάδια- για το λιανεμπόριο. Οι ηλεκτρονικές αγορές αυξάνονται με ποσοστό 15-20% κάθε χρόνο, με ρυθμό δηλαδή πολλαπλάσιο της αύξησης του τζίρου του συμβατικού εμπορίου. Πάντως έως τώρα, ακόμα και στις πρωτοπόρες ΗΠΑ, το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνόλου. Υπολογίζεται ότι καθ' όλη την περίοδο των εορτών στις ΗΠΑ θα γίνουν αγορές 602 δισ. δολαρίων και εξ αυτών μέσω Διαδικτύου θα πραγματοποιηθούν αγορές 82 δισ. δολαρίων ή το 14% του ποσού.

Τη μερίδα του λέοντος κερδίζουν τα μεγάλα ηλεκτρονικά μαγαζιά, όπως το Amazon και το Ebay. Οι πωλήσεις του Amazon αυξήθηκαν κατά 46% και του Ebay κατά 32%. Ειδικότερα, τις πωλήσεις του Amazon βοήθησε η επιλογή που έχει δώσει στους καταναλωτές έναντι μία ετήσιας συνδρομής να επωφελούνται από δωρεάν μεταφορικά. Το κόστος αυτών είναι που κάνει λιγότερο ανταγωνιστικά αρκετά από τα μικρότερα διαδικτυακά καταστήματα.

Το αντικείμενο που πιο πολύ αναζητήθηκε από τους καταναλωτές ήταν η ταμπλέτα της Samsung, Galaxy. Οι αναζητήσεις γι' αυτήν ξεπέρασαν μέχρι το τέλος της Cyber Monday τις αναζητήσεις για το iPad και το iPad Mini της Apple, που προηγούνταν το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε ο ιστότοπoς σύγκρισης τιμών Price­Grabber.

Οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών αφορούν και τη συσκευή την οποία χρησιμοποιούν οι τελευταίοι για να κάνουν τα ψώνια τους στα διαδικτυακά καταστήματα. Οπως λέει στο Bloomberg ο διευθυντής στρατηγικής της ΙΒΜ Τζέι Χέντερσον, «στους καταναλωτές φαίνεται πως αρέσει πραγματικά η ευκολία να ψωνίζουν όσο κινούνται. Ψάχνουν με τα "έξυπνα" κινητά τους και αγοράζουν με τις ταμπλέτες τους». Ετσι το 12% των ηλεκτρονικών πωλήσεων έγιναν φέτος μέσω ταμπλέτας και το 5,5% μέσω κινητού, όπως υπολόγισε η ΙΒΜ.

Η αύξηση των πωλήσεων μέσω τέτοιων υπερφορητών συσκευών είναι τριπλάσια από τη γενική αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων.

  • 18% αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι οι πωλήσεις τη Cyber Monday

  • 7,4 δισ. δολάρια τζίραραν τα ηλεκτρονικά καταστήματα από τις 28 Νοεμβρίου, ημέρα των Ευχαριστιών, έως τις 2 Δεκεμβρίου
  • 15% εως 20% αυξάνονται κάθε χρόνο οι ηλεκτρονικές αγορές στις ΗΠΑ
  • 82δισ. δολαρια υπολογίζεται ότι θα ξοδέψουν την περίοδο των εορτών οι Αμερικανοί για αγορές μέσω Διαδικτύου

Πηγή: Εθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.