Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Μαύρη σοκολάτα και κόκκινο κρασί, τα όπλα κατά του διαβήτη!

Το να τρώτε μαύρη σοκολάτα και να πίνετε κόκκινο κρασί μπορεί να σας προστατεύσει από την εμφάνιση του διαβήτη , σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες...
του Πανεπιστημίου της East Anglia και του Kings College του Λονδίνου, η κατανάλωση σε υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών που βρέθηκαν στα μούρα , το τσάι και τη σοκολάτα θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία από το διαβήτη τύπου 2.
Σχεδόν 2.000 υγιείς γυναίκες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο τροφίμων, για την εκτίμηση της συνολικής πρόσληψης φλαβονοειδών, τα οποία βρίσκονται σε βότανα και λαχανικά όπως ο μαϊντανός , το θυμάρι , και το σέλινο, και ανθοκυανίνες, που βρέθηκαν στα μούρα,στα κόκκινα σταφύλια , στο κρασί και σε κόκκινα ή μπλε χρωματισμένα φρούτα και λαχανικά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλή πρόσληψη αυτών των τροφίμων είχαν μικρότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και την καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.
Αυτά τα τρόφιμα βρέθηκαν επίσης να μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία , όταν είναι χρόνια , συνδέεται με τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν χθες στην Journal of Nutrition.
Ο καθηγητής Aedin Cassidy, από την Ιατρική Σχολή του Norwich UEA που είναι επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε : «Βρήκαμε ότι όσοι κατανάλωναν άφθονες ανθοκυάνες και φλαβόνες είχαν χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη.
«Η υψηλή αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με το διαβήτη τύπου 2, έτσι ώστε αυτό που βλέπουμε στους ανθρώπους που τρώνε τροφές πλούσιες με αυτές τις δύο ενώσεις – όπως τα μούρα, τα βότανα, τα κόκκινα σταφύλια, το κρασί, -είναι ότι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο.
«Βρήκαμε επίσης ότι εκείνοι που έτρωγαν τις περισσότερες ανθοκυανίνες ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από χρόνιες φλεγμονές – οι οποίες συνδέονται με πολλά από τα πιο πιεστικά προβλήματα υγείας του σήμερα όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.
Και εκείνοι που κατανάλωναν τις περισσότερες ενώσεις φλαβόνης ,βελτίωσαν τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης ( της αντιπονεκτίνης ), η οποία βοηθά στη ρύθμιση μιας σειράς από μεταβολικές διαδικασίες , συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων της γλυκόζης. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι πόσο ακριβώς από αυτές τις ενώσεις είναι απαραίτητες, ώστε ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2». Ο καθηγητής Tim Spector, συνεργάτης της έρευνας και διευθυντής της μελέτης από το King s College του Λονδίνου , δήλωσε: « Αυτό είναι ένα συναρπαστικό εύρημα ,που δείχνει ότι ορισμένα συστατικά των τροφίμων που θεωρούμε ανθυγιεινά ,όπως η σοκολάτα ή το κρασί, μπορεί να περιέχουν κάποιες ευεργετικές ουσίες. «Αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε και να διαχωρίσουμε αυτές τις ουσίες, μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσουμε την υγιεινή διατροφή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, που εξηγούν γιατί οι άνθρωποι προτιμούν ορισμένα τρόφιμα. Έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να τους ελέγξουμε σωστά σε τυχαιοποιημένες μελέτες και ανθρώπους που αναπτύσσουν νωρίς διαβήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.