Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Στα άκρα η κόντρα Ευρώπης-Μόσχας


Η ΕΕ ακύρωσε τη Σύνοδο Κορυφής με την Ρωσία...


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία, σε αντίδραση για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.


Επίσης αναμένεται να προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις, χωρίς όμως να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

"Υπάρχει μια αναστολή των πολιτικών σχέσεων (…) η σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

"Αν η Ρωσία δεχθεί να ξεκινήσει διάλογο", αν υπάρξει «αποκλιμάκωση», "τότε δεν θα προχωρήσουμε σε νέες κυρώσεις, αντίθετα αν αυξηθούν οι παράνομες διεκδικήσεις, οι επιχειρήσεις στρατιωτών, οι απειλές, τότε θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις", προειδοποίησε ο Ολάντ.

Το πρωί της Πέμπτης η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε επισημάνει ότι η ΕΕ θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των Ρώσων και των φιλορώσων Ουκρανών αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθεί απαγόρευση βίζας και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την προσθήκη 12 προσώπων, που ανήκουν στο πιο στενό περιβάλλον του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στον κατάλογο των 21 που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Ο κατάλογος των 21 "δεν αρκεί" διότι σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται "παρά πολύ χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε στο στόχαστρο το στενό περιβάλλον" του προέδρου Πούτιν, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Κοινή απάντηση στον Πούτιν

Οι 28 που συναντώνται Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες επιθυμούν μια αξιόπιστη απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο αναμένεται να υπογράψουν αύριο με τον Ουκρανό μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία, την οποία είχε αρνηθεί να υπογράψει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

"Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να οικοδομήσουμε μια Ουκρανία δυνατή και δημοκρατική (…) για να της προσφέρουμε μια πραγματική πολιτική υποστήριξη", εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο ίδιος πρόσθεσε προσερχόμενος στη σύνοδο:

"Αυτό που έκανε η Ρωσία είναι απαράδεκτο και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να μιλήσουν με μια κοινή φωνή".

Όμως "πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί (…) να μην υποκύψουμε στο συναίσθημα", διότι η ΕΕ πρέπει παράλληλα να διατηρήσει όπλα σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης και να "προστατεύσει τα συμφέροντα" των Ευρωπαίων, προειδοποίησε ο Βέλγος πρωθυπουργός Ελιό ντι Ρουπό.

Οι 28 θα μπορούσαν να αναθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αποστολή να προετοιμάσει ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις, όμως χρειάζεται "μια ξεκάθαρη, πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ανάλυση" των επιπτώσεων αυτών των μέτρων", πρόσθεσε ο ντι Ρουπό.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ σημείωσε ότι η χώρα του διαθέτει 400 εταιρείες οι οποίες έχουν παρουσία στη Ρωσία "και αυτές ανησυχούν για το τι θα γίνει".

Για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση "η οποία θα ήταν επικίνδυνη για την περιοχή, όμως και για εμάς", η ΕΕ πρέπει "να βοηθήσει να υπάρξει ένας διάλογο" μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, επεσήμανε ο ντι Ρουπό, ενώ κάλεσε τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν φαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να "μεταβούν στο Κίεβο και τη Μόσχα".

"Ο διάλογος θα πρέπει να είναι προτεραιότητα (..) δεν πρέπει να κλείσουμε τις πόρτες της διαπραγμάτευσης", δήλωσε ο Λουξεμβουργιανός ομόλογός του Ξαβιέ Μπετέλ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.