Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που εμφανίζουν ήπια γνωστική (νοητική) διαταραχή, σύμφωνα με νέα έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν η ελληνικής καταγωγής επιδημιολόγος Μαρία Βασιλάκη της Κλινικής Mayo των ΗΠΑ...
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η οποία επιχορηγήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια, κλήθηκαν 862 άτομα με ενδείξεις έκπτωσης γνωστικών (νοητικών) λειτουργιών, καθώς και 1.292 άνθρωποι που δεν εμφάνιζαν τέτοια προβλήματα, όλοι τους ηλικίας 70 έως 89 ετών.
Η μελέτη διήρκεσε έξι έτη και οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σχετικές μνημονικές και άλλες γνωστικές δοκιμασίες στην αρχή της έρευνας, οι οποίες επαναλαμβάνονταν κάθε 15 μήνες, ώστε να ελέγχεται η εξέλιξη και τυχόν εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών τους.
Μέσα στην εξαετία, πέθαναν 331 άνθρωποι από την πρώτη ομάδα και οι οποίοι έπασχαν από ήπια γνωστική διαταραχή, καθώς και 224 από τη δεύτερη ομάδα, που δεν εμφάνιζαν προβλήματα, με εκείνους που ανήκαν στην πρώτη ομάδα να έχουν κατά μέσο όρο 80% μεγαλύτερη θνησιμότητα.
Η ήπια γνωστική διαταραχή, η οποία συχνά θεωρείται πρόδρομος της νόσου Αλτσχάιμερ, εμφανίζεται με δύο διαφορετικές μορφές: στην πρώτη κυριαρχούν τα προβλήματα μνήμης, ενώ στη δεύτερη κατηγορία η μνήμη μένει ανέπαφη, αλλά συνυπάρχουν άλλα συμπτώματα νοητικής εκφύλισης (γλωσσικά, μειωμένη προσοχή, αδυναμία λήψης αποφάσεων κ.α.).
Η μελέτη της κ. Βασιλάκη είναι μία από τις πρώτες στις οποίες αποτυπώνεται ότι οι πάσχοντες που δεν έχουν έκπτωση μνήμης, κινδυνεύουν ακόμη πιο πολύ από πρόωρο θάνατο σε σχέση με όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα μνήμης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου αφορά όσους έχουν ήπια γνωστική διαταραχή αλλά χωρίς προβλήματα μνήμης, οι οποίοι εμφανίζουν υπερδιπλάσια πρόωρη θνησιμότητα σε σχέση με όσους δεν έχουν καθόλου ήπια γνωστική διαταραχή.
Επιπλέον, όσοι έχουν ταυτόχρονα ήπια γνωστική διαταραχή και προβλήματα μνήμης, εμφανίζουν 68% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δεν έχουν ήπια γνωστική διαταραχή.
«Θα συνεχίσουμε να μελετούμε το πώς και το γιατί, όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στην έκπτωση της μνήμης, στα γνωστικά προβλήματα και στον θάνατο, πλησιάζοντας έτσι βήμα-βήμα κάθε φορά προς τις απαντήσεις», δήλωσε η κ. Βασιλάκη, η οποία είναι επίσης συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, από το οποίο και αποφοίτησε πριν ολοκληρώσει τις διδακτορικές της σπουδές στην επιδημιολογία (2006), στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.