Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές: Σχέδιο εξόδου από το ευρώ θέλει ο Λαφαζάνης


Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχουν προκύψει αρκετές διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος τόσο για τα ονόματα των υποψηφίων όσο και για την ιδρυτική ευρωδιακήρυξη...

Η Αριστερά Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία προβάλει και τις περισσότερες ενστάσεις, κατέθεσε ένα οκτασέλιδο κείμενο συμβολής, στο πλαίσιο της επικύρωσης της ευρωδιακήρυξης, εμμένοντας στο να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.
Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας εμφανίστηκε αντίθετος στις «εκπτώσεις του ριζοσπαστισμού που γίνονται στο πλαίσιο προσέγγισης της Κεντροαριστεράς», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Επίσης, με σκληρή γλώσσα προειδοποίησε ταυτόχρονα πως «αν επενδύσουμε στο άνοιγμα στην κεντροαριστερά, δεν θα δούμε κυβέρνηση ούτε με κυάλια».
Τέλος, ένα τρίτο σημείο το οποίο προκάλεσε αίσθηση ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Λαφαζήνης.
«Υπάρχει ζωή εκτός ευρωζώνης;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας και στη συνέχεια πρόσθεσε «Αυτό το ερώτημα πρέπει να το απαντήσουμε τώρα δημόσια και με σχέδιο. Εάν η χώρα εκβιαστεί μελλοντικά, εάν μας θέσουν ασύμφορα διλήμματα τότε μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, αλλά να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη».
Και στο οκτασέλιδο κείμενο της Αριστερής πλατφόρμας αναφέρεται χαρακτηριστικά «Θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαίο να εκπονήσει και να επεξεργαστεί για κάθε περίπτωση το κόμμα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη σε προοδευτική κατεύθυνση και με βάση αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια. Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή».
Διαβάστε τις προτάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας για έξοδο από την Ευρωζώνη εδώ

Ρήγμα και για το ευρωψηφοδέλτιο
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν για τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη και του γνωστού οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη, ενώ από την κατάληξη των συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων εξαρτάται και η υποψηφιότητα του Κώστα Λαπαβίτσα.
Η Αριστερή Πλατφόρμα εκτιμά ότι μόνο η υποψηφιότητα του Γιάννη Βαρουφάκη τους εκφράζει και όχι εκείνη του Κώστα Λαπαβίτσα.
Ενστάσεις έχει το Αριστερό Ρεύμα και για τις υποψηφιότητες της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνης Ζορμπά και του Πανεπιστημιακού Κωνσταντίνου Τσουκαλά, καθώς σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν πρόσωπα που συνδέθηκαν στο παρελθόν με τους εκσυγχρονιστές του Κώστα Σημίτη. Αντίστοιχες είναι και οι αντιδράσεις για την υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου.
Πρόκειται για το ίδιο σκηνικό που είχε στηθεί για τις υποψηφιότητες των δημάρχων όταν το Αριστερό Ρεύμα έβαλε βέτο για ορισμένα ονόματα που σηματοδούσαν το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιθυμεί, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει αμιγώς αριστερός.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αργά την Κυριακή θα ανακοινωθούν τα πρώτα 25 ονόματα που θα είναι τα αμιγώς κομματικά στελέχη και για τους εξωκομματικούς οι ανακοινώσεις αναβάλλονται για την Μεγάλη Τετάρτη.
Προς το παρόν τα ονόματα που έγιναν δεκτά για υποψήφιοι ευρωβουλευτές είναι:
•Οι πρυτάνεις Γιάννης Μυλόπουλος και Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
•Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης
•Οι δημοσιογράφοι Στέλιος Κούλογλου και Νίκος Ξυδάκης (Καθημερινή)
•Ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής
•Ο νυν βουλευτής Γιάννης Μηλιός
•Οι συνταγματολόγοι Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Χρυσόγονος
•Η συνδκαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα
•Πιθανόν οι βουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Σοφία Σακοράφα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.